“打卡必到”

Beauty in The Pot
香港排名第7 (共15,446家餐廳)
價位: US$26 - US$39
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地
2021年6月9日 透過行動裝置

夏天食火鍋別有一番風味今日同朋友來旺角家樂坊呢間美滋鍋✌️門口有好大隻粉紅色熊等緊你店內近門口處有各種各樣的調味料、小食和生果入到去整間店都係粉紅色店舖好大,座位好寬敞坐得好舒服店員好細心介紹點樣用tablet去點餐.
我哋點左雪耳椰子鍋,上枱時店員話先飲些湯,湯底果然清甜、滋潤. 呢度啲食物可以揀全份或半份,我哋全部揀咗半份,因為想試多幾樣
安格斯風門柳~色澤紅潤,脂肪分布平均,牛味濃郁
芝士墨魚丸~大粒又彈牙,裡面有滿滿的芝士
皇帝菜~新鮮爽脆
日本香嫩五花腩片~好滑,唔使點醬料都咁好食✌️
脆肉鯇魚骨腩~爽脆、識貨✌️
珊瑚蚌~淥1分鐘就可以,口感啱啱好,好爽
凍豆腐~吸收晒湯底精華,味道特別出色
每樣食物送上桌時店員都會告知要淥幾耐
賣單時仲送上金橘沙冰,飲完應該可以幫助消化

感謝 Ann_nn_Lam

2021年6月5日

即使現時已是夏天季節,但亦無礙我愛好打邊爐的心,今天便特意相約了好姊妹陪同我,一起到此間來自新加坡的人氣火鍋店用膳,皆因其裝潢設計甚是吸引,完全可以滿足女生們愛打卡的要求,而且它現時午市有推出超值套餐,基於這兩個原因已令我必定要到此品嚐一番。

到達餐廳門口便率先看見一個大型的招來玫瑰花熊仔,內進則可見整體裝潢用上粉紅色作主題,如此夢幻精美的環境特別適合打卡拍照。而且餐廳更設置有一處寶寶樂園的兒童天地,以便供小朋友作遊玩之用,雖然礙於疫情關係暫不開放,但服務着實是相當貼心。還有值得一讚的是餐廳雖已經營數年,但環境仍然能保持新淨且整潔衛生,讓人對其加分不少。

是日與朋友點選了餐廳新推出的超值午市套餐,價格只需要每人 $148 起,即可享用多款食材種類,當中包括肉類、蔬菜、肉丸和餃子等,並且送贈任飲涼茶、特色飲品、和擁有三十種醬料的自助小食吧,而且其自家製的食材出品更是堅持每日新鮮製造而成的,因而價格方面着實是抵吃超值。

飲品車
飲品車是自助式的,其中提供有朱古力、紫貝天葵、甜品等,顧客可根據自己喜好拿取不同的飲料享用。而且其設計是使用夢幻的粉紅色調,配搭紅白帳幕,如此精緻漂亮的外觀亦是屬打卡位之一。

湯底
餐廳的原有湯底可加錢升級作其他款式,因而我們便分別加了 $108 換成膠原蛋白養顏美容鍋,和 $68 換作滋補養生香辣鍋。美容鍋色澤呈現奶白色,是使用上大量菇菌、紅棗、杞子、瑤柱等材料新鮮熬製上 8 小時而成的,上桌後職員會先貼心地為客人盛裝上一碗,讓顧客可以如湯飲用,其味道香甜濃厚,鮮味十足,可嚐出充滿骨膠原,是一款真材實料的湯底。香辣鍋有大、中、小辣程度可供選擇,奉上時已可見其熬製湯底的香料用量甚多,食用味道辣中帶麻,辛香惹味。

特色肉拼盤
肉拼盤組合用上兩層的食物架盛載並端上,賣相擺放整齊美觀。拼盤當中包含有五款食材,分別為美國精選肥牛、西班牙黑豚香肩、豬頸肉、香脆雞肉香腸、日本蟹棒。肥牛油花分布平均,食用時只需簡單輕灼即可,其口感牛味濃郁,肉汁四溢。黑豚香肩入口柔潤甘香,鮮嫩彈牙。豬頸肉香嫩柔軟,彈牙滑爽。雞肉香腸軟嫩細膩,結實鮮香。蟹棒滑溜柔軟,微甜鮮美。

自家製丸餃拼盤
丸餃拼盤共有牛肉丸、軟滑爽肉丸、韭菜豬肉餃、魚皮餃此四款食材。先從牛肉丸口感說起,其食用時嚼勁十足,肉味濃郁。而肉丸鮮嫩滑溜,柔脆彈牙。餃子類的韭菜豬肉餃則肉鮮多汁,韭菜味濃。魚皮餃煙韌爽彈,富有魚香。

蔬菜綜合盤
蔬菜類別的組合有唐生菜、娃娃菜、甜粟米三種,唐生菜的葉片飽滿肥厚,呈現翠綠色澤,味道爽脆清嫩,略帶苦澀。娃娃菜口感細嫩潤滑,甘甜爽口。粟米則清爽香甜,軟嫩多汁。

炸響鈴
炸得色澤金黃的響鈴外觀寬厚長身,相比日常食用的尺寸是來得更為大件,其煮製時只需輕燙三秒即可入口,口感外軟內脆,富有豆香,毫不油膩。

手打烏冬
手打烏冬是吃火鍋的極佳配料,端上時便已可見其份量是很為充足,把纖長幼細的麵條煮製數分鐘後食用,口感煙韌彈牙,柔軟滑溜,入味鮮香。

芝士蝦丸
芝士蝦丸是額外點取的,奉上時可見其表面濕潤富有光澤,煮熟後口感彈牙爽脆,香甜鮮味,不但可嘗到粒粒蝦肉,味道亦帶有芝士的獨特芬香。

安格斯封門柳
此菜式同樣是額外再點選的。封門柳屬於十分罕有的肉類,皆因它是牛隻控制橫膈膜的肌肉,每隻牛只有兩塊,其特色在於是最濃肉味的部份,食用時柔軟嫩滑,肉汁豐富,牛香極濃。

柚子沙冰
享用套餐完畢後,職員便為我們奉上一小壺冰鎮的柚子沙冰,其色澤深黃的賣相猶如芒果汁般模樣,飲用入喉冰涼爽口,味道酸酸甜甜,清新解膩,於飯後作清味蕾之用是相當適合。

總結而言,餐廳環境舒適整潔,裝潢設計則夢幻精美,整體粉紅的色調很是適合用作打卡拍照。職員服務態度專業有禮,價錢方面抵吃化算,包含種類亦豐富量多,而且食材新鮮高質,火鍋湯底更可如湯飲用並滋潤美味,絕對是一所會再三支持的火鍋店。

感謝 ladysfoodstory
2021年6月1日 透過行動裝置

大大隻粉紅色啤啤熊。好有少女味,岩曬幾個女仔一齊去。點了醉雞鍋加全菇鍋。店員叫我們先飲湯。醉雞酒香。雞滑。一流。烏冬彈牙。正。牛我比較愛吃安格斯小牛排。用十秒時間就食得。肥牛味道正。油脂分佈滿意。好正,野姑湯好香好濃最好就加入菜。更加正。整體十分之滿意

感謝 483michellen
2021年5月23日 透過行動裝置

炎夏食火鍋別有一番滋味,今日同朋友嚟咗旺角家樂坊樓上一間火鍋店撐枱腳。那裏裝修好少女風,以粉紅色為主,地方寬敞有很多座位,而且仲有小朋友玩樂區添,父母們可以安安樂樂咁打邊爐,但係因為疫情關係暫時唔開放住。

醬料吧有好多配料自由配搭,可以參考牆上的吾同醬汁配方調製,非常細心。涼菜也有四款任食,可以打邊爐前食返碟開下胃。還有幾款水果可以打完邊爐之後任食消濟。飲品方面有唔同種類嘅果汁飲品任飲,亦都有自家製嘅涼茶,今天係竹蔗茅根水同埋洛神花茶,打邊爐飲涼茶,清清熱氣,最好不過。甜品方面則有朱古力噴泉,水果面淋滿晒啲朱古力醬,既邪惡但好味

湯底係鴛鴦鍋,一邊係好濃郁香甜嘅維他命C蕃茄粟米湯底,令一邊係好滋補嘅長生松茸野菌鍋湯底(仲有蟲草花在內),個人則比較喜歡後者。未打邊爐前,已經每邊飲咗一碗,兩個湯底都好好味,值得比

今日食咗個超值午市套餐,有兩款豬肉片(西班牙黑豚肉片和豬頸肉片)、一款肥牛肉片、兩款手打丸(牛丸和豬肉丸)、兩款餃子(韭菜豬肉餃和魚皮餃)、雞肉腸仔、日本蟹柳、烏冬、粟米和兩款新鮮蔬菜(生菜和娃娃菜),仲有超大嚿嘅炸響玲添,所有打邊爐應該出現嘅材料都包括晒,叫套餐吾使諗乜都有。 食前侍應貼心地建議豬肉片烚20秒,牛肉片烚10秒,丸類則要烚5分鐘,可利用枱面嘅漏斗計時。豬頸肉厚身,油脂均匀兼爽口;豚肉片夠滑口;肥牛則肉味濃郁,每款各有千秋。手打丸夠彈牙,而炸響玲就好有口感。

到了甜品時間了,雖然已經好飽,但都忍唔住去朱古力噴泉拮咗香蕉同蜜瓜食,仲攞埋西瓜片做飯後果,這頓午餐樣樣食齊夠晒完美!

打完邊爐仲有特色飲品送,原來係柚子沙冰,食到㷫烚烚,有杯沙冰降吓溫,認真正!

造訪日期: 2021年5月
感謝 pingpingcspchow
2021年5月20日 透過行動裝置

囡囡最愛粉紅色,今日專程帶佢嚟呢間星加坡過江龍,向呢隻“粉熊”朝聖!
我哋倆個齊齊美顏滋補。。。
一望就知呢個湯底夠鮮夠正,多種的鮮菌共冶一爐;呷一口,竟然是沒調味的,但那種菌香,濃得化不開,完完全全是菇菌的精華!
添湯的小瓶子,也精緻過人!
調料品種也比別家多,其中最特別的要數雜菌醬和牛肉碎辣醬,再加上其他醬料、香菜,便可調出個人喜愛的獨特調味醬料。
臺灣鴨血,又滑又鮮,點上自調醬料,更添風味!
三滑拼盤,用料新鮮,即叫即打,爽口彈牙,充滿鮮味
日本豚肉,肉味香濃有咬口,越趙越甜、肉香越濃,必食之選!
肉質爽脆嘅脆鯇腩,勝過好多名店,可見買手的人脈及功力非凡,才能購得如此佳品!
不同味道的餃子,各有各好,其中最出色的是鮮蝦水餃,用上上等原隻靚蝦仁,新鮮彈牙,美味非常!
還有自家制炸響鈴,索了湯汁同食,非同凡響;飽餐一頓,我們都感到非常滿足!

感謝 750,803

去過Beauty in The Pot嗎? 請分享你的經驗!