“[勞蘇食] 天婦羅又點止炸蝦咁簡單🤩”
Tenkichiya的評論

Tenkichiya
香港排名第3,060 (共15,743家餐廳)
價位: US$3 - US$20
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2022年6月28日 透過行動裝置

天吉屋,來自日本而我只係台北食過既天婦羅飯必試店,終於可以係香港就食到就係只做天婦羅,專業做天婦羅,由炸粉到食材到醬汁都自家製,咁先食到佢設計既個個味道環境都係簡約日式,闊落舒服,餐牌當然就係天婦羅餐,睇下想食咩餸咁

先上沙律,菜絲配柚子汁,幾refreshing,啱晒清清個口同個胃迎接天婦羅#天吉丼,未食過就梗要試下依個先啦,滿滿既套餐上枱就係吸引事不宜遲,先試放正係面既#黑虎蝦,唔算大隻,炸得好外脆,粉唔係鬆個隻但都唔厚,夾埋天婦羅汁好好味,蝦肉好嫩滑

什錦炸物,大大舊好脆,濃調味過蝦,配飯都好啱講到配飯,點少得我既天婦羅最愛,#溫泉蛋,#溫泉蛋天婦羅 配珍珠米配汁同醬油我死了

另一個叫左#天吉雙品,俾佢個烏冬吸引左,有迷你丼加個烏冬,烏冬走一般稻庭烏冬沾既食法,好吸引烏冬口感好好,有咬口而夠滑,配天婦羅更減油膩感同罪惡感四季豆天婦羅意外地好味,入面幾腍幾得意最正既天婦羅料個人認為係#海紅鯛,唔厚粉,肉質非常嫩滑,有口感,魚既鮮味仲好有

烏冬好吸引但如果真係要揀天婦羅既溫泉蛋令到飯都係必然之選價錢相當合理,唔使去(其實係無得去)台北食lu

lotsoeat @instagram @facebook
@openrice @tripadvisor @google

造訪日期: 2022年1月
感謝 Lotsoeat

2021年8月30日

在旺角朗豪坊開業頗久的日本人氣天丼專賣店 - 天吉屋
沒想到到現在都仍然要排隊才能吃到呢~而且還是提供那5款天丼
話說我頗喜歡這店提供的牛蒡茶,味道獨特又健康且很少餐廳提供!?
另外還有醃製蘿蔔和牛蒡,椰菜沙律之前是無限添加的
不過疫情關係,暫時就沒有無限了囉~不過一盤再加上酸酸的柚子醬汁已經很開胃。
其實5款天丼都很像,以店員的說法就是講究的吃法和不講究那樣子 (笑)
當中有一款是香港限定的,價錢大約是$108 - $158

天吉雙品 ($108) - 會想點這個是因為這除了飯之外還配烏冬
選了熱烏冬~湯底很淡,但柚子味十分重~配天婦羅來吃反而恰到好處!烏冬口感亦很彈牙
天丼的飯量不算很多,天婦羅卻放滿整碗!蛋黃濃郁的溫泉蛋很吸引
孖住的黑虎蝦 & 四季豆、很長的茄子,還有帶甜味的洋蔥 ~炸得口感鬆脆卻沒有很重的油膩感

All Star丼 ($108) - 想吃豐富點又不想吃得太講究就可以選這個。
不止天吉雙品的天婦羅,還有魷魚、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、南瓜、雞肉!
最後再配一碗雜菜味噌湯,飽肚感十足!

Total:$238 (已計加一服務費)

造訪日期: 2021年8月
感謝 linglingdolly
2020年11月12日

好友是個炸物迷, 每次一提起去吃天婦羅就顯得眉飛色舞。見近排疫情穩定,加上大家已很久沒見,所以這天就特意邀約他來朗豪坊「天吉屋」吃頓晚飯。

餐廳於 2013 年在東京開業,一向以炸天婦羅丼飯聞名,曾於「日本全國丼聯盟」舉辦的全國丼飯大賽中,五度蟬聯天丼部門金獎,足見其實力非凡。

店內裝潢以木系簡約風為主,環境乾淨企理,用餐區設有多張卡座,座位寬敞闊落,非常舒服,加上檯面夠大,用來放置餐點,綽綽有餘。

先睇餐牌,天丼選擇不多,只有 5 款,定價由 $108-158 不等。朋友睇中左天幕御膳 ($148),而我就揀左天吉丼 ($118)。所有餐點均附送椰菜沙律、蘿蔔漬、牛蒡漬及牛蒡茶。

點完餐後,店員隨即送上一大碗可以無限添加嘅椰菜絲及一瓶柚子胡椒沙律汁。椰菜絲口感很不錯,爽脆清新;柚子汁酸香惹味,撈埋一齊食,非常醒胃。

桌上的蘿蔔漬和牛蒡漬,食味亦不俗,前者清爽可口、而後者食落亦帶點淡淡甘甜。也喝了檯上壺牛蒡茶,茶色紅潤,味道甘醇,很不錯。

我點的天吉丼接著送上,用料好豐富,飯面足足有四隻越南黑虎蝦,另外還有海紅鯛、茄子、四季豆、魷魚、溫泉蛋,炸紫菜和南瓜。黑虎蝦彈牙味鮮;海紅鯛炸完肉質仍然很結實,魚味濃郁。其他炸物,水準亦唔錯,外表金黃酥脆,雖然放了一會才吃,仍能保持清爽不油膩,唔怪得可以連續五年榮獲金賞獎。

至於友人點的天幕御膳,分量亦絕不欺場,材料有黑虎蝦、軟殼蟹、海紅鯛配紫蘇葉、什錦炸物、茄子、四季豆、南瓜、炸紫菜,而且白飯更可以自由添加,啱曬大胃王!友人話要特別推介黑虎蝦和軟殼蟹,前者粉漿輕薄,蝦肉彈牙;而軟殼蟹食落亦鮮甜肉厚,香脆有口感,配已調味的白蘿蔔蓉吃,分外滋味。

木桶內的米飯亦很有水準,飯粒飽滿晶瑩,聽講係採用了北海道嘅七星米炮製,難怪吃起來米香十足。

另外呢個天幕御膳備有三種唔同嘅食法,分別是直接蘸蘿蔔泥吃、置於米飯上及淋上天丼醬汁品嘗,或澆下高湯至飯中變成泡飯,再加上芥末或紫菜調味,三種食法,各具特色,味道亦截然不同。

造訪日期: 2020年11月
感謝 mjqueen7e
2020年10月26日

日本人氣天婦羅丼天吉登陸香港了!即使是平日下午茶時段依然人流不斷,等候45分鐘才被安排入座。裝璜富有和風雅緻的特色,設有多個卡座位。

⌘ 天幕御膳
黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、什錦炸物(洋蔥和魷魚)、茄子、南瓜、炸紫菜、四季豆

炸物方面,炸漿酥脆不油膩,炸粉厚度完美,入口濃。雖然黑虎蝦經炸過,但仍然能食出虎蝦的鮮甜味,肉質彈牙。而炸茄子和南瓜雖然口感清脆,但炸的溫度過高,失去蔬菜的甜份和水分。

米飯採用了北海道七星米,每粒分明粘性低,粒粒精緻可口。

⌘ 天吉雙品 (冷)
稻庭烏冬(冷):冷柚子皮、紫菜、芝麻
細丼飯:什錦炸物(洋蔥和櫻花蝦)、黑虎蝦、茄子、四季豆、溫泉蛋

炸半熟蛋的蛋汁和秘製醬汁,拌上白飯,每嘴濃郁。稻庭烏冬爽滑彈牙,冰爽的冷麵亦正好中和炸物的熱氣。

造訪日期: 2020年10月
2  感謝 melody_foodiary
2020年7月3日

放工約了朋友前往朗豪坊逛街,順道晚飯。平時甚少到旺角一帶,原來朗豪坊咁方便,基本上所有出名牌子有齊,非常集中,連食肆都有好多選擇,今晚想食日本菜,就楝了天吉丼,友人最喜歡食炸物,最啱佢啦!

天幕御膳
賣相好吸引!還有三種食法,最適合貪新鮮感的我。
黑虎蝦大過我手掌好誇張!建議蘸少許天婦羅醬汁後品嚐。由於即叫即炸,炸得不油膩,外脆內軟,蝦味鮮甜,食到舔舔脷。
將天婦羅魚和蝦放在米飯上,淋上天丼汁,一碗美味的天丼就在眼前。天丼汁不會太濃太腻,是天婦羅最好的拍攝擋。
最後將餘下的什錦天婦羅放在米飯上,淋上鰹魚高湯,混入芥茉和紫菜絲,入口輕盈,有清爽的口感。
好滿足的一餐,價錢非常合理,環境也不錯。

造訪日期: 2020年7月
感謝 Polly C

查看過Tenkichiya的旅客也查看過

去過Tenkichiya嗎? 請分享你的經驗!