“一間令你一試難忘的牛肉專賣店”
牛極的評論

牛極
使用外送服務
香港排名第3,981 (共15,689家餐廳)
2021年11月17日 透過行動裝置

今日公司好多野做,收得工都已經成7:30, 肚仔開始打鼓,嗱嗱臨搭車落元朗揾食。
一個行吓行吓見到「牛極」,諗諗吓好似好耐無食牛,唔使諗一於今晚就食佢。
最後選了牛肩棑($80/180g),包埋湯、飯及前菜,性價比極高。
終於牛肩排上檯了, 試吃了一口,嘩 ~ 就係呢種味道啦 …… 係會令人念念不忘嘅味道。
廚師煎了兩成熟便上枱,最合我心意,之後可以自己鐘意煎幾嫩幾熟由我自己控制。我個人愛較嫩,更能吃到牛嘅肉質、肉味同更有肉汁,今天完全比我嚐到了。
再讚一讚,餐廳提供的沙律菜超新鮮,還是雪凍凍的,配上芝麻醬,這樣才是吃沙律的享受。仲提供檸檬水,客人可以自助飲用,非常之好!
菜湯不單很多料而且又夠熱,天氣凍凍地喝真係perfect!
最後全部給我吃光光,吃飽飽,大滿足回家休息去。一間絕對會再來的牛肉專賣餐廳。

造訪日期: 2021年11月
1  感謝 FrancesC876

2020年3月9日

旺角夜晚8點幾既街上好多餐廳都收左,經過通菜街見呢間石燒牛仲開緊而且仲幾多人食就決定入去醫肚.雖然都食過1-2次都但呢間牛極就真係第一次食.食過今次,暫時係我食過咁多間既首位

入去餐廳前有一部自助購牛扒機,先揀左自己想食既種類及部位,然後就會有店員帶你入座.係你等待緊牛扒上既時候就可以去自助區內拎白食,湯,沙律同醬汁.白飯用上珍珠米,餐廳煮得粒粒分明唔會黏,入口煙煙韌韌.麵噌湯唔會過份重手令到湯底好鹹,入口香得黎濃度又啱啱好.

牛肩扒180g,圓圓一塊預先燒到一成熟後放上石燒板上按自已喜好將牛排燒熟.牛肉質十分軟腍得黎又唔會無左肉既咬勁,牛味唔算特別香濃但仍食得到牛香味.牛肩脂肪含量較少所以食落唔會肥膩相對較健康.

牛柳200g脹卜卜十分吸引,牛味比牛肩扒更香濃,帶更多牛脂香.肉質嫩滑但相比牛肩扒會多點韌性同嚼口,中間有少少筋.牛柳味香,只要加上基本簡單既調味例如點椒同海鹽已經十分足夠.牛柳上既炸蒜片十分香脆,配上牛柳食更香口滋味.

造訪日期: 2020年3月
感謝 Cantzipmyjeans
2019年12月30日

近日大熱的熱石牛扒,這一家雖然價錢較便宜,飯和麵豉湯都是任食,但我認為牛扒的質素可以跟上一層樓,我認為肉不夠多汁和嫩

造訪日期: 2019年12月
2  感謝 moooooooon00
2019年12月27日 透過行動裝置

之前已經食過好幾次這間牛極,味道都覺不錯而且又有沙律飯同湯都夠飽,所以今日見又不知吃什麼就又來吃,今次叫了每次必叫的牛肩排和比較少吃的牛仔肉眼,各三百克,二個扒不用三百元,沙律都以以菜絲和芝麻醬,湯是蕃茄肉湯都保持到水準夠濃同新鮮,飯任裝,飯的口感似日本飯軟熟。扒來到依然十分吸引,我的牛肩排比較厚身所以要切好再等慢煎,今次有不少根所以比較難切,肉的口感都不錯。朋友的肉眼比較薄所以當切的時候已經全熟了,二款扒今次感覺上比較乾身,要加醬汁先好食點。

造訪日期: 2019年12月
2  感謝 hkfoodfoot_1
2019年10月28日

同朋友嚟試牛極,夜晚等左成個鐘頭先入得去。入到去首先要喺部機度揀要乜嘢扒要咩size, 然後沙律,白飯,湯任裝。跟住塊扒連埋厚厚嘅熱石黎到,想食幾成熟,就喺塊熱石度放幾耐。

造訪日期: 2019年6月
感謝 carolpang1210

查看過牛極的旅客也查看過

中國香港

去過牛極嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。