“nice cafe ”
Dreamer Cafe的評論

Dreamer Cafe
香港排名第3,515 (共13,916家餐廳)
4 週前評論 透過行動裝置

自從上次試左山道呢間cafe, 作為街坊既我 覺得好好坐同好好味 今次係忍唔住再寫多次食評 高度表揚~~~xDD

今次同呀妹再黎 佢都覺得呢間cafe好正 而且門口就有大大個打卡位 我地十二點幾去到 仲未好多人 所以咋咋臨打個卡先

我地叫左冬蔭功雞肉螺絲粉 $88 ( pasta of the day) 仲有 all day breakfast $108

飲品就係 hojicha milk $47 同 earl grey choco $53

冬蔭公雞肉螺絲粉:雞肉有四大舊 而且好濃冬蔭功味,加埋爆香左既洋蔥片好惹味!

All day breakfast:材料好多!炒滑蛋,芝士腸同煙肉 烤多士配jam,半個牛油果,芝士腸好好味 煎得外皮脆卜卜入面再爆芝士出黎 正

飲品就當然必點鎮店之飲 Earl Gret Choco

earl grey 味濃,再 mix 埋朱古力 好夾
另外 今次我就試左 焙茶 hojicha milk ,用烘焙過既日本煎茶加埋牛奶 味道唔同平時飲到既抹茶 茶味再出啲 因為經過煎焙 茶既甘澀味再出啲 飲完呢個再飲一啖我妹既 earl grey choco 係一個甜一個苦澀呀~~~

感謝 hkfoodkillerr

2019年8月22日 透過行動裝置

桌子打直一排的餐廳,左右都沒有人,私癮度高。

菜式不到10款選擇,但都是用心製作。焙茶鮮奶,超濃,粉粉的,茶甘一流。即使冰全溶掉,也沒被溝淡。

炒蛋功夫一流,上面又濕又滑,底卻炒熟乾身帶點香。牛油果熟得恰到好處,完美的軟硬度,散發著牛油果獨有的香。

感謝 eat_eat_everyday
2019年8月19日 透過行動裝置

店子地方唔細,有空間感不過店員人手不足,所以上菜速度較慢
Hojicha Latte $48
焙茶味濃郁,口感滑啲會更好同埋可以加少少甜~
Latte $40
All Day Breakfast $108
有牛油果!正呀!腸仔煎得香口,而且咬落好juicy!有兩塊煙肉同煙三文魚,正正常常,仲有麵包配自家製蘋果醬,個醬有驚喜,幾好味!
Pasta $98
是日pasta係紅酒汁煮煙鴨胸長通粉,幾好味!長通粉煮得入味又均勻仲有少少露荀,意粉有彈性

感謝 yiufungc2
2019年7月29日

石塘咀 香港大學站 B2 出口 走上去 那裡有好多咖啡店,這天就試了這家《Dreamer Cafe》。
裝修簡約,我最喜歡的就是一走進門口就有一張很大的木桌,再看到牆上的那句「Every great dream begins with a dreamer」。

我們來的這天,店內只有一個店員,就是說餐廳由他一個主理,無論是食物飲品下單收拾都是他一手做的,崇拜!

【Matcha Milk $42 (跟餐半價 $21)】
【Rose $45 (跟餐半價 $22)】
飲品的拉花好美!
抹茶牛奶的抹茶味很濃;而玫瑰咖啡的玫瑰味就不算重。

【沙律 - 柚子汁牛油果豆腐沙律($60)】
沙律的份量好大,而且材料豐富,有新鮮生菜、豆腐、牛油果,配上柚子汁,非常清新開胃!

【意粉 - 鮮蝦冬蔭功意粉($98)】
用冬蔭功汁煮成的意粉真是第一次食,想不到原來都挺配的!
而且意粉煮的剛剛好,有口感。

價錢相宜合理,環境舒服,推薦大家來嚐嚐,特別是dreamers!

造訪日期: 2019年7月
感謝 Vacationer816014
2019年7月29日 透過行動裝置

今天中午跟朋友到了西環一間簡單的cafe餐廳,食物方面我們點了一客All day breakfast,一客是泰式冬蔭功螺絲粉。飲品方面一杯凍茉茶鮮奶,一杯熱伯爵朱古力拉花。

All day breakfast
簡單來說,包括烤麵包、自製蘋果伯爵果醬、煙熏三文魚、炒蛋、 意大利香腸、煙肉及沙拉,應有盡有,份量亦合適。自製的果醬味道很特別,清新香甜單吃或配上麵包都很好味,香䁑內有半溶芝士,煎得很香,同樣值得一讚。另外,有半個牛油果,健康好吃。

泰式冬蔭功雞肉螺絲粉
還是第一次嘗試這樣類型的螺絲粉,冬陰公味道濃郁,配上簡單的泰式配料,吃起來味道不會太辣,十分惹味,而且很有新鮮感,醬汁不會太乾,廚師掌握得不錯。雞肉亦嫩滑。

飲品方面,綠茶鮮奶溝好後,加上冰,不會大甜,茉茶味香濃,味道不錯。
伯爵茶朱古力拉花,拉花技術很好,朱古力香滑,微微伯爵茶香味,好喝。

慢慢嘆着飲料,過了一個寫意的下午。

造訪日期: 2019年7月
感謝 Rabbit0804

去過Dreamer Cafe嗎? 請分享你的經驗!