“再度光顧良心小店”
阿木台灣面的評論

阿木台灣面
使用外送服務
香港排名第1,300 (共15,304家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年4月11日

有一段長時間都沒有出post,因為工作真的很忙‍♂️前陣子放假一天,在旺角獨個兒逛逛最後又忍不住食台灣好西
這間餐廳是我曾經介紹過,由一位台灣人經營,因為上次吃過的食物很令人回味,所以這次又再度光顧上次去的時候,店外有很多價錢實惠的自家製醬料、漬物、乾貨和茶包供售賣現在又多了自家製的手工鳳梨酥,食材是台灣產地直送,保證是台灣原味道對於台灣思鄉情緒很重的人來說,這裏確實是一個不二之選
1️⃣蕃茄牛肉牛筋麵 $69
今次都係食牛肉麵,不過想試另一湯汁,就揀左蕃茄湯這個湯汁是很有驚喜,因為味道鮮甜,而且質感濃稠,很真材食料,不是一般連鎖麵店的水汪汪蕃茄湯厚切牛展、入味的牛筋和彈牙的自家手打麵條也是餐廳的特色
2️⃣鹽酥肉 $39
跟上次吃的鹽酥雞一樣,炸粉不厚是這裏的小食特色內裏的肉是豬頸肉,口感紮實面上的鹽巴增添味道及香氣
3️⃣台式炸大腸 $39
大腸外皮炸得很香很脆內裏沒有任何異味,如果少一點肥膏會更好配埋啤酒黎食更好
4️⃣粒粒鳳梨紅茶 $17
今次有別於以往只飲奶蓋或黑糖系列今次點了鳳梨紅茶與食物一樣,飲品內都一樣是真材實料,粒粒的菠蘿肉配搭紅茶是夏日的消暑佳品

造訪日期: 2020年10月
感謝 glassesgor

2020年11月12日 透過行動裝置

知道旺角有間人氣台灣麵,就決定一試:-

紅燒牛肉麵
牛肉麵份量多到爆炸,牛肉軟淋非常厚身,牛筋位膠質十足有口感,足足有成4塊厚切湯底濃郁並帶有少少的蔬菜甜味(如果想要惹味d試加入餐廳的自家辣醬)

芝士肉鬆蛋餅
人氣的芝士肉鬆蛋餅肉鬆味好足,但芝士唔拉絲,有少少失望

鹽酥雞
另一個人氣的鹽酥雞份量唔算多, 但貼心❤️位在於味道可以自行調節, 值得一讚

2  感謝 liebe_king
2020年11月11日 透過行動裝置

每次路過都見到呢間台灣菜好多人排隊,宜家先知原來可以用Gulu app上網攞飛先,所以今日終於可以試到啦。

台灣菜當中我最鍾意就係紅燒牛肉麵同埋蛋餅,所以今次都有叫到呢兩樣。

紅燒牛肉麵(走蔥)$65
份量好多,食到好飽。
牛肉有四塊,好大塊好厚,煮得好軟淋,都幾有牛味,好食。
有大量酸菜,唔錯。
麵幾掛汁,口感彈牙。

芝士肉鬆蛋餅(走蔥)$42
比起平時喺其他台灣菜嘅餐廳食到嘅蛋餅大份,可以切開六大件,又厚,抵。
肉鬆好多,好重肉鬆味,仲有啲酥脆。
但如果可以見到流心嘅芝士應該會再開心啲。

自家麻辣醬(含蝦成分) $0
每張檯都有自家麻辣醬,鍾意食辣嘅我梗係點都拎少少試吓啦。少少都好夠味,係我會鍾意嘅麻辣味,又唔會太油,都幾香。我加咗少少落啲麵,又加左少少落蛋餅,都幾夾。

芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶(微糖走冰)$38
因為跟餐飲品有半價,所以其實只係$19。可惜冇得走甜,只可以微糖。店員話如果走甜會無味,所以佢覺得微糖會好味啲。但其實微糖對我黎講都係有啲甜,其實我覺得如果無糖都應該會有茶味嘅。
個奶蓋都幾正,好有奶味。但如果個奶蓋厚啲會再開心啲。雖然佢係比飲管我,不過我會直接拎起隻杯,斜斜地45度角咁飲,咁就可以同時飲到奶蓋同埋茶啦。

明明食完嗰陣先五點幾,但門口已經排滿晒人。

感謝 poorstudentlovesfood
2020年11月6日

人氣長龍店, 建詓先透過應用程式取票!
古早味炸排骨 $38 ~ 外皮炸至甘香酥脆, 肉質嫩滑!
台式炸大腸 $38 ~ 入口煙靭有彈性, 油脂滿滿的!
紅燒牛肉牛筋麵 $69 ~ 是吃過最最最厚的牛肉, 一片等於平常店家3-4片的厚度, 雖然豐厚但十分腍滑, 很有滿足感! 牛筋更是滿滿的膠原!
鹽酥肉便當 $59 ~ 肉燥入味, 可免費增量! 鹽酥肉入口軟嫩, 肉質彈牙, 肉汁豐富!
點選主食, 可以半價加購飲品! 金鑽鳳梨汁 $17 (原價 $34) ~ 酸酸甜甜, 清新解膩!
芝士岩鹽奶蓋四季春青茶 $19 (原價 $38) ~ 奶蓋幼滑, 與茶味十分配

2  感謝 foodiekatkat
2020年10月23日

鹽酥雞便當$54 芝士岩鹽奶蓋四季春青茶$19(跟便當叫有半價) 琴日約左朋友去阿木台灣麵,建議大家係The Gulu App攞左飛先,因為真係好多人!!我11:45am攞定左B05號飛,12:05pm去到,到左都要等15mins,同埋我到嗰陣啲人已經攞飛攞到B17,一定一定要攞左飛先。其實佢間店都偏細,4人檯好似得4張,所以要等得耐啲。 鹽酥雞便當 講返野食先,佢啲野食普偏嚟講都幾高質!我個飯叫左多肉燥,所以都夠撈成個飯嘅。飯嘅份量都好多,我差啲食唔曬,朋友就真係食唔曬!!鹽酥雞炸得好香脆,依個真係推介!雞件唔會好乾同好油。最正係食到最後一件都仲係脆。雞件有6舊,我覺得份量都ok,同埋佢有一樽鹽酥雞調味粉。便當仲跟左3款小食,除咗滷蛋其他我都唔知係咩‍♀️。佢地嘅味道都正正常常~

造訪日期: 2020年9月
2  感謝 catigerfoodie

去過阿木台灣面嗎? 請分享你的經驗!