“芝加哥串燒酒場”
Dragon BBQ Bar的評論

Dragon BBQ Bar
Eatigo
香港排名第1,706 (共14,630家餐廳)
周圍地區: 大埔
周圍地區: 大埔
2 週前評論 透過行動裝置

芝加哥串燒酒場
店舖稍為有少少遠 出左地鐵站大概要行5-6分鐘左右
一入舖頭就見到佢有好大個酒位 燈光比較暗 好有feel 而且仲有好大個電視 最啱約埋班fd一齊睇波飲酒

威士忌梅酒$82
Craft beer $46

食物揀咗bb辣
炭燒黑松露帶子$68
幾新鮮 咬落口仲有啲鮮甜 但有少少黑松露味 唔會話燒得過熟

蒲燒鰻魚 $68
個鰻魚幾好 啲肉唔會話好爛 又唔會韌 成日食到啲唔靚嘅鰻魚 佢嘅肉都會咬唔開 呢個就冇呢樣嘅問題 不過太多醬汁係咩 有啲咸

香蒜芝士黑松露燒扇貝$42
好多汁嘅扇貝 完全唔會乾 而且好濃芝士味

燒羊架$36
7成熟啱啱好 有羊味又唔會羶 好驚食羊有羶味 灑上香料 調味啱啱好

燒牛油帆立貝$33
稍微有啲太熟 冇咗鮮味 同有少少乾 調味唔差

炭燒牛扒 $49
係薄燒牛扒 所以就冇咁多肉汁係入邊 但啲肉都會鞋 幾好食

蘆筍燒$28
叫咗咁多左肉 呢個就攞嚟消滯都幾好食 蘆筍唔會好老 冇渣

大部份嘢食都高質 而且環境chill relax 啱同朋友傾偈食嘢睇波

造訪日期: 2020年11月
感謝 christinekwok

2020年10月22日 透過行動裝置

Dragon BBQ Bar 大埔黃店
有氣氛嘅串燒酒吧 雖然地方唔算大, 但有部大電視播着歌,環境氣氛好有feel
食物方面,三文魚扒肉質嫩滑 而且好厚肉 配嘅薯條都係最鍾意食嘅粗薯條 厚切牛脷必定要食!名副其實真係超厚切!啖啖肉! 仲要燒得好香 其他串燒好似金菇牛肉卷,豬頸肉等等,都熱辣辣好新鮮,而且調味恰到好處唔怕太鹹 仲有就係好夠濃味嘅蒜香茄子,上面的重勁多肉碎添 食串燒當然唔少得飲下酒啦 叫咗最易入口嘅女人酒 - Apple cider, 仲有就係帶啲苦味嘅黑啤
香蒜檸檬牛油燒三文魚扒配薯菜 $108
燒豬頸肉串 $19
燒原條蒜香茄子 $42
蘋果酒 $48
健力士黑啤 $53
Dragon BBQ Bar (大埔)
大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖

造訪日期: 2020年10月
感謝 hkfood_searcher
2020年10月19日 透過行動裝置

大埔一日遊@Dragon BBQ Bar

大埔大埔太和路24號, Tai Wo Centre Block 2, 37號地舖

星期日入了TAI PO 農舍, 看看了可愛的動物及草泥馬, 玩完後出返大埔比較市中心地區, 食完晚餐先回家。

放鬆下飲酒食CIGAR, 就入了一間有有食物的酒吧。

呢度架主菜好抵食,只是百多元起, 更有多款串燒, 都是廿來元起。
德國豬手拼薯菜$138, 食德國豬手點杯凍啤酒是常識, 大約$60-70一杯啦! 冰涼爽快,麥香又多氣,能平衡豬手架油膩感同鹹度呢! 德國豬手焗至皮香香脆脆, 肉就紮實鹹香, 惹味得很。如果夫把烤薯條換上德國酸菜就更完美呈完這道菜的精髓了。

$108 檸檬牛油燒三文魚,魚扒好處是多肉沒骨,跟薯菜吃得飽足,牛油汁落了檸檬汁調和,酸酸地其實唔覺油膩。

$112 響,日本whisky 享受單純的味道

Manager $48 apple cider 女仔易入口,清爽多氣有蘋果香味同甜味。

另外再點了串燒看看手勢同味道。$26 煙肉大啡菇,煙肉鹹香同有油脂,做成串燒同乜都咁夾架。

$15 燒雞軟骨送酒必備小食,有咬口同油脂。

造訪日期: 2020年10月
感謝 elaine20326
2020年7月2日 透過行動裝置

#cassiegotaipo
新界東嘅酒吧其實選擇唔多,瘦編同幾個北區朋友每次想飲野但又唔想出市區,通常都會去太和大埔,因為選擇多啲。係太和中心附近夜晚都有不少食肆同酒吧係度開業,每逢夜晚就有一種靜中帶旺的氣氛,今次就試下依間芝加哥串燒酒場,一聽個名就知係食串燒同飲酒。
呢度嘅串燒選擇有好多,有海鮮、牛肉、蔬菜類等,重點係有我最鐘意既燒生蠔,燒大蝦同燒扇貝,勁新鮮!另外還有些烤焗類,刺身,同飯麵類。因為啲串燒要即叫即燒,所以都叫左個泰式生蝦刺身打底。隻海蝦經冰鎮後,肉質緊實富彈性,味道爽甜鮮美,再配上大量生蒜、辣椒、調製的醬汁,有助帶出蝦肉的鮮味,其酸辣的味道,非常醒胃。
而其他串燒就會用塊好大塊嘅木板一次過上,所以黎食嘢一定要有策略,最好就快手啲落左幾件食物嘅單先,而瘦編第一次黎就太慢條斯理,慢慢揀哂全部食物先落單,結果等左XX分鐘,所以大家記得要快d落單,第一輪先叫少少,食到一半又再落單。當中我最鐘意食招牌茄子燒,呢個我覺得係必叫既,一整條茄子配上大量蒜蓉,食個時將茄子肉刮起就食得,食落好多汁又勁惹味,茄子烤得好鬆軟, 而且混合蒜蓉特別惹味, 兩者好夾而家諗起都想食。另外香蒜葱燒廣島蠔都係極力推薦!蠔非常新鮮,食落仍嚐到蠔既鮮甜味,質地嫩滑。不過呢餐廳竟然係唔收信用卡同無電子收據,有少少唔方便,因為平時同朋友飲酒一定埋單過千蚊嫁嘛。
味道評分▶️ (3.5)
抵食評分▶️ (3.5)
回購評分▶️ (3.5)
➡️ 芝加哥串燒酒場 (大埔)
大埔太和路24號太和中心地下37號舖
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel

造訪日期: 2020年7月
感謝 cwycassie
2020年6月30日 透過行動裝置

Dragon BBQ Bar❤

Prime 極黑牛小排(7成熟) $168
肉味香濃,油花分佈均勻,但部份位置肉質較韌

燒烤醬雞翼$58
香甜的燒烤醬十分開胃,雞肉亦十分嫩滑

海膽忌廉寬條麵$128
海膽很有鮮味,麵條煙韌彈牙,不會太乾身,份量岩岩好

Apple cider$48
味道甜甜地,酒味不重,容易入口

Asahi $48
大大杯,口感清新,夏天飲最適合不過

總的來說,酒吧內的食物味道不過不失

‍♀️‍♀️‍♀️
大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖

造訪日期: 2020年6月
1  感謝 hkaftertaste

去過Dragon BBQ Bar嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣