“高質酒吧飲返杯,暢談人生無咁灰”
Dragon BBQ Bar的評論

Dragon BBQ Bar
訂位
香港排名第2,028 (共13,925家餐廳)
4 週前評論 透過行動裝置

餐廳:Dragon BBQ Bar (大埔)
地址:大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖

之前係大埔食過芝加哥串燒酒場,覺得果到嘅氣氛同串燒都唔錯,係介紹之下今次去左同區美豐花園地下嘅Dragon BBQ Bar,呢間分店唔同嘅係佢地以fine dining為主

一間好嘅餐廳除左食物同環境之外,有好嘅service都會令客人食得開心好多,呢間酒吧除左服務一流,成餐晚飯嘅過程見到侍應熱情款待客人同盡量滿足客人需要,so nice

黎得酒吧緊係唔少得叫返兩枝啤酒,佢地主打生力啤酒,happy hour $33一枝,San Mig Light較Pale Pisen啖啲,酒精含量較少,清新易入口又唔易肚脹,初飲嘅人岩哂;生力啤San Miguel Pale Pilsen就唔洗講啦,拎過唔少啤酒大獎,除左有槐花香,口味仲好均勻,難怪被推崇做亞洲最佳口味啤酒

香草雞翼 ($48)
一碟四隻、唔油膩得黎又香脆惹味,原因係雞翼加左唔少胡椒、鹽、香草等調味料係面

炸燒烤菇配黑松露醬 ($58)
極力推薦嘅菇菇,炸過燒過嘅大啡菇新鮮而多汁,菇味香濃,一咬菇汁就係口中四濺,加埋黑松露醬嘅配搭真係令人引唔住食完一舊又一舊

紅酒燴牛脷 ($58)
紅酒汁味道調配得剛好,牛舌有咬口又唔會過韌而難以咬開,呢個價錢都算抵食

保雲酥羊架 ($118)
$118有三大塊好厚肉嘅羊架,可以揀3/5/7成,我就揀左5成,羊架落足料去醃製,羊羶味唔算太濃,加埋薄荷汁同檸檬汁更清新,愛羊之一要一試了

蒜香辣椒欖油意粉 ($68)
呢個意粉簡單得黎又好好色,蒜頭、辣椒️同橄欖油炒成嘅意粉好香,可以按個人喜好選擇辣嘅程度,配埋其他叫左嘅食物一齊食就岩岩好了

造訪日期: 2020年6月
感謝 hinsonfoodhk

2020年4月28日 透過行動裝置

如果唔系朋友揸車根本就唔會發現到呢個好地方,裡面得幾張枱,但估唔到食物質素非常高,住附近嘅居民有福啦!

先來一個溫馨提示,店鋪只系有英文名,所以認住就啱啦。

酒吧類嘅餐廳燈光比較昏暗唔,我冇專業器材影得一半,大家見諒啦。不過重點都系嘢食有唔少選擇,而且個別嘅食物如果有嘢想問店員都會非常之熱情友善咁解答,呢方面值得贊:like:

先聲奪人:炸燒烤菇配黑松露醬
炸魚薯條、炸薯條配黑松露醬就食過啦,估唔到燒烤用嘅大啡菇經過廚師世新炮製之後竟然可以成為又松脆又多汁嘅美食,香脆之余食落去唔會覺得好厚粉,配上惹味嘅黑松露醬,好有創意!

如果你只會選擇一種小食,而你又鐘意食炸嘢,我推薦呢個!

後勁繼續:陳年花雕酒豚肉腸
小妹平時唔特別飲得多,對酒嘅認識就唔算好多,但系腸裡面真系有浸味幾香嘅花雕味,而且入邊嘅豬肉並唔系平時食香腸嗰種搞到不成形,宜興咬落去仲有肉嘅口感喺度,配上黑醋汁同埋蔬菜解一解油膩,亦都更加開胃。

意粉嘅份量唔算好多,但系一拎出嚟就已經聞到好香嘅未,而且仲好滑,三文魚好足料,我覺得比起焗嘅更加香同埋吸引。

重點推介呢個羊架,賣相靚已經令人睇到好開心,而且外面嘅酥脆本身亦都有獨特嘅吸引力,底下嘅羊肉我哋選擇左五成熟,做得剛剛好仍然有點油脂而且肉亦都系軟熟。加埋頭先其他食物,絕對系夠兩個人食得飽啊!

餐廳本身就只有呢一類嘅高枱,所以想帶小朋友嚟就唔啱啦,推介情侶同埋朋友約會:star:

意粉同埋長通粉果類食物系可以改唔同嘅面,所以如果需要請自動向店員提出啊,佢哋都好樂意㗎 !

造訪日期: 2020年3月
感謝 yipling2825
2020年4月28日

大埔 太和 美食攻略 芝加哥串燒酒場 Dragon BBQ Bar 串燒專門店 即點即燒高水準串燒專門店 供應多款酒水

今次黎到大埔搵食,咁就同大家介紹下呢間串燒+酒吧餐廳

佢既串燒水準非常出色,即點即燒,食住花生飲住酒慢慢等~
串燒種類非常多,有海鮮,牛肉,蔬菜類
我地今次就試左黑松露蝦,燒雞皮,牛扒,蜜糖雞翼,雞翼包飯,大蔥雞串,招牌茄子燒
芝士黑松露大啡姑
一串最平十幾蚊起,絕對值得一試
牛扒五成熟夠肉汁,雞翼燒得皮脆肉嫩,仍然有肉汁

大蔥雞肉相當好食,肉夠厚,加埋蔥烤香一齊食好香~

佢既燒雞皮都好正,好似食脆片咁脆~呢度生啤到日本酒都有得飲選擇非常多~

串燒第一輪可以叫多少少,食到差不多先再落單
即點即燒,起碼等20分鐘先有得食~

燒雞翼水準拍得住日本居酒屋!
脆皮,肉嫩多汁
芝士黑松露啡菇係絕對必定推薦!
肉厚,芝士軟滑,再加上黑松露醬既香氣~
大埔太和路24號太和中心地下37號舖
Shop 37, G/F, Tai Wo Centre, 24 Tai Wo Road, Tai Po

造訪日期: 2020年4月
2  感謝 alex lam 林
2020年3月22日 透過行動裝置

今日同朋友入到去太和食美食,位置係大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖【Dragon BBQ Bar】,舖內有幾張枱及椅子,收工可以同朋友黎呢到放鬆下,食下野,傾下計。店內職員仲介紹好多不同特色既主菜、意粉及前菜比我地揀。

前菜我地就揀咗
香草雞翼 $48
外脆內軟既肉質,濃郁既香草味與雞翼簡直係絕配
炸魚薯條 $68
炸到金黄色仲要勁大塊既炸魚,外脆內軟,肉質仲要超嫩滑,食到唔停得口。配上長長厚厚既香脆薯條加埋個醬料,超級惹味。
炸鳳尾蝦 $68
嫩肉鮮甜可口,炸到金黄色,食到LamLam脷
黑松露炒蛋 $38
半熟黑松露炒蛋,炒蛋好滑漏,好香既黑松露,食到停唔到口。
當然唔少得要叫主菜啦
Prime 極黑牛小排 $168
一定要食牛小排,兩件又長又大塊,仲要夠哂厚身,勁多汁,有入口即溶既感覺。配上香甜既菠蘿、煎過既香蒜及煎香咗既蘋果,食到津津有味。

當然唔少得飲品啦,飲品配埋 Magners (Juice apple) $42 x 2支,簡直係絕配。另外加多一罐7up $18

造訪日期: 2020年3月
感謝 SukiYeung
2020年2月25日

蒲燒鰻魚 $68(推介!)
燒辣辣成條上,夠哂惹味!
口感入口即溶,而且鰻魚味出,攤凍左食會變返彈牙質感,兩隻質感都唔錯。
烤黑松露蝦串 $28
原來有三大隻,都幾抵食。有淡淡黑松露味,不過可惜蝦肉好難先離到殼,容易食到蝦殼。
韮菜燒 $14(推介!)
又甜又多汁,超好食!
忍唔住係咁encore!

造訪日期: 2019年8月
感謝 kath_foodiary

去過Dragon BBQ Bar嗎? 請分享你的經驗!