“僻靜醍醐茶寮。支持黃色經濟圈”
Daigo Saryo的評論

Daigo Saryo
線上訂購
香港排名第6,541 (共13,938家餐廳)
2020年6月1日

上網搵下西灣河有咩黃店,一搵就見到呢間台式小店,位置係西灣河街,較僻靜的內街,行到過去已經見到有人龍,大約有6-7人排隊等緊堂食,外賣亦有人等緊,好受歡迎
飲品種類都有好多,有珍珠奶茶、芝士奶蓋、手作鮮檸、咖啡等等,價錢唔貴,最平$16就有一杯,食物方面都多選擇,台式厚多士、肉燥飯、擔擔麵、仲有鹽酥系列
------
1. 迷你芋圓奶茶 $16 7.5/10
店內芋圓主張手工製作,粒粒小芋圓都好Q軟彈牙,嚼勁十足芋圓份量真係好多,飲哂奶茶之後仲有好多芋圓係底,有唔同顏色,非常吸引,不過味道好似粒粒都一樣,同埋好淡冇咩味道
我叫左少冰同微甜,奶茶就常溫,味道唔太甜幾好同埋唔多冰唔會沖淡左茶味,不過如果奶茶味再突出d會更好

造訪日期: 2020年5月
感謝 travelovernfoodie

2020年1月21日 透過行動裝置

跟朋友來下午茶,我點了四十元的下午茶餐,包括蒜蓉多士半份,三粒炸墨魚丸,還有一杯珍珠奶茶,侍應說珍珠奶茶是用奶粉沖成,不過性價比算不錯,朋友點了燒仙草芋圓,比相片中的比較約少一半。此外,坐位頗窄,但地方整潔。

造訪日期: 2020年1月
感謝 emptyplusone
2019年11月19日

西灣河一向是美食地都,車仔麵、海南雞等等,應有盡有,而座落於西灣河內街的台式店舖,亦是用心製作的小店,私心推薦醍醐灌頂(奶蓋咖啡),奶蓋香滑,稍甜一點,咖啡濃郁,比外面連鎖店的咖啡更為出色。如不好甜食,建議選擇半糖少冰,讓咖啡味道更為突出。
店員態度良好,但飲品是即點即製作,需時較長,建議大家可預先在whatsapp下單。

除了飲品以外,店舖亦有台式麵食及飯類,以及各種小食,之前食過鹽酥雞及台式香腸也很不錯,在水準以上。

感謝 carmen017682
2019年8月12日

位於筲箕灣的一家小店,以特色小食為主,價格便宜,選擇也很多.
點了好幾款外帶回去和同事們一起分享,大家都說不錯,可以再來.

感謝 sonlsonl
2019年8月4日

滿有台式風味的小餐廳,而且附餐送的飲料選擇也很大。不過最大的問題還是筲箕灣小店的老問題,地方小,沒辦法長坐。

感謝 SziaWorld

去過Daigo Saryo嗎? 請分享你的經驗!