“日式鋸扒”

Gyuugoku Stone Grill Steak
香港排名第3,686 (共13,941家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年6月2日 透過行動裝置

叫左2個分別係牛肩排(180g) $80 同牛柳(200g) $110 2款都肉質好淋,好juicy,大食d既可以有唔同gram揀 醬汁有辛味燒汁,自家製燒肉汁,蒜蓉 辛味燒汁,好濃,唔算太辣 自家製燒肉汁加蒜蓉,大推,甜甜地,好香口,同d牛肉好match 日式牛肉湯係番茄味架,入面仲有牛肉,洋蔥,蘿蔔,紅蘿蔔 沙律

造訪日期: 2020年6月
感謝 maggief0830

2020年5月20日 透過行動裝置

下午經過旺角通菜街, 午飯時間見到有一間叫牛極的石燒店, 非常吸引一於入去試下。近期興起石燒牛,以火山石燒牛扒,成為流行的食牛扒方式。一入門口見到自助下單機,可以自行下單後再入座。 我點了兩份很抵吃的牛,牛肩排 180g $80和牛柳 200g $110。所有套餐已包沙律、飯及湯,見牛扒未到我先出去自助區攞了些沙律、麵豉湯、醬料和白飯, 之後店員很快就為我們送上石燒牛肉,師傅會先將牛肉燒至一成熟,再放在經過焗爐烤至攝氏300度的火山石上。

牛肩排~ 肉質嫩滑, 油脂分佈比例比牛柳多, 口感軟腍。

牛柳~ 牛柳的肉質相比牛肩排紮實, 肉汁豐富, 兩者的牛味都十分濃郁。再配上餐廳的蒜蓉、燒肉汁和辛辣燒汁, 又有另一番風味。

非常抵吃的石燒牛, 價錢親民, 座位舒適, 推介給所有喜歡食牛的朋友。

牛極
地址: 旺角通菜街78號地舖

造訪日期: 2020年5月
感謝 Victoriay_eatwithvic
2020年5月3日 透過行動裝置

位於旺角通菜街78號地舖的牛極 (Gyuugoku Stone Grill Steak),主打自助鐵板燒。和朋友在佐敦分店吃過一次,性價比十分高,今次再和朋友來㕵角分店試試。

昨天大約晚上八時多來用膳,餐廳爆滿,要在門口等候約五分鐘。餐廳的通道不算太闊,但和前後餐桌的距離則充足而舒適。

之後,在門口的自動販賣機下單及付款,在等候鐵板牛肉上桌時,可以先去自助吧拿取沙律、餐湯和白飯。只要點一客燒牛肉,就可以隨便享用沙律、餐湯和白飯。所以,當晚觀察到有不少男士也來用餐。

200G 牛柳 (Tenderloin) 上桌了。剛剛來到時牛柳約為一成熟,可以把牛肉切成小件,再按個人喜好把牛肉粒燒成相應熟度。

牛柳肉質滑嫩Juicy,味道相當不錯。而且200克牛肉相當足料,伴飯吃相當滋味。為免牛肉燒得過火而影響味道,可以額外拿取一個空的小碗子,把燒好的牛肉放進去。

朋友則選了相當抵食的 180克牛肩排 (Top Blade Muscle),80元便可吃到一客。牛肩排的肉質十分爽口,和牛柳的口感截然不同。這款牛肩排也不宜燒得過熟,否則會變得較為乾身,影響口感。

自助吧上擺了多款醬汁,個人最愛吃自家製燒肉汁,能令牛肉的味道更加鮮甜。

吃了幾件牛肉,再吃一口菜絲沙律,能平衡一口油膩感。個人愛吃偏乾身的米飯,這點的白飯則相當對胃口。

造訪日期: 2020年4月
1  感謝 Letsgocrazyjanet
2019年8月27日 透過行動裝置

某晚睇電視見到大台某節目介紹石板牛扒,睇黎呢樣已經成為下一波熱潮,我又點會執輸呢,梗係快快去試啦!

睇完節目即上網search下邊間有得食,就搵到牛極,地點都好方便,在旺角市中心,好易搵到。

我同朋友一齊去,分別點左牛肩肉同牛柳,基本上180g都已經好大塊,好構成。呢間好在仲有白飯任裝,羅宋牛湯任飲,同沙律任食,呢三樣都係自助形式,非常方便。羅宋牛展湯真材實料,裏面有大量紅蘿蔔、白蘿蔔、洋蔥、同大大嚿嘅牛展,味道鮮美,非常好飲。
沙律都好新鮮,仲有兩種醬汁俾你揀,分別係柚子醋同芝麻醬汁,兩種都好味。

當我地仲飲緊湯時,牛肉就上枱啦,一上枱已經聽到沙沙聲,係熱石燒緊牛扒嘅聲音啊!咁我哋馬上切開牛扒,等佢慢慢燒啦!呢度嘅熱石唔會非常非常熱,會足夠你太牛扒煎至五至七成熟,如果想再熟啲就可以叫店員換熱石。

牛肩肉嘅肉質非常林,好容易切開,更容易咬開,完全冇牛筋,好林好味道。牛柳相比牛肩肉肉質冇咁林,但就比牛肩肉更有牛味,啱晒我都喜歡重牛味嘅朋友。兩款肉各有千秋,但就一樣咁好味。

結果我喺度食咗兩碗飯、兩碗湯、一塊牛扒、一碗沙律,說好的減肥呢?

造訪日期: 2019年8月
感謝 797abbyl
2019年7月9日 透過行動裝置

餐廳:牛極 (旺角)
地址:旺角通菜街78號地舖

相信食牛肉係唔少人嘅至愛,尤其對一班牛魔王或者食肉獸黎講更加係愛不釋手,牛極喺香港有三間分店,而旺角呢間分店啱啱開咗唔夠幾個月,未入到門口就已經比呢間餐廳吸引左入去,因為原來揀好牛肉之後,白飯、牛肉湯同埋沙律都係任食,非常抵

一入到門口就有一部自動販賣機可以選擇自己嘅食物同飲品,有多款牛肉選擇,肉眼、牛肋骨、西冷、牛柳、和牛,而且可以按照自己嘅食量去選擇牛肉嘅大小。比錢之後大廚就會開始準備將牛肉燒至一成熟,然後再放喺高溫至300度嘅石板上就會上枱,比客人自己燒,可以按個人喜好決定燒幾耐同燒到幾成熟

西冷200g $130
喺芸芸牛肉種類入面,我就揀咗肉質最為上乘嘅西冷,西冷上枱嘅時候仲會有一張隔油紙遮住,以防油份彈晒落去食客身上,好細心

200g西冷都幾大舊,而且無任何嘅骨頭,只係得肉,絕對唔會呃秤

西冷肉質豐厚,肉汁不停經熱石燒過後流出黎,脂肪同筋嘅比例唔多,真係可以話係啖啖肉,除咗有自家製嘅燒汁、黃芥末同辛味汁可以蘸之外,亦都可以選擇加放黑胡椒或者喜馬拉雅山海鹽,甚至乎就咁食都得,保持牛肉原汁原味,一啖啖牛肉放入口真係好滿足

造訪日期: 2019年7月
感謝 hinsonfoodhk

去過Gyuugoku Stone Grill Steak嗎? 請分享你的經驗!