“Live Band西餐廳”

Amplifier Restaurant
訂位
線上訂購
香港排名第2,690 (共13,985家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年6月27日 透過行動裝置

與好友在旺角花園街shopping想找個地方休息和食晚餐,想起朋友之前介紹的西餐廳 Amplifier Restaurant 就在附近。提供精緻的西餐,主打菜式包括白酒忌廉青口、斧頭扒、威靈頓牛柳等等。

入內裝潢設計像美式酒吧餐廳,地方寬敞,坐位舒服,配合柔和的燈光,氣氛悠閑,餐廳每逢星期一、四、五、六、日都有live band演奏增添氣氛。

Fresh Japan Oyster HKD168
生蚝充滿海水味,肉質爽口,鮮甜肥美。

特色小食拼盤HKD158
有酸辣雞翼,炸魚柳、炸洋蔥卷、炸軟殼蟹、沙律及豬肋骨,上枱賣相不錯,分量多大大件抵食又惹味。

龍蝦汁海鮮手工意大利面HKD208
龍蝦汁鮮味濃郁,配上手打有嚼勁的意大利面,
絕對食指大動。

士多啤梨奶昔HKD72
酸酸甜甜又濃又滑好解渴

感謝 Daydream62373840899

2020年6月16日

每次去旺角,基本上都會經過花園街,經朋友介紹下發現,附近樓上有間西餐,每逢星期四至六有Live Band,對於重視環境和食物質素的朋友,這間可以試試☺️☺️ 不過當日不是這幾天,無緣聽住歌食dinner
——————————
特色小食拼盤 $158
這個小食拼盤賣相吸引,一共有五種食物,包括炸洋蔥圈、炸軟殼蟹、炸魚手指、水牛城雞翼和豬肋骨。其中水牛城雞翼最好吃外層有濃郁的辣醬和薄薄一層的炸粉,越食越過癮!秘製醬燒豬肋骨,有點甜甜酸酸,但不是太多肉,食得不盡興 其餘三款食物則普普通通,因為炸粉太厚..有點油膩
煙肉芝士安格斯漢堡 $118
這個安格斯漢堡可以選擇幾成熟,我選了七成熟~整體味道很高水準,尤其漢堡一食就知不是平價貨,很濃牛味☺️ 最底還有炒到焦糖色的洋蔥絲,甜甜香香味道層次提高不少 要挑剔的地方就是安格斯漢堡不夠熟,顏色太鮮紅,朋友不太敢食還有煙肉燒得太過火,硬到咬不開
意大利手工薄餅 $168
這個Pizza等了差不多一個鐘才上幸好味道和份量都不錯,批底是我喜歡的厚度,不會太厚或太薄 而甜甜的番茄醬配上帕馬火腿,兩者中和後剛剛好,但兩個人share都食唔晒要拎走~
升級套餐 +$40
升級套餐有餐湯、咖啡和甜品。
餐湯是蘑菇忌廉湯,飲到打碎了的蘑菇碎,質感又不會太稀,好飲
甜品是布朗尼加雪糕,很濃朱古力味,但略嫌布朗尼焗得乾身;雪糕質地硬身,但很香雲呢拿味

造訪日期: 2020年6月
感謝 haru d
2020年5月4日

豬師奶今日同三五知己聚會,一行五人尼到旺角衣間有live music既餐廳,Happy Friday 聽住live食飯真係好正,重點係佢唱得好好

我地叫左個四人餐,份量多到完全食唔晒!建議五個男人或者六個女仔先叫四人餐,真係每碟份量都好多

清酒煮蜆,蜆肉鮮甜,好大隻,好襯個汁
小食拼盤,有洋蔥圈,炸雞翼,豬肋骨,好香口,好入味,唔會好乾
威靈頓牛扒,豬師奶只係食到半夠,好濟,外層酥皮好鬆脆,牛扒肉質鬆軟,肉汁豐富,牛味濃厚,加埋酥皮食口感非常好

造訪日期: 2020年4月
感謝 foodcravershk
2020年4月13日 透過行動裝置

Happy Friday 同朋友行完旺角想搵間餐廳食少少野,坐下,於是去了Amplifier,入到餐廳
裝修好Raw,有磚牆,又有不同攞設,坐低後被台上的live band吸引住,原來餐廳逢星期四至六都有live band或有歌手自彈自唱,為餐廳增添左不少氣氛, 啱曬同朋友暢談,坐一個晚上。

先叫了白酒忌廉煮青口, 呢個菜式係餐牌見到已非常吸引,估唔到上枱時,同相差不多,

份量都多,青口大隻,蘸上濃濃幼滑的忌廉汁,加上洋蔥粒,非常好食,旁邊伴了多塊餅乾,非常脆口,用嚟點湯汁,好夾,索曬入多士好好食。

再叫了個香煎鵝肝$128,好厚,外脆內稔,鵝油香味濃,

再叫了杯熱奶茶,好滑,茶味都出。

造訪日期: 2020年2月
感謝 Jimmysheep
2020年2月26日

Amplifier Restaurant西餐廳雖然以live music為主題,但同時亦享有高質西式菜式如威靈頓牛柳、斧頭扒、生蠔等,可以邊享美食,邊聽不同時代中西流行歌曲。

臨近聖誕,餐廳亦有聖誕佈置,增添氣氛。餐廳坐位很闊絡,於旺角區是難得的舒適。

意粉意大利飯主食類可以加50蚊轉為套餐,包括餐湯、甜品及餐茶。

[法式鴨肝醬]

餐廳的頭盤很特別,特意另外叫上法式鴨肝醬。鴨肝醬外型製造成啤梨形狀,十分別緻。鴨肝醬不像鵝肝醬那樣含有大量脂肪,但搽在麵包上亦猶如牛油般的,入口柔滑細膩,肝味不濃,容易接受。

[甘荀忌廉湯]

甘荀湯既熱且濃,加上忌廉入口順滑。法包片搽上滿滿的牛油蒜蓉,蒜香四溢,香濃可口。

[燴和牛臉意大利飯]

和牛臉膠質豐富,脂肪很少,牛臉燴得很腍滑,入口即溶但又不會一叉即散。和牛臉以紅酒香草香料燴煮,配菜如紅蘿蔔都非常入味。意大利飯香濃幼滑,蘑菇片增加香氣及口慼,飯粒吸收牛肉汁後味道更佳。

甜品賣相很驚喜,以不同款式生果裝飾,配以三款醬汁,味道有點像木糠布甸但外型像芝士蛋糕,甜味很輕,食味輕盈。

此餐以清新帶酸的檸檬水作為完美結束。

造訪日期: 2019年12月
感謝 jzlf

去過Amplifier Restaurant嗎? 請分享你的經驗!