“健康有營午餐!”
Wingman的評論

Wingman
線上訂購
香港排名第204 (共13,784家餐廳)
價位: US$13 - US$52
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環

至營午餐!

中環食lunch出名貴, 今日來個平食攻略, Order 左位於擺花街附近Wingman的墨西哥卷。Wingman其實主打係叫雞, 今日上去佢地做緊不同口味的雞亦放題, 好吸引, 有機會來試試一次過食多款不同味道的雞亦。入口曾灶財式書法迎賓, 特別吸引!

WRAP set lunch ($108/外賣免加一) ~ Set lunch 有齊沙律or 湯/西哥牛油果卷/薯條/飲品。

**沙律 ~ 爽脆沙律菜配簡單黑椒碎及橄欖油調味, 清新健康。

**墨西哥辣椒牛油果卷 ~ 長長的, 手臂般大碌, 餡料有洋蔥汁炸雞及大量蔬菜絲, 新鮮爽口, 多菜少肉夠健康, 雞肉洋蔥汁附帶香甜熟洋蔥, 個汁甜甜地幾好味, 炸雞肉質鬆軟唔乾, 手卷餡加了微辣的墨西哥醬汁, 食到微微的香辣味記, 既醒胃又健康兼飽肚的午餐。

**炸甜薯條(附自家沙律醬) ~ 份量極多, 番薯條炸漿薄薄的, 差點薄得不見其漿, 炸得乾身, 外層脆脆的, 內裏卻軟綿香甜, 就咁食已經好好味, 拈些佢哋嘅自家沙律醬食就更惹味, 從食味估計沙律醬應該係用蛋黃醬/千島醬及墨西哥醬 mixed 而成, 因為我食到微微的辣味, 又食到少少蛋黃醬及千島嘅感覺, 好食到停唔到口! 希望疫情快些過去, 大家可以喺餐廳坐喺度食, 外賣始終冇即炸喺餐廳食咁脆口。

造訪日期: 2020年5月
感謝 Exploration811208

這家店于皇后大道中上半山電梯方向稍向上, 而且店在6樓, 平常不太注意到. 出電梯的環境是一家整齊的酒吧格局, 而且不見油煙處處, 頗為整潔.

店子有根據要求, 量度體溫及枱面有消毒洗手液, 加上店子的整潔程度, 合乎衛生要求.

2人份量的話, 大約是2份6只雞翼+1份薯條足夠了. 雞翼的選擇上加起來有14款, 第一次光顧索性參考店員的意見, 挑了兩款較特別的款式.

這裏用上專用的自家公司外賣盒, 盒上已有散熱孔, 避免油炸食物被水蒸氣變淋.

松露醬薯條
薯條放在外賣盒差不多有10分鐘, 但仍保持酥脆. 酥脆程度比某大連鎖店的薯條更脆. 配上松露醬的薯條十分好吃, 份量也十分足夠2人享用.

新加坡辣蟹味
新加坡辣蟹味的雞翼, 有蒜,蔥,辣椒. 香口又開胃惹味. 這裏的雞翼比較常見的巴西雞翼要大只. 出來的效果內裏更覺肉嫩.

日本吉列咖喱味
另一款的日本吉列咖喱味更有驚喜. 用上吉列外皮, 酥脆的程度滿分. 外皮亦不見沾上多餘油份. 咖喱汁另上, 不會浸淋外皮. 咬入口的酥脆口感, 令人吃不停口. 下次會再點一次來吃.
以2個成年男性來說, 2人份量剛好, 價格大約$100/位. 價錢合理, 質素亦佳.

感謝 RaymondpoonRP

經常聽到同事說去吃雞翼放題,有點好奇,但自己不算太愛吃雞翼,最多也是一兩件,不過老公就非常喜歡吃。
他近來經常煮飯很辛苦,這天就一於慰勞一下他,去買些雞翼外賣回家。走到船街口已看到大大個非常奪目的招牌。

原本打算買兩款味道的雞翼,但店員推介二人晚餐$188,包三款雞翼及兩款配菜。非常抵吃,差不多是一半的價錢。

我選了三款都是乾身的,雞翼烤得外皮脆口,內裡肉質鮮嫩入味
田園風味 - 熟悉的酸忌廉洋蔥味,想起某薯片味道
印度Tandoori烤雞味 - 這個是辣的我沒有試,老公吃得津津有味
巴馬臣芝士蒜蓉味 - 有著濃濃的蒜香味

配菜則選了
火燒牛油果 - 我和老公都最愛吃的生果,第一次嘗試這種特別吃法,配上青檸汁及醬汁,感覺新鮮

杏仁麵包糠炒澳洲西蘭花苗 - 記得早前電視介紹過西蘭花妙,想不到這裏有,當然要點來試試,很少地方可以買到,看上去有點像芥蘭,仔細看原來上半部就是平時看到的西蘭花一樣,但幼身很多,配上杏仁碎及麵包糠,很有特色

感謝 unizfree
4 週前評論 透過行動裝置

今日假期本來約咗一班舊同學去中環聚下,點知但因新冠肺炎限聚令,和酒吧不營業而取消,我唯有自己揾嘢食醒起附近有Wingman,主打創新口味的雞翼,見到外賣餐單價錢優惠,最抵食係$188套餐,買返屋企齊齊食。雞翼分乾身和濕身,即叫即炸,有多款不同味道揀,亦有多款小食和配菜,套餐可以揀三款味道,每款8隻。小食和配菜可揀兩款,飲品有兩罐汽水。黑椒檸檬雞翼帶酸微辣,很清新,多食也不油膩。巴馬臣芝士蒜蓉,將雞翼炸好,將巴馬臣芝士灑上,再加上蒜蓉,雞翼香噴噴,入口外脆內軟滑。日本蜂蜜芥辣,淋上日本蜂蜜,加上少少酸薑和芥辣,甜中帶少少芥辣味,味道特別。烤麵豉茄子,茄子林滑,味道鹹鹹地,香蒜味濃。松露醬薯條拎返屋企已經軟身左,但點D松露醬都好好味!

感謝 LUIHANG210

啲外賣拎到返屋企啦一打開個外賣盒,三款雞翼整齊排列好,分別系Thai sweet chilli, hoisin & honey glazed, honey waSab呢間餐廳最近出咗抗疫套餐,外賣自取價錢比堂食價錢更加優惠,而且食得安心又健康,所以今次就叫咗外賣返去屋企食晚餐套餐$188就可以有18只雞翼,當中可以選3款口味,仲可以揀兩個配菜,同兩罐飲品添啲外賣拎到返屋企啦一打開個外賣盒,三款雞翼整齊排列好,分別系Thai sweet chilli, hoisin & honey glazed, honey waSabi, 因為外賣嘅關係,為保持雞翼嘅水準,所以我揀嘅雞翼全部都系有醬汁,如果鐘意食炸雞翼嘅朋友,呢度都有好多唔同種類嘅雞翼選擇㗎
已配菜我就揀咗薯條配黑松露醬仲有呢款好薄好脆嘅蓮藕片添

感謝 cofi_foodie

去過Wingman嗎? 請分享你的經驗!