“鬧市中嘅侏羅紀公園 🦕🦖”
Hungry Dino的評論

Hungry Dino
香港排名第58 (共15,702家餐廳)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
3 週前評論 透過行動裝置

近期戲院上映緊《侏羅紀公園3》。
未去戲院睇之前,同閨蜜去「Hungry Dino」食下,望下恐龍先。

餐廳分咗2層,以恐龍做主題,
一入門口已經覺得自己入咗個森林。
座位以上面1樓為主,而地下果層就係接待處同廚房。

刺身三點
店員介紹係餐廳新菜單,推介我地食。
有油甘魚、吞拿魚、三文魚,各3片。
每一片都好厚肉同新鮮。

日式鰻魚蛋包飯
見到menu個圖好靚,我地又叫埋嚟食。
份量大滿足,足夠2-3人食。
最頂放咗條好長,而且好肥美嘅鰻魚。

鰻魚同飯中間就鋪咗好滑嘅雞蛋。

餐廳嘅主打係大大件腐皮壽司,所以我地都叫咗4款唔同嘅腐皮壽司。☺️

炙蟹膏厚燒玉子
蟹膏 + 大大塊玉子,下面仲有小小嘅芝士。
好邪惡呀!

芝士蟹籽厚燒玉子
蟹籽 + 大塊玉子,芝士同樣放玉子下面。
口感唔錯!

蔥吞拿魚拖羅蓉
角切嘅吞拿魚鋪滿係大大件腐皮壽司上面,再加埋拖羅蓉,食哂吞拿魚嘅2種口感。

炙燒檸汁帶子
炙燒過嘅帶子配上微酸嘅青檸汁,再加甜甜嘅腐皮,味道豐富。

見到menu有酒精類飲品,但聽朝要一早起身返工唔飲得。
唯有飲住d無酒精嘅特飲先啦。

奶蓋白玉烏龍
Creamy嘅奶蓋 + 可以解膩嘅烏龍茶+消化餅碎鋪面。味道好夾!
上面擺住一串3粒燻過嘅白玉,煙煙靭靱。

為食龍特調 - 日式蜜柑茶
酸酸的味道。唔愛甜嘅閨蜜好鍾意。

造訪日期: 2022年6月
感謝 boulo_bao

2022年3月28日

為食龍 Hungry Dino 是一間恐龍主題的餐廳,主打腐皮壽司
之前在銅鑼灣時已經想試,但最終關了門也沒吃到
幸好之後在中環開店便可以再找個機會去,
不過試過兩次即興walk-in都滿座
所以今次還是乖乖地上網訂位就非常順利,是吃12點開始的午市。

餐廳分為兩層,地舖就是接待和廚房位置,用餐地點在1樓。
除了周圍可見的恐龍,店內用上不少綠色植物作為點綴,
猶如置身在侏羅紀公園
一整面的落地玻璃讓環境顯得更為寫意,個人很喜歡高枱和梳化位!

說到腐皮壽司就一共有12款且都是單點,
想全部都試一次可能要來多次才可以囉
最後選了其中最想的五款,柚子左口魚 ($33)、炙燒檸汁帶子 ($36)、
蔥吞拿魚拖羅蓉 ($34)、明太子芝士蛋黃三文魚 ($35)、芝士蟹籽厚燒玉子 ($29),滿滿的饀料,還沒有開吃單看貌相已經好吸引!

在我吃的三款中,我最推介蔥吞拿魚拖羅蓉!
除了綿滑入口即溶的拖羅蓉,還有魚味濃郁又甘香的吞拿魚。
喜歡吃吞拿魚的一定要選這個喔!
配上甜甜的腐皮和圓潤飽滿的飯,很滿足!
其次會推介炙燒檸汁帶子,肥美鮮甜的帶子在口感和味道上也沒得輸。
最後我還吃了芝士蟹籽厚燒玉子,
比較不喜歡是用車打芝士,吃起來有點太膩。

由於現在堂食只能2人,所以烏冬、飯類都沒選
就點了 - 和風水晶沙律 ($136)
底層是爽脆水晶菜,再配上角切刺身,不算有特別驚喜。

Total:$371.1 (已加一服務費)
腐皮壽司的價錢有點進取,印象中有午市定食,
但可能因為疫情關係就暫時不見了?
如果之後會有返可能價錢會比較推動我再來吃過和試試其他。

造訪日期: 2022年3月
感謝 linglingdolly
2022年2月24日 透過行動裝置

<<Hungry Dino Hungry Me >>
Bookmark 咗好耐,新年前已 book 定位,終於有日平日可以黎食啦!餐廳2層高,好多綠色植物好似入咗森林,而周圍都係恐龍仔的裝飾及圖畫,主題樂園咁歡樂到處都色彩繽紛。最愛落地大玻璃窗,可以滲入暖暖的陽光,非常 chill☺
最出名係腐皮壽司當然要叫啦
同朋友都想食,於是唔捨得叫其他,
一於叫哂2款腐皮御膳 A&B
明太子三文魚
柚子胡椒油甘魚蓉
和風汁帶子
芝士蟹籽厚燒玉子
2款都有蟹膏三文魚子&玉子~
個人覺得左口魚,拖羅魚蓉,油甘魚蓉及玉子最好味☺
左口魚炙燒過魚油出哂黎,齒頷留香
你知食腐皮甜甜的又會比較滯,而左口魚&油甘魚都配上了柚子汁,加少少果香酸,清新D冇咁漏。
拖羅魚蓉&油甘魚蓉又係,入口即溶咁,而葱簡直係畫龍點睛,香氣再添層次。不過我就鍾意拖羅多 D , 魚蓉比油甘魚細滑,又唔腥值得一讚
玉子就要趁熱食呢,濕潤厚蛋配上不論芝士蟹籽/明太子都係 perfect match, 好在明太子又唔會太鹹。
以為份量少但其實大家食到淨1-2舊都好飽甜品唯有下次試!
飲品
放假對自己再好D, 加錢$42 試埋特飲
真係特別好飲
✨Blue Lemonade✨
靚靚外表,好夏日的感覺(雖然而家開始凍)
飲落係普通檸檬汽水,不過不失
✨黑糖玄米拿鐵 (熱)
有驚喜❗有少少似奶茶,但重玄米茶香,奶亦很幼滑濃郁 creamy, 先茶後㗳到有黑糖的甜,富有層次。加上粒粒玄米可以咬下,冬天飲落暖暖的,非常滿足☺
為食龍
地址:中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓

造訪日期: 2022年1月
感謝 Jet48662542113
2022年2月23日 透過行動裝置

六點之後冇堂食,於是我前幾日就同朋友喺下午五點鐘去呢間餐廳食個early dinner。

見到呢到有好多款腐皮壽司,唔係好多地方有,我地就叫左幾件黎食。

明太子芝士蛋黃三文魚$35
腐皮壽司大大件,表面嘅三文魚有好多,都幾足料。味道鹹鹹甜甜,幾特別。

蟹膏甜蝦$34
呢款係朋友食嘅,我見佢蟹膏同甜蝦嘅份量各半,望落好吸引。

炙燒檸汁帶子$36
帶子好大隻,食落鮮甜,燒過之後好香。

柚子左口魚$33
左口魚有略略炙燒過,食落油脂感好豐富。

夏威夷肥仔 (Half)$78
呢個好邪惡,menu上面都寫左要我地stop thinking about diet. 比起平時嘅鰻魚忌廉芝士卷,呢個嘅芝士份量係多好多好多,食落超級creamy同埋超濃芝士味,好好食。

西雅圖鬼妹 (Half)$74
有牛油果、三文魚同埋韓式泡菜醬汁,呢幾樣食材加埋都幾夾,好食。

造訪日期: 2022年2月
21  感謝 poorstudentlovesfood
2022年2月22日 透過行動裝置

今次叫咗人氣腐皮壽司,揀咗3種口味:
蔥吞拿魚拖羅蓉
明太子芝士蛋黃三文魚
牛油蒜香赤蝦

每件壽司都較平時見到的大件,以一般女仔計要兩至三啖才食完。壽司上放滿了餡料,有新鮮魚刺身和赤蝦,而且每款都有合適配搭的調味,不用額外點豉油,反而食到刺身的鮮味。

另外都要了半份西雅圖鬼妹,反卷外面係炙燒三文魚、入面卷住牛油果和秘製泡菜醬汁口感好豐富,而且亦惹味不用額外豉油。

見到餐牌有賣酒精飲品,但有工作在身就無叫啦!

造訪日期: 2022年2月
感謝 Shannaeating

查看過Hungry Dino的旅客也查看過

中國香港

去過Hungry Dino嗎? 請分享你的經驗!