“初嘗丹麥菜😀”

The Ugly Duckling
訂位
線上訂購
香港排名第2,904 (共13,795家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
3 週前評論 透過行動裝置

今日早左一粒鐘收工,即興約左個係官塘返工既舊同事食飯,佢推介左呢間丹麥菜話食過一次覺得唔錯,但lunch hour行過去太遠所以平時無乜機會食,今晚一於同佢試下啦!

我叫左個大蝦牛柳拼薯蓉,朋友叫左個丹麥豬扒拼薯條,另外跟餐加左個丹麥朱古力餅share~

我嘅大蝦牛柳薯蓉分量都幾大,勁多薯蓉,入口幾滑,重奶味同幾creamy,但又唔會話好膩
牛柳都好有份量,外層香脆裡面juicy,唔錯唔錯 不過就略嫌隻蝦有啲啲唔夠爽

朋友話丹麥既豬出名靚,而且佢係一個薯條精,所以呢個餐岩晒佢 豬扒幾嫰滑,薯條好厚實,佢話食完勁飽 好抵食,而家呢間餐廳係極少數唔駛收加一既西餐

最後就係個丹麥朱古力餅,連個碟都係凍嘅 裏面嘅朱古力入口細滑,中間係夾左層酥餅,味道係好食!不過我自己唔太食得甜食到後尾就覺得有啲“漏”,但我對面果個食得非常滋味清晒 我強烈推介呢個甜品俾chocoholic

造訪日期: 2020年5月
感謝 vikolau730

2020年4月21日

上次和媽媽去食漢堡包路經此店,發現依間西餐廳食物吸引價錢唔貴,仲有得食鐵板鋸下扒,又好似唔錯喎,所以今晚到來食下。此店位於鴻圖中心內的愛琴坊正中位置,見有小黃鴨好易認。
餐廳環境唔錯有沙發位坐,播放著外語歌甚有氣氛。餐牌只有兩頁紙但菜式都有十多款選擇,以套餐形式供應包飲品餐湯或沙律,價錢一百左右仲免加一,晚市西餐來說非常經濟吸引。

招牌西冷牛扒 $158
大大塊的西冷牛扒有點厚度份量十足,肉質軟腍不韌肉味濃,鐵板熱烘烘淋上惹味的黑椒汁冒起大煙香噴噴,意粉口感彈牙煙韌,配菜新鮮,整體味道不錯,非一般的快餐鐵板級別。

海鮮燴飯 (蟹肉,蝦,藍青口) $88
飯粒飽滿粒粒分明,蕃茄汁唔太酸開胃好味,每粒飯都好掛汁入味,配料十足都好慷慨,好多蟹肉絲,撈埋飯增加了口感和咸鮮味,藍青口三粒細粒鮮甜爽口,大蝦三隻爽口彈牙無雪味,唔駛一百蚊的risotto相當抵食好味。

松露蘑菇湯(跟餐)
蘑菇打碎混入湯內,每啖都有碎粒粒口感好實在,加上松露的菇菌香味四溢,非常好飲,超讚。

沙律(跟餐)
普普通通標準沙律菜,材料新鮮醬汁較少。

飲品(跟餐)
凍檸水和熱奶茶味道一般,正正常常。

造訪日期: 2020年3月
感謝 cargolam
2020年4月20日 透過行動裝置

昨晚到觀塘巧明街鴻圖中心地下的The Ugly Duckling吃晚餐, 前身是西班牙餐廳, 現在是丹麥和多國美食, 場內有很多可愛的黃色鴨仔擺設。 看見餐牌有我最喜歡的鐵板扒, 當然不能錯過, 點了兩款~大蝦牛柳鐵板扒$168和法式寶雲酥羊架$158, 晚餐已經包括有是日餐湯或沙律、飲品。

是日餐湯~ 非常濃郁的豆湯, 口感creamy。

沙律~ 沙律菜新鮮, 如果可以多些沙律汁就比較好。

大蝦牛柳鐵板扒~鐵板餐的魅力依然是令人沒法抵擋, 大蝦肉質厚,味道鮮,牛肉味頗濃,軟腍不死實,香味四溢,熱氣迫人。

法式寶雲酥羊架~寶雲酥羊架是法式的做法,在羊架肉面向上,塗上麵包糠壓於羊架肉面上, 味道比一般羊架更加獨特,肉質極級鮮嫩,外層脆脆,美味!

檸檬茶~ 豐富的晚餐之後,當然要飲番杯檸檬茶消脂。

這裏價錢親民,免收加一服務費,店員服務好, 食物質素唔錯, 觀塘區又多一間有質素的西餐廳了。

The Ugly Duckling
地址: 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下5D-E號舖

造訪日期: 2020年4月
感謝 Victoriay_eatwithvic
2020年3月6日

上一次同朋友嚟過呢個係地下嘅 food court 食lunch,今次再戰其他餐廳!因為我地晏咗去,food court 嘅公共空間已經坐滿得7788,所以今次揀咗間有屬於餐廳嘅私人位置嘅餐廳食啦餐廳以鴨鴨做主題,簡約得嚟又唔會太單調lunch set menu大部分都係$88,包前菜、餐湯同野飲,仲要免加一,都算抵食!見到佢個burger都幾特別,係dry age嘅,而且今日想食burger,所以就嗌嚟試下!是日餐湯無寫明係咩湯,不過飲起上嚟,似係忌廉雜菜湯,食到有西蘭花、南瓜等蔬菜

造訪日期: 2020年2月
感謝 BigDaaaddy
2020年2月3日

是一家很棒的小餐廳!您幾乎可以在各處看到鴨子。老闆和員工真的很友好。食物很棒!味道像真正的丹麥食品。

造訪日期: 2019年10月
感謝 SiuFan N
Poul S,The Ugly Duckling 的 Owner,回應了這篇評論已於 2020年2月4日 回應

Thanks a lot for your great review, we actually just try our best and do it the Danish "friendly" way:-).

去過The Ugly Duckling嗎? 請分享你的經驗!