“一齊呢雞”
Wingman的評論

Wingman
線上訂購
香港排名第124 (共13,939家餐廳)
價位: US$13 - US$52
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2020年6月3日 透過行動裝置

疫情終於緩和, 又係時候約朋友仔出黎聚聚。係trip advisor 見到Wingman呢間餐廳幾吸引,環境同裝修都幾特別,於是決定同朋友去wingman一齊叫雞。

估唔到雞翼都可以有咁多配搭,超過10種唔同味道,任君選擇。除左雞翼之外,仲有好多小食可以選擇,所以唔使驚得雞翼會食唔飽。

我地叫左2款都係乾身的雞翼,巴馬臣芝士蒜蓉味同自家製鹹蛋黃雞翼,兩款雞翼都灑上大量配料,一啲都唔吝嗇,雞翼嫩滑得黎又能鎖住肉汁。個人比較喜歡巴馬臣芝士蒜蓉味,鹹香的芝士和蒜蓉非常夾。

松露醬薯條非常香脆可口,加上香噴噴的松露醬,真係會令人食唔停口。

造訪日期: 2020年6月
感謝 Ka Po L

2020年6月2日 透過行動裝置

召集所有雞翼控鍾意食雞翼嘅你又點可以放過呢間專門食雞翼嘅餐廳一次過歎曬不同口味❤️

火燒牛油果 |ᴡɪɴɢᴍᴀɴ ᴀᴠᴏ $75
這個真的是必點⭐️原本以為沒有甚麼特別 但原來‼️牛油果經輕輕火炙變得好creamy & soft只是簡單調味已經好好味 配埋青檸+ 墨西哥煙椒乳酪醬 酸辣味道一試難忘 乳酪醬 好正 可以沾其他食物都好ok

雞翼總共有14款選擇 有分乾身和濕身發現雞翼本人都幾大隻今次點了四款口味
乾身:黑椒檸檬| ʟᴇᴍᴏɴ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ
人氣之選黑椒與檸檬的配搭好清新 酸酸地幾開胃 四款之中最喜歡
巴馬臣芝士蒜蓉味| ᴄᴀʟɪ sᴛʏʟᴇ
芝士味不算濃郁 只是在雞翼上面鋪滿芝士碎 所以整體還好 食多了偏膩
濕身:新加坡辣蟹味| sɪɴɢᴀᴘᴏʀᴇ ᴢɪɴɢ
有點似避風塘口味偏辣 喜歡吃辣的我幾鍾意❤️與炸蒜一起吃頗惹味的
泰式甜辣醬| ᴛʜᴀɪ sᴡᴇᴇᴛ ᴄʜɪʟʟɪ
整隻雞翼沾滿泰式甜辣醬喜歡的可以點

墨西哥辣椒牛油果卷 |ᴄʜɪᴘᴏᴛʟᴇ ᴀᴠᴏ ᴡʀᴀᴘ $138
小編我對於卷物特別鍾情所以除了雞翼一定要試ᴡʀᴀᴘ份量爆多 配料多以蔬菜為主 牛油果醬再配雞肉 整體好fresh好滿足其實半舊已經好飽肚 所以想叫這個的 最好與朋友share

感謝 tifflin0222
2020年6月2日 透過行動裝置

今晚在騷豪有個酒局,喝酒前打點底是常識吧,友人介紹擺花街與結志街交界的一間主打香烤雞翼的上樓餐廳,雞翼有乾身濕身一共大約廿款味道,對於心多多的我而言十分吸引,圃進門便見到這個霓虹燈字牌,少少鹹多多脆,玩味十足。

涼拌捲心菜率先送上,與我認識的 Coleslaw 有點分別,這裏的比較硬身,味道帶點微酸,並帶有一點墨西哥香料味道,帶領了我去一個新的領域。

令人期待的雞翼終於上場,點了一款乾身的紐澳良香粉及兩款濕身的黑芝麻海鮮蜂蜜和日本蜂蜜芥辣,廚師將所點的三款雞翼一併送上,氣勢磅礡。

先試乾身的紐澳良香粉雞翼,Cajun 是美國紐奧良地區的特有香料,混和了匈牙利紅椒粉paprika、大蒜粉、洋蔥粉、黑胡椒、小茴香粉、卡宴紅椒粉cayenne、奧勒岡與百里香,香氣強烈,滋味濃郁不辛辣,十分適合用來作為燒烤肉類的醃漬調味;廚師把雞翼烤得香脆但內裏依然保持水潤 Juicy,是一道美味的下酒菜,但今日的重點是出席酒局,便先不在這裏 "pre-drink" 了。

黑芝麻海鮮蜂蜜,海鮮醬風味特出,與蜂蜜混在一起有點像北京烤鴨的味道,延伸的黑芝麻餘韻,整個味道十分特別。

日本蜂蜜芥辣,雞翼以蜂蜜包覆,芥辣並沒有闖進來分一杯羮,先以日本酸薑伴着雞翼試一口,蜂蜜與酸薑的味道竟然配合得天衣無縫,此時再蘸一小點芥辣再吃一口,那種在口腔裏奔騰的感覺,至今也叫人難以忘懷。

2  感謝 Happy_Tummy_bb
2020年6月2日

午膳套餐:

1 份 Wing Set: 8隻雞翅 (可選2種口味)+ 沙拉+甜薯條 + 可樂 ($88)

1(乾身)蒙古燒烤味 雞翅x4
皮上沾了一層蒙古燒烤調味料,獨特的辣味跟香甜多汁的雞肉搭配起來,又刺激又開胃。

2(濕身)日本蜂蜜芥辣 雞翅x4
獨一無二的組合 - 雞翅膀 外面佔滿蜂蜜 裡面肉嫩多汁 本來已經很好吃,再塗上清甜(微辣)的芥辣醬 ,很有日本風味。

沙拉:醋和橄榄油配成的醬汁灑在,

甜薯條:份量大,新鮮炸起,外脆內軟,番薯本有的口感和香甜都能嚐到。

1 份 Wrap Set:橙香填鴨卷 + 沙拉 + 薯條 + 可樂 ($108)

橙香填鴨卷:份量很足夠。又薄又軟的墨西哥薄饼裡裹著豐富的食料,有清甜的菠菜和橙肉,配搭著香滑的鴨肉,不油膩但很飽肚。

午膳套餐CP值的確很高,很讚。

外賣:
3 (濕身)新加坡辣盤味 雞翅x6 ($69)
味道層次豐富,酸辣味很刺激,吃起來別有風味,會上癮。

造訪日期: 2020年5月
感謝 VurChew
2020年5月15日 透過行動裝置

我係薯條愛好者 男友是無雞翼不歡表表姐
之前已黎過呢到1次 知道呢到有Sharing拼盤 有哂雞翼同fries選擇 正好就滿足哂2個人既願望
揀左size最細果個Sharing Combo 可以揀3隻味道既雞翼 & 1個side dish

黑芝麻蜂蜜海鮮雞翼
我既最愛 海鮮醬甜甜似甜醬再加上黑芝麻 加埋雞翼食好夾好開胃

水牛城雞翼
雞翼外脆肉嫩 表面既皮包滿酸酸辣辣既汁 係男友既最愛

日式芥末雞翼
係配有酸薑同Wasabi既plain雞翼 wasabi唔算辣 我地就將D wasabi平均茶係D雞翼到食 屬乾身食法

松露薯條
松露醬有好香濃既松露味 薯條份量都幾多又夠脆

另外加左個係D任選雞翼味道無得揀既咸蛋雞翼 同我expect的有點出入 因為佢唔係中式果種用咸蛋蓉裹住既做法 而係似用
salted egg干既絲配搭 但都幾特別

最後 食得熱氣野就當然有嗌Beer 啤一啤啦

感謝 haileychui

去過Wingman嗎? 請分享你的經驗!