“很久沒有出外吃晚飯。”
Wingman的評論

Wingman
Eatigo
使用外送服務
香港排名第15 (共15,148家餐廳)
價位: US$13 - US$52
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2021年1月26日 透過行動裝置

很久沒有出外吃晚飯。加上現在疫情關係很多食肆只可以堂食做到六點。之後只可以外賣。甚至有些店舖早早打烊收工!所以今次同朋友逛完街之後買外賣回家食。朋友介紹底下去了中環閣麟街樓上食店一齊叫外賣叫雞食。店舖裝修也有香港特色,牆上裝有霓虹光管的裝飾,地方不算很擠迫也可以望出窗外。令到空間感也覺得很舒服

我們點了三款雞翼,不同口味。有日本蜂蜜芥末雞翼- 蜜糖味濃郁配合芥末的刺激,食落口滿嘴甜甜微辣的感覺,雞翼味道外脆內軟,出奇地清新不辣。
巴馬臣芝士蒜蓉雞翼 - 雞翼鋪滿巴馬臣芝士及蒜茸,濃郁香惹鮮香脆嫩。
新加坡辣蟹味雞翼 - 雞翼炸得香脆配合廖生辣椒粒,令到雞翼的賣相更加好看,還添增添了雞翼的辣味,食到口裏隨之帶有刺激的辣味。另外蒜蓉粒炸得香脆塗抹在雞翼上,香味濃郁,再配合番茄醬的醬料令這款雞翼的味道濃郁濕潤。
總括來講乾和濕的味道及感覺,我個人比較鍾意濕身的比較好吃。而蜂蜜芥末雞翼是我的至愛。

感謝 Dobbyszeto S

2021年1月24日

今日去中環買禮物送給朋友,走著走著已經很晚了,所以想外賣食物回家加餸。聽朋友說,中環有間雞翼店很好吃,恰巧我又走到擺花街附近,就順便來WingMan,試試它的炸雞翼啦。

雞翼原來有好多花款,口味多到不得了,分為乾身、濕身和特製雞翼。由於想外賣回家,選擇乾身雞翼,就不怕會被醬料弄腍雞皮啦。

Cajun Spice chicken wing $69/6隻

我一向愛食紐澳良香粉的炸物,cajun fries 是我常食的薯條口味。炸至金黃的雞翼,外皮脆卜卜,香料粉味濃,加上有少少辣,好惹味。

Bling gold chicken wing $88/6隻

超誇張的黄金雞翼,好有型好有氣派,新年同親友相聚拎出嚟,一定令全場興奮不已啊。真正金黄雞翼,除了炸至金黃色,更灑上金粉,好誇張啊。

感謝 foodieduffy
2021年1月17日

雞翼係香港人至愛,去度邊都有佢份,茶餐廳、中西麵店、南北小館、酒吧扒房、快餐店、大酒樓、同埋屋企個廚房,都有雞翼嘅蹤影,蒸炒煮炸,任從尊便。不過好遺憾,雞翼始於係小食,做唔到主菜。今日係Wingman,雞翼終於坐正。喺Wingman 雞翼係主菜,其他都係副選。Wingman主打雞翼,有多款不同炮製方式,多采多姿,任君選擇。灣仔船街Wingman就食過 ,今日係中環閣麟街店,就來個外賣品嚐,跟Wingman口號「一齊叫雞」。

Wingman雞翼分乾身、濕身和特製三大類,另外亦有小食、配菜、Wraps & Bao、甜品及飲品等供應。

乾身黑椒檸檬雞翼果然好乾身,帶微微黑椒味道,但檸檬的酸味就好突出,雞肉滲滿檸檬的香味,口感特別。

濕身泰式甜辣醬雞翼,隻隻外型飽飽滿滿,肥嘟嘟,加上面層鋪上一層泰式甜辣醬和炸蒜粒,賣相吸引。至於雞肉則肉汁豐富,食落酸甜辣味道配合恰好。

黑芝麻蜂蜜海鮮雞翼,經海鮮醬調製的雞翼十分入味,雞肉嫩滑,加上面頭粒粒黑芝麻和微甜蜂蜜,別有一番滋味。

感謝 palboysky
2021年1月5日 透過行動裝置

其實中環有好多美食,由其是這間主要食雞翼,首先佢個招牌確實好易認,亦好搶眼 所以每次在附近開完會就會去買個下午茶餐

看完餐牌,點了兩樣食物,然後等大約20分鐘外賣就可以取。外賣袋超靚,而且會是一個好好的宣傳效果

我對油封鴨髀窩夫好有興趣,急不及待要下單。鴨髀的皮炸得非常香脆,而鴨肉又不會太乾,配上鬆軟的窩夫,仲有隻煎蛋,鹹甜香脆滑嫩味道,口感超豐富細膩

然後仲點了一份水牛城醬雞翼,首先每隻雞翼都好大隻,而且醬汁包著整隻雞翼,味道好香辣,帶少少甜及酸,其實會食到不停得口

造訪日期: 2020年12月
感謝 jc120906
2021年1月3日 透過行動裝置

餐廳位於灣仔 的旁邊中環, 其實地理上十分方便,全因為距離中環地鐵站路程只需要十分鐘左右,十分方便快捷,餐廳主打的也是做雞翼,性價比也不錯。

造訪日期: 2020年12月
感謝 yatpingl

去過Wingman嗎? 請分享你的經驗!