“元祖級泰國菜”

Minibangkok Thai Food Station
香港排名第2,957 (共14,648家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

小曼谷可算是九龍城泰國菜的代表之首,如今港九新界亦有小曼谷的蹤影,小曼谷泰國美食站是港島區唯一一間小曼谷,裝潢比較摩登型格,與本店顯然走不一樣的路線,而且應該更不時會有現場音樂表演。

青咖哩豬頸肉 ($98)
青咖哩以青辣椒炮製所以一般會比黃咖哩或紅咖哩辣度更高,香辣濃稠而且加入椰漿較為溫和醇厚,豬頸肉本身更預先經過燒製而非單純烚煮所以特別香口。

辣椒膏炒海鮮 ($248)
青口、炸虎蝦、蜆及魷魚炒得入味,肉質不算相當鮮美勝在包羅萬有。

小曼谷炒飯 ($108)
這款炒飯之前已經在其他分店吃過多次,薄薄一層煎蛋皮中包住富陣陣咖哩香,而且更有豬頸肉、扎肉、蝦及蟹柳相當豐富。

極上燒安格斯西冷牛小排 ($238)
牛小排同樣是每次必點的菜式之一,但水準有點飄忽不定,以往一般都肥美多汁,油脂豐富,不過這次略為過熟令肉質稍韌。

椰皇沙冰 ($37)
當初以為椰皇沙冰會以椰皇——椰青水製成,出乎意外地是椰汁沙冰,但椰香十足同樣合我心意。

造訪日期: 2020年11月
感謝 Voracious1006

2020年9月10日 透過行動裝置

本身計劃好既泰國旅冇得去,唯有食住泰菜頂頂先去左間之前成日食既小曼谷分店,仲有live show
▫️小曼谷原隻芒果糯米飯$88
有得簡原味同班蘭味,最好食同最滿意就係糯米飯,正宗既感覺,芒果算幾甜!倒埋椰汁,成件事又邪惡又滿足☺️
▪️泰式炸雞棗 $78
▫️泰皇咖哩法包軟殼蟹 $198
▪️泰式馬拉盞炒芥蘭
▫️椰青 $33
▪️ 鮮菠蘿雞肉炒飯 $88

感謝 Yeeeee11
2020年6月16日

係咖哩呀!係海鮮呀!係泰式既強既風味!
唔好話我隔離飯香,成日吹棒其他國家既菜式。
但泰國野我真係情不自禁呀呢份愛就好似
永遠存在係我個味蕾裡面,間唔中就會抽起
條筋好想好想去食, 而今次係我第二次
返黎銅鑼灣既「小曼谷泰國美食站」。
所以點樣都好,一定要好好懲罰佢!
馳 名 咖 喱 類 -
▪ 黃咖喱 · 牛腩 - $98
▪ 泰式芝士 · 烤酥餅 - $38 (2塊)
▫ 話明重點就係咖喱,不過我唔係太鍾意辣,
所以呢個黃咖哩就係我不二之選。加上識嗌既
一定會嗌埋烤酥餅夾埋一齊食,呢個組合
仲勁過最佳拍檔呀,黃咖喱入口完全唔辣,
汁底質感幼滑,椰香相當突出,整體調味
較得岩岩好;而配角牛腩亦唔錯,肉質軟腍
唔乾身,幾好食;而烤酥餅鬆脆惹味,
帶少少芝士味,突顯出咖喱既濃香味,
呢個一定要試!
炒 河 類 -
▪ 泰式鮮蝦 · 炒金邊粉 - $98
▫ 呢到既炒粉亦都係必點之一,我就嗌左
個鮮蝦炒金邊粉,新鮮即叫即炒,夠哂鑊氣;
大廚加左青檸汁,食落特別醒胃;大蝦份量
比我預期中大隻,肉質鮮甜爽彈,
整體我覺得幾清新,食得過!
風 味 海 鮮 BBQ -
▪ 風味燒豬頸肉 - $118
▫ 當然仲有BBQ必點既燒豬頸肉啦,
佢地燒出最原始既風味,將豬頸肉裡面既
肉汁緊緊鎖住。表面做到微微脆口焦香,
但裡面仲保留到軟腍嫩滑,完全唔乾身,
呢個真係要抵讚;加埋泰式辣醬,
一啖一件真係停唔到口呀!
小 曼 谷 泰 國 美 食 站
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖

感謝 lankiman6330
2020年6月13日

九龍城小曼谷一直都係我心儀泰菜餐廳之選,朋友聚舊相約於銅鑼灣,世貿隔離棟大廈竟然地庫有小曼谷分店,今晚有幸發現真有口福。餐廳環境唔錯,裝潢別出心裁,門口有小火車頭,入餐廳內如置身車廂中,相當有特色。座位寬敞,食得自在坐得舒適。餐牌美食選擇多,花多眼亂選菜需時,限時個半鐘有點緊迫,因為太好味要慢慢歎嘛。美食水準味道價錢都OK,小曼谷三字真係無令人失望,屬穩膽泰菜餐廳。

泰式鮮蝦柚子沙律 $108
蝦肉新鮮爽口,柚子清新味美加埋花生碎香口惹味,甜酸辣鹹皆有味道豐富,味蕾激活了~

泰式拼盤(小) $156
包羅四款小食,蝦餅炸得金黃爽口彈牙有蝦味好嚼口。魚餅鬆軟好香檸檬葉味好味。春卷大件饀料有椰菜甘荀粉絲口感爽脆。雞棗香口可慢慢細味。

泰皇咖哩炒大蜆 $168
大蜆唔少有10隻,蜆肉肥大好啜,咖哩汁美味不容置疑,個汁唔辣好香濃有椰香,甜甜地超美味,要搵D野索汁食埋。

泰式原味烤酥餅(2塊) $45
烤酥餅酥皮薄薄有幾層,咬落唔油膩少少淋唔會食到碎晒,原味就咁食已經好香口好好味。加埋先前炒大蜆的咖哩汁,完美配搭食到舔舔脷。

感謝 cargolam
2020年4月24日 透過行動裝置

太耐無食泰國菜,所以同朋友都心鬱郁好想食,朋友說講到美味泰菜他即時想起小曼谷,因為食物夠地道一級棒,而且價錢合理。

呢間位於銅鑼灣謝斐道535號地下 小曼谷泰國美食站 交通非常之方便,一行入門口處深深被好大一架泰國夜市火車頭吸引我的目光,另場內都放了好多細緻火車頭裝飾品,慨懷舊嘅時尚於一身,環境都算大,座位舒適,有幾張長方木枱卡位;布置恰如火車車廂,看到非常之舒適,可惜今次無緣入坐。再加上柔和燈光效果配合下令我不停拍照,是個打卡好地方。

餐牌很多選擇,而且圖文並茂,簡潔清楚,有
泰式和沙嗲串燒、海鮮BBQ、各款咖喱、沙律、炸物、炒菜、炒飯、炒河、船粉、甜品、特色泰式飲品。

兩個人叫了三樣餸:

香燒扇貝和滷水豬手煲套餐HK$288
滷水豬手煲(值得推薦)
一打開餐牌,就已經吸引住我視線,但我朋友說不要叫太過肥膩,但我堅持一定要食,沒有令我失望完完全全不油膩,鹵豬手燜得軟腍腍又香又入味,連豬皮都一點又不覺得肥騰騰,煲底芥蘭完全吸收滷水豬手湯汁精華,非常之甘香清甜又爽囗。
朋友都不停食都說挺好食,大家不能錯過。

香燒扇貝
扇貝肉好新鮮,鮮甜又美味,蒜蓉爆出香味還可以增添口感。

泰式鮮蝦炒金邊粉(推介)HK$98
食泰菜必叫,食前一定要加點清新的青檸汁和花生碎,有提味作用。金邊粉Q彈酸辣開胃,3隻大蝦又鮮又爽脆,無敵的惹味。

店鋪每晚仲有駐場泰國歌手表演,邊食邊聽住泰國歌好輕鬆愉快的晚餐。

感謝 Daydream62373840899

查看過Minibangkok Thai Food Station的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Minibangkok Thai Food Station嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣