“Best chicken wing!”
Wingman的評論

Wingman
Eatigo
使用外送服務
香港排名第15 (共15,125家餐廳)
價位: US$13 - US$52
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2021年1月24日

今日去中環買禮物送給朋友,走著走著已經很晚了,所以想外賣食物回家加餸。聽朋友說,中環有間雞翼店很好吃,恰巧我又走到擺花街附近,就順便來WingMan,試試它的炸雞翼啦。

雞翼原來有好多花款,口味多到不得了,分為乾身、濕身和特製雞翼。由於想外賣回家,選擇乾身雞翼,就不怕會被醬料弄腍雞皮啦。

Cajun Spice chicken wing $69/6隻

我一向愛食紐澳良香粉的炸物,cajun fries 是我常食的薯條口味。炸至金黃的雞翼,外皮脆卜卜,香料粉味濃,加上有少少辣,好惹味。

Bling gold chicken wing $88/6隻

超誇張的黄金雞翼,好有型好有氣派,新年同親友相聚拎出嚟,一定令全場興奮不已啊。真正金黄雞翼,除了炸至金黃色,更灑上金粉,好誇張啊。

造訪日期: 2021年1月
感謝 foodieduffy

2021年1月17日

雞翼係香港人至愛,去度邊都有佢份,茶餐廳、中西麵店、南北小館、酒吧扒房、快餐店、大酒樓、同埋屋企個廚房,都有雞翼嘅蹤影,蒸炒煮炸,任從尊便。不過好遺憾,雞翼始於係小食,做唔到主菜。今日係Wingman,雞翼終於坐正。喺Wingman 雞翼係主菜,其他都係副選。Wingman主打雞翼,有多款不同炮製方式,多采多姿,任君選擇。灣仔船街Wingman就食過 ,今日係中環閣麟街店,就來個外賣品嚐,跟Wingman口號「一齊叫雞」。

Wingman雞翼分乾身、濕身和特製三大類,另外亦有小食、配菜、Wraps & Bao、甜品及飲品等供應。

乾身黑椒檸檬雞翼果然好乾身,帶微微黑椒味道,但檸檬的酸味就好突出,雞肉滲滿檸檬的香味,口感特別。

濕身泰式甜辣醬雞翼,隻隻外型飽飽滿滿,肥嘟嘟,加上面層鋪上一層泰式甜辣醬和炸蒜粒,賣相吸引。至於雞肉則肉汁豐富,食落酸甜辣味道配合恰好。

黑芝麻蜂蜜海鮮雞翼,經海鮮醬調製的雞翼十分入味,雞肉嫩滑,加上面頭粒粒黑芝麻和微甜蜂蜜,別有一番滋味。

造訪日期: 2021年1月
感謝 palboysky
2021年1月5日 透過行動裝置

其實中環有好多美食,由其是這間主要食雞翼,首先佢個招牌確實好易認,亦好搶眼 所以每次在附近開完會就會去買個下午茶餐

看完餐牌,點了兩樣食物,然後等大約20分鐘外賣就可以取。外賣袋超靚,而且會是一個好好的宣傳效果

我對油封鴨髀窩夫好有興趣,急不及待要下單。鴨髀的皮炸得非常香脆,而鴨肉又不會太乾,配上鬆軟的窩夫,仲有隻煎蛋,鹹甜香脆滑嫩味道,口感超豐富細膩

然後仲點了一份水牛城醬雞翼,首先每隻雞翼都好大隻,而且醬汁包著整隻雞翼,味道好香辣,帶少少甜及酸,其實會食到不停得口

造訪日期: 2020年12月
感謝 jc120906
2021年1月3日 透過行動裝置

餐廳位於灣仔 的旁邊中環, 其實地理上十分方便,全因為距離中環地鐵站路程只需要十分鐘左右,十分方便快捷,餐廳主打的也是做雞翼,性價比也不錯。

造訪日期: 2020年12月
感謝 yatpingl
2020年12月17日 透過行動裝置

一直是雞翼控的我十分欣賞這以雞翼為主題的餐廳,什麼味道的雞翼也可以在這裡找到,十分獨特而有誠意。

中環分店位於樓上鋪,空間較大坐得舒服。店鋪防疫意識也相當足夠,會預先係客人探熱及提供即棄手套去食雞。

雖然有雞翼放題的選擇,但我還是對自己沒太大信心,點了乾濕雞翼各一款。濕身雞翼點了泰式甜辣醬,雞翼炸過後沾上濃濃醬汁,甜甜辣辣十分惹味,不會過鹹或太辣,調味適中。

乾身雞翼要了蒙古燒烤味,醃得相當入味而帶有香辣味道。乾身雞翼炸得外皮香脆而雞肉依然鮮嫩,回味無窮。

同場加映更有我最愛的黑松露薯條,薯條炸得金黃,薯仔香味依然保存,沾上濃濃黑松露醬,黃金配搭。

造訪日期: 2020年11月
感謝 yeahkwok

去過Wingman嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣