“盞鬼虎鐵鐵板燒”

Tora Tetsu Teppan Yaki
香港排名第894 (共14,740家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年12月16日 透過行動裝置

諗住疫情啦,冇咩人出去食飯,但係好彩有訂枱有得食虎鐵。食鐵板燒,好怕個師傅調味做得唔好,但係呢一度嘅師傅調味掌握得唔錯,唔會太鹹亦都可以突顯嘢食材嘅味道。 今日就叫咗個虎鐵特選二人餐,前菜就有呢個嘅沙律配上柚子醋,好refreshing,係食濃味嘅鐵板燒之前開一開胃。之後仲有個鴨肝蒸蛋,個蒸蛋好彩唔會太濃味(味精),唔會冚左個鴨肝味道。 開始到主角啦,有白松貝,用料好新鮮,亦都唔會過熟,配上Wasabi嘅mayonnaise 醬汁,仲有呢個海草同三文魚子,配搭好好。龍蝦好爽口,旁邊有海膽龍蝦汁,簡直係冇得彈。到咗個牛肉薄燒,調味剛剛好,食牛肉嘅時候捲住啲蔥同埋蒜蓉配埋炸蒜片一啖過食,簡直係享受。記得一定要食佢啲炸蒜,揸得卜卜脆,好似薯片咁。 作為結尾,有白飯魚苗薑粒炒飯同麵豉湯,仲有芝麻雪糕,好飽好滿足。 By the way, 呢度嘅職員都好有禮貌,介紹亦都好詳細。 疫情下冇得食夜晚,晏晝嚟呢度食都好抵。

造訪日期: 2020年12月
感謝 Passport12345678

2020年12月7日 透過行動裝置

沙律蔬菜好新鮮,有蕃茄火箭菜,飯前食個清新嘅沙律更開胃。

鴨肝蒸蛋,鴨肝好香,蛋好滑,賣相精緻。

大蝦好大隻,入味鮮甜,肉質鮮嫩。

南非鮑魚,原隻上的鮑魚燒得好靚,就算唔加汁都有少少海水的鹹味配上三文魚子好特別,味道又非常夾。

日本A5和牛厚燒,呢個係全個餐的重點,和牛果然係好食啲,配有香蒜片、南瓜等。

三文魚子海膽杯炒飯,有非常多的三文魚子,炒飯好香,用玻璃杯上炒飯賣相很靚。

造訪日期: 2020年12月
感謝 moonhimhim
2020年11月24日

疫情困擾,美食解擾。

午膳,我選擇在「虎鐵鐵板燒」享用日式套餐。

樓上舖總比較地面舖,感覺遠離塵囂。

我楝好了C餐。

沙律,很吸睛的豔麗蝴蝶,
引領我進入清新綠田園,
香醋喚醒我的嗅覺與味蕾!

鴨肝蒸蛋,蛋香且滑溜、
配與鮮嫩又帶濃香的鴨肝共嘗。

煙燻帆立貝,我先嘗三成熟的巨型帆立貝,
感受著鮮、嫩、甜、爽口感。

小煲子裏載有被煙燻過菊花瓣,
帆立貝放入小煲子裏的小鐵架,
煙燻小煲子放上鐵板上煙燻,
帆立貝三成熟就可以奉客了!

鮮、嫩、甜、爽的帆立貝不祇沒有油膩,
還燻了菊花濃香,如果喜歡味道濃郁點,
可蘸岩鹽,岩鹽還寫上餐館的英文名字呵!

嘗過帆立貝,可愛迷你小酒杯的紅酒啫喱,
可以幫助清清口腔。

香煎法國鴨肝,香酥的鴨肝件,
入口融化,味道並不遜色於鵝肝,
伴切片烹調好的青森縣蘋果件,
再佐意大利黑醋汁一起品嘗,
將鴨肝的油膩感提升,吃得口腔油香四溢,
最後,嚼香煎的小小檸檬片,
為我打開胃納迎接下一道佳餚。

A5和牛薄燒,油花均勻豐富,
肉味香濃、嫩滑,
薄燒和牛本意是捲蒜茸蔥花吃,
我不喜愛蔥花,刻意避開大量蔥花,
不過,吃到小量蔥花,感覺沒有草青氣味,
而且口感也很爽脆,我愛伴香蒜茸吃,
倍添味道層次。

燒野菜的翠玉瓜、南瓜清甜,
大啡菇菇味濃郁且有水潤感。

鴨肝炒飯,炒飯米粒分明,
乾爽不油膩,蛋香、飯香與鴨肝酥香,
香味四溢,十分美味。

最後,昆布味噌湯&香濃咖啡。

很欣賞廚師的細心安排,
每一道菜式都很引領與緊扣客人的情緒,
令我投入色香味的領域,
盡情享受口福與視覺的樂趣!

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 Stella L
2020年11月1日

服務完美,侍應會介紹所有菜品食法同簡介,我想轉set中既菜品都願意比我轉,美中不足只有食物中有某種菜品調味過重/過輕,例如有個煙燻花帶子真的食不出食材本身既味道,全是花味,另外炒飯調味比較單一,只可說炒飯排在和牛之後顯得十分普通和味道較平淡。
不過一定會再次光顧!女朋友十分開心!服務真係一流一流!第一次給服務費覺得完全沒有白給。

造訪日期: 2020年10月
    • 氛圍
與 inline.app 合作收集的評論
感謝 alancheng1234548
2020年10月25日 透過行動裝置

近排工作實在太辛苦,要用食物來放鬆一下,於是同朋友來虎鐵食豪d!
我哋叫左「主廚推介套餐」
松葉蟹肉沙律:加咗粟米片落去,多了脆卜卜的口感;
海膽黑松露溏心蛋:加了少許金泊,令整個菜式變得高貴;海膽再加黑松露,可以增加雞蛋的不同層次的味道
煙燻帆立貝:好香菊花味,帆立貝煎得外脆內軟;
鮑魚配蟹肉海苔醬:鮑魚好鮮甜,加埋三文魚籽,少少咸味再帶出鮑魚的鮮味;
鴨肝:擺碟好有藝術感,鴨肝好厚身,要煎到外脆內熟都好考師傅技術;
A5和牛厚燒:五成熟,入口即溶,牛油香味濃,實在太好味,略嫌太少
蘋果雪葩:有好濃的蘋果味,吃完鐵板燒,這個是飯後最好的甜品,可以減去油膩感!
這裏服務一流,每一道菜式都會有侍應來講解

造訪日期: 2020年10月
感謝 kongcnine

去過Tora Tetsu Teppan Yaki嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣