“高質台灣小店”
阿木台灣面的評論

阿木台灣面
香港排名第2,912 (共13,782家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角

適逢五一假期,當然要外出支持不同的小店上網搜尋一下,最後也是揀選了我最愛的台灣美食
這次選的餐廳位於旺角,是由一位台灣人經營,味道當然會比較地道店外除了有不少文宣物品供售賣外,還有很多自家調製的醬料、漬物、乾貨和茶包,價錢也很實惠,約$25至$48店內環境雖然不是很大,但是基本上很多的台灣美食也能在這邊找到,而且份量也不少,難怪有這麼多人排隊
1. 紅燒牛肉牛筋麵 $69
店家在這碗麵上所放的材料絕不手軟,用上2大塊厚切牛展和多條牛筋牛展很有筋道,牛味很濃;而牛筋煮得很軟腍和入味另外店家每天手工製造新鮮的麵條,質感結實,食落彈牙配上香濃的牛肉湯,整碗麵非常美味
- 有兩點向各位建議
(1)雖然在menu上可以選走蔥或酸菜,不過個人建議不要走酸菜,因為味道易入口,伴麵吃,非常開胃 (2)可以蘸店家製造的無味精無添加的手炒麻辣醬,味道不太辣,而且有一點麻,吃起來好爽
2. 鹽酥雞 $38
這個鹽酥雞的炸粉不厚,很酥脆內裏的雞肉一絲絲,口感紮實,而且也充滿肉汁最後灑上的鹽巴,更令整個雞變得香氣十足
3. 芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 $38
在台灣餐廳,奶蓋是我的首選而這裏造得也很滑,加了岩鹽後,味道變得更有層次烏龍茶經過炭燒後,茶香味更濃作為飯後喝的一杯飲料,確實是很不錯

造訪日期: 2020年5月
感謝 glassesgor

2020年4月7日 透過行動裝置

餐廳:阿木台灣麵 (旺角)
地址:旺角廣華街8號地舖

阿木台灣麵係旺角數一數二嘅台式黃店,店舖有大量可愛裝飾,非常有心思,台灣人我❤️你們喔

除左售賣台灣食物,阿木台灣麵仲有唔少獨創家傳美食同埋自家製小食同調味料,例如酸菜、菜圃、小黃瓜等,可以買返屋企慢慢品嚐,有興趣嘅仲可以幫襯買下手足整嘅手藝品

係台灣老闆娘親自介紹下叫左個紅燒牛肉麵 ($65)同家傳鹽酥肉($39)。牛肉麵牛肉份量多,軟腍得黎仲帶有少許筋,入口即化;鹽酥肉嘅誕生係因為老闆娘唔鍾意食雞,所以佢媽咪就為佢做左鹽酥豬肉條,而佢亦都將呢道小食帶到餐廳同客人分享,酥脆嘅豬肉條超好食,加上自家製嘅鹽酥粉真係無得彈,必試

跟牛肉麵或者便當可以以半價叫飲品,我叫左個凍黑糖珍珠鮮奶少甜走冰,半價左之後只係$17,非常抵飲,鮮奶嘅香滑加埋珍珠嘅微甜令成杯茶飲生息不少,珍珠Q得黎仲唔會好韌添

餐廳仲一路播住台灣流行名曲,依家無得去台灣,係到終於搵返D台灣原味道

造訪日期: 2020年4月
感謝 hinsonfoodhk
2020年3月7日 透過行動裝置

星期六獨自一人周圍去,想食個簡單又輕便既午餐,人來人往既旺角,想搵間有台灣風味既食店,位於旺角廣華街8號 - 阿木台灣麵,係一間可以食到正宗台灣味道既店舖,店員親切有善。

未到店舖門口就已經見到好多人係到排隊等位,排隊時就可以係餐牌上✔上想自己想食既美食,排咗一陣隊先入到去坐。
店內有啲好特別既擺設,簡單得黎,又有家既感覺。牆上掛有餐牌內美食圖片。

店舖仲售賣自家製既辣椒醬 ,$48一樽,啱哂愛刺激又愛食辣既人士購買。

我既午餐當然就要選擇一碗麵,一份小食及一杯飲品。

阿木拌麵 - 肉燥拌麵 $42
肉燥夠嫩滑又煙韌仲好有咬口,拌麵仲有好多汁,夠濕潤,麵條夠煙韌,配搭埋青瓜絲。感覺到自己飛咗去台灣食番碗台灣地道既美食。

台灣小食 - 炸花枝丸 x4粒 $29
四大粒炸花枝丸,炸到金黃色,又香口,仲要外脆內軟,爽口彈牙,包你一個人食四粒都唔夠喉。

四季春青茶 - 話梅四季春(微糖,少冰) $24
杯內有3粒話梅襯托住帶有香味濃郁既四季春茶,飲咗就更加開胃,清涼既感覺番哂黎。

造訪日期: 2020年3月
1  感謝 SukiYeung
2020年2月8日

近日的肺炎大家都人心惶惶不敢外出,但這小店大掛長龍。

點了牛肉牛筋麵,轉了關面,面有點軟 (因本人愛硬口感),不過牛肉及牛筋入味,加了自家製辣醬更是過癮。

比較欣賞是鹽酥雞,炸得香脆可口而且多汁。

服務生每人態度都非常好,必定再光顧。

造訪日期: 2020年2月
感謝 hychu
2020年1月16日 透過行動裝置

星期六放工約咗舊同事, 老闆是個說國語的台灣美女,很年輕。 店舖不大,座位有點逼,員工也有四名,十分勤勞。
放工趕出嚟都下午兩點其實也是我的午餐,過咗膠嘅菜單上面用紅蠟筆下單, 在台灣旅行就是用這種方式下單,感覺十分方便環保及清晰,而牆壁上也貼滿台灣支持香港的便利貼。
我們點了
番茄牛肉牛筋麵 / 紅燒牛肉牛筋麵- 熱辣辣份量滿滿台灣麵 ,一邊牛筋一邊台灣牛肉類似香港的牛展 , 中間放著滿滿的酸菜,我還加了老闆娘極力推介的自家製麻辣醬,初嘗小小嘴唇已有麻麻痺痺的感覺沒有太辣,加完再加,十分好味。 牛筋很Q彈 而且充滿高濃度膠質, 會黐牙。 牛肉十分柔嫩軟塌,都不用咬,不會鞋口。 麵條五星好评,雖不及台灣的粗,但麵條質地彈牙爽口。

鹽酥雞$38 - 份量比想像中多, 都是用瘦雞球肉, 鹽酥味香濃 ,唔係死咸, 沒有太大負擔。

花枝丸$29 - 四粒丸飽滿結實,剛剛炸好,沒有多餘油份。正。。

去冰 黑糖珍珠鮮奶 - 珍珠粒粒分明,無痴住一大舊,很有趙口。黑糖溝鮮奶甜度岩岩好,香滑得得。
老闆員工笑容很親切 ,十分難得,會再幫襯。

造訪日期: 2019年12月
感謝 coralshum

去過阿木台灣面嗎? 請分享你的經驗!