“🔹精緻小巧戚風Mini🎂最愛它甜而不"漏"🥰🔹”

香港排名第83 (共269家麵包糕點)
價位: US$6 - US$129

呢排介緊食甜野,但係答應咗買嚟Family Day個陣做Happy Ending所以今次都係揀咗,不太膩又不太甜的【la famille】,都幾欣賞佢地由始至終都只賣一種蛋糕——【戚風蛋糕】,咁岩今日執到呢間K11店,有新嘅系列添!

K11購物藝術館B1樓,門面開揚,揀蛋糕都開心一點。

門口嘅凍櫃實在太令人著迷,戚風蛋糕唔同嘅顏色喺晒到,淨係個賣相都夠哂吸引仲有蛋糕Menu好多款揀。當中有D係有清新既感覺,又有D係雍容華貴既氣質,但係無論係邊款都好,都覺得配搭得好好。另外高度衞生呀,件件獨立以玻璃罩蓋住,非常整潔衞生,食得安心又放心。

軟綿綿嘅蛋糕我真係好鍾意食️‼️【la famille】嘅蛋糕我最欣賞就係蛋糕口感夠軟熟,鬆軟綿密,食落仲有點點濕潤,蛋白與蛋黃的黃金比例要拿捏得好,其次就係款式多跟住就係入面嘅北海道Nakazawa鮮忌廉,輕盈滑身好易入口最後緊係價錢啦,細細個平平地,唔係節日買嚟食都藉口多咗,1-3個人又OK‍♀都真係幾好

每個蛋糕比手掌大少少,罪惡感都小D
▲沖繩菠蘿完熟香蕉 $54
聽個名都覺吸引,因為完熟香蕉真係好香好甜,面層有著大大舊嘅香蕉蓉,口感軟軟的,每啖戚風蛋糕都可以滲透出淡淡嘅香蕉味,但係香蕉又唔會搶左少少霸道又清新菠蘿嘅味道,香蕉愛好者必試
▲青新蘋果吉士紅茶 $54
獨特的紅茶味搭配蘋果的微甜,口味相比其他都幾清新感覺較為輕盈,呢款食完好似無乜罪惡感,BTW吉士cream真係好正!!
▲雙重朱古力 Double Chocolate $54
店鋪的人氣產品之一,我都好推介,整體由兩種不同濃度的朱古力做成入面朱古力忌廉漿同其他款式更不一,混合咗冧酒所以令到味道更香濃同甘甜,而面頭嘅朱古力脆脆同朱古力牌增加左口感,採用70%濃度朱古力製作,味道不會太甜所以很喜歡
▲沖繩黑糖栗子蒙布朗$54
聽到黑糖有點卻步‍♀因為驚太甜,但最後嘅甜度剛剛好,糖度控制得好好,外層佈滿一層層條紋嘅栗子蓉,已經覺得都幾靚,食落仲好實在的感覺,栗子味非常濃郁,無論面層同內層都入口香滑,配上戚風,口感綿密濕潤,好好味
▲英國伯爵茶巴伐利亞 $49
還有色彩豐富又滿滿水果的Bavarois,英國伯爵茶,採用外國入口茶葉,透明啫喱內藏有食用花瓣及鮮果,下層就係幼滑既慕絲,整體黎講食落好清新

介緊食甜野但食完之後都算係令自己開心一點既小情趣,當係逃避一下現實,暫時忘記眼前既煩惱吧。私心推薦沖繩菠蘿完熟香蕉同雙重朱古力 Double Chocolate。相售好快就會回購嚕。

造訪日期: 2020年6月
感謝 Daitodum

4 週前評論 透過行動裝置

✨次次收工去到只係買到一兩款蛋糕,難得今次同小B有活動,四點幾去到尖沙咀,終於俾我買到多幾款喇!
雲呢拿奶凍~表面有一件雲呢拿奶凍,見到粒粒雲呢拿籽,旁邊藍莓粒,份量非常充足,粒粒飽滿,一酸一甜,口感層次十足✨
皇牌士多啤梨~小B最愛士多啤梨,所以見到呢款走唔甩,一定要買,蛋糕成個粉紅色,充滿少女心,士多啤梨酸酸甜甜,配上蛋糕幼滑嘅cream,甜而不膩✨
英國伯爵茶~小小嘅白色cream、迷你馬卡龍,仲有塊金色嘅脆餅,一睇就已經俾佢個賣相吸引到,無論忌廉到馬卡龍都有濃濃嘅茶香,蛋糕用上茶葉碎增加味道,味道天然✨
日本白桃~有成五六件白桃喺蛋糕表面,味道天然,唔會有好重嘅罐頭糖水味,係呢幾款蛋糕最多cream嘅一款,充滿奶香和桃香✨

全店嘅戚風蛋糕和cream,都係使用日本食材,高質嘅食材最啱我

造訪日期: 2020年7月
感謝 kellycg108
2020年4月27日

La Famille的英國伯爵茶戚風蛋糕,外表優美淡雅,風格清新,不會過於花巧,猶如坐在庭園寫意地呷著伯爵茶的淑女。

戚風蛋糕質感輕盈綿密,柔軟濕潤,每一口都能嚐到特有的伯爵茶味,濃郁芬芳,茶香更留下淡淡的餘韻。配上口感輕滑的伯爵茶及奶油忌廉,蛋糕及奶油比例適中,算是偏向無膩感,多吃幾口亦不`過分。平日特別喜歡飲伯爵茶的朋友,呢個蛋糕絕對不會令你失望~

造訪日期: 2020年4月
感謝 eatwithbabe
2020年4月21日 透過行動裝置

又靚又好食既蛋糕

小朋友生日就想買個又好食又靚既比小妹妹☺️☺️
之後食過佢既戚風蛋糕一直都心思思想搵機會食個大

訂左係K11 拎!由於番屋企要一段時間
所以就要埋個冰袋! 個冰袋大得黎厚料!絕對reusable ✌
店員提醒要係一小時內雪番佢

小朋友可以食既野選擇比較少,盡量唔食朱古力同茶類蛋糕!咁岩選擇見到有日本柚子芝士蛋糕

上面朱古力重要係白朱古力小妹妹可以食!
佢好開心大叫好味心都甜曬!小朋友鍾意

蛋糕賣相真係好滿足到我港女收花感覺!
食用花加埋白雪雪既外表 打卡指數超高!
馬卡龍係脆脆地入面qq 口感!檸檬味

切開入面係鬆軟動L動L 彈彈下既戚風蛋糕清新!加埋日式芝士唔會太膩!而且唔會有個份食兩啖就飽既傳統芝士蛋糕油到想飲水既感覺! 上面有莓類!所以都唔使擔心全個蛋糕都甜!因為甜酸夾雜✅✅✅✅

CP,值高既蛋糕!有外表又有內涵

造訪日期: 2020年4月
感謝 Ppchu360
2020年1月31日

好朋友生日,兼且是團年的大日子,所以特登上網找下,有冇D特別既餅店可以試下。睇相見到呢家店的蛋糕非常精緻又吸引,所以就專程來睇下同買來試下。

我今次就選左5件,分別是士多啤梨、日本白桃、檸檬芝士和柚子巴伐利亞。外賣PACK得好靚仔~~

士多啤梨及白桃,非常新鮮的水果,好香甜好好味。另外蛋糕是戚風蛋糕,超鬆軟的~大LIKE!
玫瑰呢件真係成件藝術品咁, 好美到令人唔捨得食。個CAKE有好香濃既玫瑰香,令人心曠神怡,好高貴的味道呢~

第一次食巴伐利亞,好精美通透,上層是O者O里,下層就係MOSSES的甜點~~~~好FRESH同比較LIGHT,而且都有好香的生果味道~

造訪日期: 2020年1月
感謝 Lin L

查看過Patisserie La Famille Atelier Fraicheur的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Patisserie La Famille Atelier Fraicheur嗎? 請分享你的經驗!