“韓國街”

Hanook Korean Restaurant
香港排名第2,968 (共15,454家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀

試完覺得性價比又真係幾高

炒豬肉石鍋芝士拌飯
中意食石鍋飯夠哂熱辣辣
佢地用健康既紅米同糙米代替左白飯
配料有豬肉,菠菜,蘿蔔絲,紫菜,蛋絲等
加埋大醬汁撈勻 仲有好多

最後以蒸泡菜餃子作結尾 細細隻都幾飽滿

造訪日期: 2021年5月
感謝 Baboo_waikoko
2021年3月19日 透過行動裝置

想食韓國食物於是走入金巴利道韓國街,見到一間好文青又簡潔的餐廳,唔講以為是甜品店。
鮑魚蔘雞湯 $168 - 十分滋潤,奶白色的湯底好香郁。原隻雞,雞肉好嫩滑,入面塞有紅棗米飯,更加窩心,特別是雞髀,啖啖肉又入味。又有人蔘、鮑魚,夠矜貴,味道好清甜自然。
餃子王($16)/泡菜餃子王($16)- 用一個小蒸籠蒸,打卡一流。餃子王好大隻,入面餡料好多,大到好似食茶肉包咁。餃子王的韭菜豬肉,傳統味道。泡菜的帶有少少辣,開胃,滿滿韓意。
炒豬肉石鍋拌飯 $108 - 色香味俱全!石鍋keep住啲飯好warm,材料又多,感覺健康清盈。食到最後有飯焦,是bonus 呀。
小清新的韓國料理,有誠意的制作。

造訪日期: 2021年3月
感謝 celavie001
2020年12月16日 透過行動裝置

冬天咁凍最啱食湯飯☺️呢個韓國人蔘雞湯真係食完暖笠笠有補身
蔘雞湯 Samgyetang148
Ginseng Chicken Soup
係雞嘅腹中填入人蔘、大棗、板栗、松子仁、糯米、大蒜等食材再長時間熬煮而成
好好食超大隻雞 冇呃你真係真材實料隻雞煮到好冧 冧到啲骨都幾乎可以照食 可想而知個雞湯有幾濃雞味同埋佢入邊又有啲栗子同松子仁咬下有啲口感 唔會剩係得雞咁單調 不過我覺得人蔘未唔係太出 再濃少少會好啲平時飲呢啲湯會覺得好油但呢個完全唔覺我加咗個紅米飯 紅米飯比白飯好因為硬身少少 咁就唔會比啲湯一下就浸到冧晒 同埋成件事感覺好健康好食!
血腸湯 Sundaegukbap128
Blood Sausage soup
將血腸灌入各種蔬菜同調味料之後擺入蒸籠蒸,再放入豬骨湯入面煮而成
我諗呢個真係好少人會試血腸入邊係韓式粉絲 個豬骨湯都好濃 仲有啲豬肉片 整體味道比起係韓國食過嘅濃味啲重口味啲 應該啱返香港人嘅口味之前喺韓國食過嘅豬肉湯都比較淡 所以鍾意重口味嘅就可以試吓呢個
鍾意食湯飯嘅真係可以試吓呢間 我覺得個人蔘雞湯幾好諗起我上年冬天仲會成日煲湯 特別鍾意煲雞湯 今年就唔煲lu 煲湯咁大碗一個人唔會飲得晒 分幾次咁又唔好飲haha唔知有冇人明我想講咩呢
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
韓屋 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖
#7eating尖沙咀#7eating韓國菜

造訪日期: 2020年12月
2  感謝 7eating
2020年12月16日 透過行動裝置

韓屋
尖沙咀 • 金巴利道69-71A號美園大廈地舖

位於尖沙咀金巴利道的《韓屋》,主打正宗韓國住家菜,提供多款熱湯、石鍋拌飯、餃子等等。
韓國味濃、價廉物美,上次來過以後留下深刻印象,這次來到附近,於是再次來訪。

▷ 鮑魚蔘雞湯 전복 삼계탕 ($168) ◁
Abalone ginseng chicken soup
在春雞的腹中塞進人蔘、紅棗、板栗、松子仁、糯米、大蒜等食材,經長時間熬煮而成的蔘雞湯,香醇美味、充滿營養。
雞肉肉質軟嫩,加上長時間的燉煮,用筷子很容易就可以把雞肉分開,吃到腹中的糯米和人蔘,滋補、營養豐富,吃完立馬感覺精神奕奕
(不過略嫌雞骨太碎,要吃得小心一點。)

▷ 炒豬肉石鍋芝士拌飯 치즈 돼지고기 비빔밥 ($128) ◁
Pork and cheese bibimbap
餐廳的米飯採用紫米飯,感覺健康,而且質感軟糯。
表面擺放著豐富材料,加入辣醬拌勻,香氣逼人
石鍋非常保溫,經過長時間之後拌飯依然維持熱燙♨️

♡ 還點了:
• 餃子王 왕 만두 Steamed large dumpling ($16)
• 泡菜餃子王 김치 왕 만두 Steamed large kimchi dumpling ($16)

造訪日期: 2020年12月
2  感謝 Vacationer816014

去過Hanook Korean Restaurant嗎? 請分享你的經驗!