“牛小排火鍋放題”
Soma Shabu Shabu的評論

Soma Shabu Shabu
訂位
線上訂購
香港排名第8,444 (共13,782家餐廳)

今日同朋友去左打邊爐簡左個牛小排放題,就係鐘意牛小排既油花分布均勻又豐富,口感有肉汁而鮮嫩,牛味濃郁。雞肉就比較肥左少少,豚肉質素都好唔錯。
夾丸既雪櫃有層膠隔住,客人要夾個閎自行拉開,感覺幾衛生,丸子既種類都幾豐富。串燒比較欣賞雞肉串同薄燒牛舌串,十分惹味,串燒得黎肉質都好嫩滑,燒汁味道濃郁,牛舌又爽口。蠔好大隻新鮮又無腥味。

造訪日期: 2019年11月
感謝 chrisli228
2019年7月26日

荃灣區一講起打邊爐,就會諗起係大鴻輝中心,一個火鍋放題集中地。
今天係朋友推介下黎到大鴻輝21樓高層嘅的相馬火鍋店。

餐廳走日式風格裝修,充滿東瀛風情。
地方非常寬敞又乾淨!食物及飲品種類應有盡有,員工亦好有禮貌。
最欣賞呢度抽氣做得好,無油煙味!

因為我食得辣朋友唔食得,咁就決定加左$18轉左鴛鴦鍋,左係番茄湯,右係泡菜湯。
個番茄湯底勁足料,濃濃嘅蕃茄味。泡菜湯只係少辣,唔會話太辣,有點點酸味中和左。

美國特選牛肉套餐 HKD 228 : 美國特選牛肉套餐+牛肉豚肉雞肉任食,食肉獸至愛。
美國牛:本身牛肉切得好薄,脂肪雪花比例平均,食落夠嫩滑,,基本唔洗點醬汁同調味料,牛肉本身好薄片落兩三秒就食得啦,浸落湯底直接食已經覺得好鮮甜!

豚肉同雞肉都好明顯係新鮮嘅,把關方面都做得幾好,另外雞肉同豬肉要控制下個時間唔好太耐,過熟就唔好食啦!抵讚同有質素!

自助吧台/任拎任食:超過數十款嘅新鮮蔬菜、丸類、粉麵、、生果,最得意係雪糕區仲有個迷你朱古力噴泉!最欣賞係佢竟然連既羽衣甘藍都有,皆因當中蘊含豐富營養,具備多種健康功效,深受不少人喜愛!而飲品方面粗略估計有超過20款各式各樣嘅汽水果汁。

還有不少炸物都係任叫, 真沒想到炸物也能如此好吃!分別點了洋蔥圈、蝦、雞翼等等,雞中翼是我推介的,味道超像日式的芝麻雞翼,外脆內軟,啖啖芝麻香,食完又叫過,爽!

總結,呢間餐廳性價比高,$200幾蚊嘅價位,但服務、環境、同食物質素都有保證,會再光顧

造訪日期: 2019年7月
感謝 SANDRAFUNG

去過Soma Shabu Shabu嗎? 請分享你的經驗!