“Not really good”
素一的評論

素一
香港排名第3,308 (共13,925家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

整體黎講,麻麻地....
選擇唔算多
拎野食既位置長時間都好迫 好多人 打晒仗咁

熱葷99.99% 都係瓜瓜菜菜
我唔係素食專家,但黎食自助餐,
諗住會有多元化少少既選擇,
例如素叉燒?素魚?素雞?或者其他特別d既素食? ‍♀️‍♀️都冇既...

菜好油 味道唔會太咸,都ok
但咁油,變相仲唔健康
如果黎到主要都係食d平時自己都會買、都會煮既野,個人覺得唔係好抵。

值得一試既都有: 羅白糕唔錯 油 但有羅白絲,味道偏淡, 清清地

造訪日期: 2019年12月
感謝 Kennis D

2020年5月16日

情人節, 想食自助餐. 無奈這個日子, 很多自助餐都已滿座, 又或者超貴.
最後選在這家素食自助餐!
可能食清D, 對皮膚好D!
當晚來到, 客人不多, 几乎是包場!

就座後, 職員先呈上一盅草菇燉湯, 咕嚕肉和特色小食.

不過自己還是比較懷念那美味的天婦羅.
只是天婦羅現在改為剔紙仔了.
即點即做, 保證新鮮. 是我喜歡的肉豆, 蕃薯呀!
而且炸皮夠薄, 不厚粉, 夠乾爽, 正!
這天婦羅系列, 安哥几次了!

白胡椒鹹菜涼瓜湯 我喜歡的湯!

原來晚餐的款式比午餐更多.
這素蜜汁叉燒 鬆軟又美味, 比真叉燒更美味!
上次午餐不曾發現, 今晚終於遇上!
金沙冬菇, 沙嗲羊肉串, 燻魚, 牛油果手卷, 繼續食食食!

今日情人節, 享用了舒適的自助晚餐, 竟然有8折!!!!!!
最大得益者=付款人!!!!

造訪日期: 2020年2月
感謝 Riceoldlady
2020年5月4日 透過行動裝置

素食自助餐分三個時段,晚市提供的菜式相對上較為豐富。朋友則試過頗為經濟化算的下午茶時段。餐廳的環境光猛整潔,梳化椅坐得舒服。

侍應會遞上一張迷你點餐紙,好像日式放題般,按需要揀選需要的炸物和日本壽司,確保衛生及保持食物新鮮。

另外,餐廳也設有自助區域,有多款蔬菜及熱盤提供,例如芝士焗四蔬、什錦炒素蝦等。

另外也有沙律吧及水果吧,旁邊擺了約十款醬汁。

約十分鐘後,熱騰騰的炸物來到了。個人頗推薦炸芝麻球和一口蘿蔔糕。炸芝麻球外面脆,裡面煙煙韌韌,黑芝麻餡料味道甜甜的。

一口蘿蔔糕一口一件剛剛好,能吃到粒粒蘿蔔碎。

新鮮熱辣的天婦羅拼盤的味道也不錯,包括有豆角、茄子、蕃薯片等,表面撒了少許七味粉。

晚餐時段,每四位便會送增一盤冰鎮素咕嚕肉,素咕嚕肉其實是炸雞腿菇,配上開胃的酸甜醬,旁邊還有幾塊蜜桃作伴碟。

吃過主菜,便可以試試甜品。剛剛拿了新鮮出爐的蛋撻,撻皮脆脆的,一口一件。

另外還有桂花糕等甜點,以及甜湯。個人頗為喜歡味道清甜的紅棗雪耳南北杏桃膠 甜湯。

另外,飲品也是以自助形式拿取的,熱飲和凍飲各有三款,個人頗喜愛飲味道天然的石磨豆漿。

造訪日期: 2020年2月
感謝 Letsgocrazyjanet
2020年3月6日 透過行動裝置

近年由於環保意識愈黎愈重加上注重健康,所以多左人嘗試素食,但近期因為疫情問題都少左好多出街食飯今日難得出街,黎左呢間素食自助餐~6點到人流唔算多,但到左6點半打後就8成滿座喇~食物款式新穎得黎都十分多元化,有中式、日式、小食、點心、甜品、糖水,整體質素好高,同埋依家由於衛生關係,好多野食都要劃紙點黎食,感覺安心啲
星期六日入座都會送八寶燉湯同鮑魚,而星期一至五都會送八寶燉湯同冰鎮咕嚕肉
八寶燉湯有姫松茸、蟲草花、圓肉、杞子等等,飲落好清甜,冇味精

鮑魚外觀幾可亂真,食落都幾爽口!

冰鎮咕嚕肉外皮同平時食用肉做嘅冇乜分別外層仲幾脆添~

素壽司係蒟蒻同紅蘿蔔製成,冇色素,健康又環保,口感都幾得意
熱盤以中式為主~仲有炒飯同炒麵。

點心有兩款,金菇野茵餃同埋潮州粉粿,兩款都非常唔錯

大推呢款叉燒,食落好腍身,叉燒醬好惹味
天婦羅要劃紙,我地每款都試下,質素都幾高架
中間嘅芋角炸得好鬆化,中間仲有粟米等等材料,增加左口感,好好食

造訪日期: 2020年3月
感謝 sinsinyym
2019年10月2日

在銅鑼灣世貿側開了一座新的TOWER 535,進駐了很多食肆,其中地庫的一間主打健康素食的自助餐"素一",價錢相當實惠。自助餐另有午市及晚市時段,晚市會比較多款及每位會有特色美食一款,所以價錢相對比較貴。地方頗大,座位闊落,以清新為主的室內設計。自助餐區不算大,但食物款式頗多,補充得很快,菜式有標示有沒有含蛋或奶。自助沙律吧,最欣賞有健康的藜麥。有多款素壽司剌身及烏冬冷麵,以蒟蒻做出仿魚生刺身,造型像真。另有多達十多款的熱盤,以中式為主,炒粉炒麵,多款以蔬菜為主的小菜,連素食豬腳薑都有。亦有多款小食,炸物及涼拌,我最欣賞椒鹽秀珍菇及天婦羅。另有湯品,糖水及飲品任飲,飲品比較特色是紅菜頭檸檬汁。可惜甜品生果的款式則比較少,生果只有燒菠蘿。

造訪日期: 2019年9月
感謝 chickenwingtip

去過素一嗎? 請分享你的經驗!