“晚飯小菜”
点心到的評論

点心到
香港排名第433 (共15,374家餐廳)
價位: US$7 - US$13
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地
4 週前評論 透過行動裝置

放工經過旺角, 又到晚上時間就與朋友食過晚飯才回家。 今次到點心到MIX·大排檔, 位於金雞廣場地下, 地點方便。 餐廳環境衛生, 光線充足, 兩個人點三個小菜,韭菜鴨血、 冰鎮咕嚕肉、 飛天通菜煲,兩碗白飯和楊枝甘露。

韭菜鴨血~ 韭菜味道鮮香, 鴨血嫩滑好味, 份量剛剛好。

冰鎮咕嚕肉~ 大熱天時食咕嚕肉酸酸甜甜挺開胃的, 加上用冰鎮做法, 外層又脆又涼, 放入口中,豐腴的肉汁, 軟滑的肉質, 又帶點醋香,好美味。

飛天通菜煲~ 夠鑊氣,炒出青嫩美味的通菜, 帶點微辣, 更加惹味。

白飯~ 因為小菜好味, 連平時晚上很少吃飯的我, 都點了碗白飯。

楊枝甘露~飯後嘆碗楊枝甘露,酸酸甜甜,冰涼口感,配上甜美的芒果,是夏天消暑甜品之一。

餐廳小菜做得好, 價錢相宜, 地點方便, 下次一定會再來。

點心到 MIX·大排檔
地址: 旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖
先好借!

造訪日期: 2021年5月
感謝 Victoriay_eatwithvic

2021年1月24日 透過行動裝置

想食點心,依家唔一定去酒樓
近年多咗好多點心專門店,裝修簡約,坐得舒服對比傳統酒樓嘅熱鬧喧嘩,更能享受點心嘅美味

係佐敦廟街就有一間點心到
由本地香港點心師父全人手製作點心,即叫即蒸
除咗傳統點心亦有創意新穎點心,例如: 卡通流心芋蓉包、黑金流心包等

原隻蝦燒賣
燒賣如其名,真係有原隻蝦及蟹籽係燒賣上面,外皮薄,餡心柔軟,咬落彈牙有鮮味

金沙脆皮銀蘿腸
以為只係平時嘅炸兩,但食落腸粉滑嫩可口,配上脆度剛好嘅薄身嘅油炸鬼包住蘿蔔絲,真係好惹味! 相比傳統炸兩,呢間用薄身油炸鬼包蘿蔔絲,食落更香脆爽口!

燒汁釀茄子
圓碌碌茄子圓潤飽滿,茄子煎後軟身香口,上面配爽口嘅鲮鱼滑~不過由於即叫即制,食個陣小心燙!

黑金流沙包
推薦!呢款黑金嘅外表已經好搶眼
一咬開啲流沙香甜奶黃餡就湧出嚟,真係好正!打卡一流

籠仔煎蛋牛肉飯
初頭諗係咪姐係窩蛋飯但原來唔係,用荷葉包啲嚟蒸多咗陣荷葉香味, 牛肉餅有芫茜,食落似平時食開嘅山竹牛肉,再配甜豉油,秒殺!

楊枝金露
呢到飲茶都可以食埋甜品,而且仲要整得唔錯!
每一匙都好足料!食落酸酸甜甜,好重奶白

造訪日期: 2021年1月
感謝 Ctyingz
2020年6月24日

要食點心不一定要去酒樓,近年潮興一些點心專門店,裝潢設計有點似茶餐廳,沒有酒樓那種熱閙喧嘩,多了份寧靜舒適,可慢慢享受一盅兩件。
黑松露菜苗餃
皮夠薄,餡料菜苗夠份量,散發出黑松露香。
蜜汁叉燒腸
腸粉有點粗嚡,但叉燒味道十足。
鮑螺片滑雞粥
粥底又綿又滑,鮮美。
香煎蘿白糕
件數有五件,抵食啊!口感上有蘿蔔絲,配少少辣醬更美味。
濃湯鮮竹卷
呢個好味,材料豐富,湯底又鮮又甜,鮮竹卷吸盡湯的精華。
上海小龍包
即叫即蒸,內裡湯汁擁出,正!

造訪日期: 2020年6月
感謝 pcsy
2020年6月16日

晚餐想吃點心,不能去酒樓嘆一盅兩件,朋友就帶我來快吃點心。一坐下店員就為我們斟茶,遞上點心紙,我們一共點了五款點心和一款甜品,超豐富。

原隻蝦燒賣
一籠兩粒,賣相吸引,鮮蝦爽囗,蝦味濃。豬肉燒賣肥瘦剛好,肉爽不膩。

黑金流沙包
竹炭包超鬆軟,一口咬下,流沙溢出,蛋黃奶黃香濃,好滋味。

金沙脆皮銀蘿腸
這是滑滑腸粉呢包著一層薄脆皮再包著香甜的白蘿蔔幼條,口感豐富,多層次,很特別。

燒汁釀茄子
香噴噴,魚肉炸得外面金黃,魚肉彈牙。茄子軟綿,沾上甜甜燒汁鼓油,正。

籠仔煎蛋牛肉飯
荷葉飯幽香,牛肉餅嫩滑,加入爽口馬蹄和芫茜香,刺破蛋黃,伴入蛋汁和甜豉油,一口全吃所有材料,超好吃。

楊枝甘露
一看顏色就知道芒果味濃,一舀起就看到超多芒果肉,我芒果控很滿足。這楊枝甘露是芒果為主,有一些碌柚肉做陪襯,加入西米,椰奶和芒果汁的香甜味道冇得輸,冰涼冰涼的,令人一口接一口。

造訪日期: 2020年6月
1  感謝 FoodieFoodie_84
2019年11月25日 透過行動裝置

好好彩抽到餐廳現金卷,於是約埋屋企人嚟到油麻地呢間餐廳食tea

蝦餃﹕蝦肉彈牙而且皮薄
黑松露菜苗餃﹕賣相好靚,而且好有內涵
鵪鶉蛋燒賣﹕而家成日都話要健康飲食,呢啲傳統點心真係買少見少 好好彩呢度仲有得食真係
鮑汁鳳爪﹕好好味﹗每一隻鳳爪都炆到腍晒、入晒味,正
金沙脆皮銀蘿腸﹕好喜出望外﹗呢個腸有齊腍、脆、香嘅感覺集於一身﹗而且好惹味
燒汁釀虎皮尖椒﹕我鐘意食虎皮椒,因為每一件都唔知係唔辣、小辣定勁辣,要食落去先知,好有一種抽獎嘅感覺睇下自己好唔好彩
蜆蚧鯪魚球﹕蜆蚧鹹香、惹味。鯪魚球脹卜卜,粒粒都好足料,啖啖魚肉
沙薑汁燴鮮淮山﹕沙薑好惹味,可惜我覺得夠入味有待改善
上海小籠包﹕熱辣辣,好juice
沙參玉竹燉土雞﹕燉湯好料,味道十足
榴槤雪媚娘﹕鐘意食榴槤嘅朋友一定要試下榴槤肉大大舊,真係好好味

造訪日期: 2019年11月
2  感謝 mcpig2003

去過点心到嗎? 請分享你的經驗!