“低CP值台灣菜 🇹🇼⚠️”

Sheng Mian - Hong Kong Store
香港排名第6,124 (共15,374家餐廳)
價位: US$6 - US$13
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年5月6日 透過行動裝置

因為趕住睇戲所以要黎個速食,咁岩見到呢間冇乜人就衝咗入去一打開個餐牌第一個反應係原來台灣菜都可以咁貴架個價錢就黎拍得住春水堂,但份量同質素都唔夠人地好可能係地段關係,同埋感覺間餐廳係專做遊客生意以後小編想食台灣菜都係食返阿元來了算
鮮熬豚骨•豚白肉 $68
麵嘅份量極少,豚肉都係得簿簿3至4塊,女仔食都嫌唔夠飽個湯好想營造一種真材實料拗出嚟嘅感覺,小編真係感覺到嘅,不過味道就單調咗啲咁囉呢個價錢食返日式拉麵會開心好多
鹽水雞配拌刀削麵 $68
一樣係份量好少,不過呢個拌麵係幾好食嘅個刀削麵加咗啲辣汁去撈好開胃,同埋鹽水雞都好入味,雞肉唔會鞋口跟餐仲有一個清清地蛋花湯,中和返個辣麵
台式鹽酥雞 $45
呢啲炸物間間餐廳都差唔多,冇乜特別要讚或者要彈都係果句,份量偏小但價錢偏貴
味道: 3/5
環境: 3/5
‍‍服務: 3/5
衛生: 3/5
價錢: 2/5

造訪日期: 2021年5月
感謝 trapezexplore

2019年12月29日

餐牌價錢親民,款式算多,由飲品、甜品、小吃、主食都有,非常齊全,所以和友人去了試一試。因為晚市比較多人,決定和友人約好在午市時間去吃。

感謝 ryangalaxy9255
2019年12月25日 透過行動裝置

可選不同湯底,配牛三寶或三寶(有豆腐、鴨血)配刀削麵、米粉或幼面。

流心麻糬手抓餅很香脆,如果麻糬更煙韌更佳。

門外寫堂食限時1小時

感謝 Kitbb
2019年12月19日

一早知道朗豪坊呢度開咗間台灣麵館今日就黎朝聖 入邊好多職員都係講普通話 但當然佢哋都識講廣東話 今日兩個人首先試吓佢哋嘅招牌菜
招牌麻辣牛三寶配刀削麵($82)
入面有牛展 牛腩 肥牛 幾塊超吸汁既豆腐同埋台灣鴨血 牛展牛腩肥牛都唔會過硬 豆腐吸收曬小辣麻辣既汁味 鴨血又腍得黎又容易夾起 非常之入味

朋友叫咗台式鹽酥雞滷肉飯($62)
滷肉唔會過肥 滷水味超級入味 用上珍珠米令到可以中和鹽水雞既咸味食多幾塊都唔會覺得油膩

台式酥炸三寶($48)
入面有鹽酥雞 地瓜條 甜不辣 鹽酥雞粉唔會太厚 地瓜條條條都粗身 食洛會實在d 而甜不辣煙韌有口感 唔錯

流心麻薯芋泥雞蛋手肘餅($38)
$38佢比左兩大件 手肘餅外表好鬆脆 入邊嘅麻薯加咗椰汁 同芋頭泥好夾 唔怪得佢話係甜點 椰汁麻薯q彈 加芋頭泥凍冰冰 口感好特別

最後叫左杯 芋見鮮奶茶($30)
芋頭泥想做到掛杯既效果 奶茶非常之奶 香滑無比 又唔會過甜 一解飲奶茶既癮$30呢個價錢對得起呀~

總結:
-價錢唔係話貴 因為比足錦大碟你 實夠飽
-地理位置好 係朗豪坊11樓
-有趣既係好多員工都好似台灣用餐錦 好好服務

9  感謝 tammyfung
2019年9月30日

行過朗豪坊發現有一間台式料理,便入去試試。
叫了酥炸三寶,有鹽酥雞、地瓜條等,鹽酥雞好食,好酥脆,不太咸。餐廳環境舒適,價錢合理,可以一試。

造訪日期: 2019年9月
感謝 Emchem

查看過Sheng Mian - Hong Kong Store的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Sheng Mian - Hong Kong Store嗎? 請分享你的經驗!