“特別的懷舊茶記”
HK Food 1980的評論

HK Food 1980
訂位
訂位
Eatigo
香港排名第4,066 (共13,801家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
3 週前評論 透過行動裝置

夜晚收工肚仔餓,當然就要去食晚餐啦,近近地,就係旺角搵野食。
見到門口已經好特別,好有懷舊既感覺,有特色既擺設,深深吸引我行入去。人來人往既旺角,竟然有間咁有特色既店舖。

見到個皇牌焗飯系列(原來有得跟意粉)
車打芝士汁焗牛扒意粉 $62
套餐配:凍奶茶 +$9
勁愛芝士既我,當然就非叫芝士不可啦,好香濃既車打芝士汁,芝士汁滲哂落啲煙煙韌韌既意粉到,有隻芝味流心太陽蛋,配埋肉汁多,又好咬口既牛扒,肉質嫩滑。
配埋杯香滑凍奶茶,就最好不過啦。

黎到無理由只食晚餐掛,當然都要叫番一份小食啦,滋味小食推介,我選擇咗一份芝士流心厚西多士 $38
外脆肉軟既厚厚西多士,中間夾著香濃既芝士,仲要係流心嫁,切開一格格,啲芝士流哂出黎。好味道

懷舊雜果冰 $25
好大杯雜果冰,仲要係勁多雜果。好耐無飲啦。正。

@hkfood1980 @荔香園冰室
旺角通菜街1號威達商業大廈地下N號舖

造訪日期: 2020年5月
感謝 SukiYeung

2019年12月31日 透過行動裝置

今日我同我朋友由早行街行到下午茶時間經過呢間荔香園冰室, 眼見入面d裝修幾得意, 就入咗去, 入面既裝修全部都係70、80年代的設計, 好多舊電影海報, 又有熱水壺呢d家傅戶曉擺設, 真係好似返番去舊時, 我個人非常鐘意係呢種環境裡靜靜咁享受一下

造訪日期: 2019年12月
感謝 IG-foodie_felixchow
2019年11月20日 透過行動裝置

一路播放着懷舊歌曲
好似時光倒流左20年咁
佢呢度午餐都幾多選擇
我望住個餐牌諗咗好耐先諗到食咩
秘製蔥油雞扒煎蛋飯($48)
好大碗飯 最後食唔晒
不過檸檬全部都係大大塊
呢度都幾多特色嘢食
下次要試晒呢兩個

造訪日期: 2019年11月
感謝 571miuw
2019年9月18日 透過行動裝置

荔香園冰室
放工去咗旺角買電視,然後睇咗陣桌遊,見過時間差唔多,走去食飯啦!
去到呢間餐廳門口,個店員好有禮貌,咁招呼我哋入去,仲話有卡位添,所以我哋諗都唔諗,就坐低左!

打開個餐牌,嘩,啲價錢真係好誇張,一間冰室收嘅價錢,可以同高級餐廳相比,你話驚唔驚?

我哋叫咗個酸菜魚煲,個煲就唔係好大,不過都算幾深嘅,但係啲餸就得一半囉,酸菜湯底嘅味道,都算唔錯,但啲魚就中伏啦,夾落去全部散嘅,仲有好多好細嘅魚骨添,唔小心真係出唔到餐廳門口。

另外點左個香煎墨魚餅,佢擺低果下,心都離一離,堂堂$32嘅一個小食,嚟到好似煎釀三寶咁嘅size,有少少覺得自己好似俾人打劫咁!不過! ! ! !食落去好厚身、Q彈、好有墨魚香味,仲食到有墨魚係入邊添,真心覺得出邊唔容易食到呢個質感嘅墨魚餅。總算彌補唔到心靈嘅損失!

仲有點左個MK佢比集扒餐,又係驚人之作,真係未見過鐵板嚟到冇煙㗎囉,仲要喺上面背啲生嘅沙律菜,真係想問佢錶佢有冇?

總括來講,我只會因為個墨魚餅,而再幫襯,完!

造訪日期: 2019年9月
感謝 AnpatrichNg
2019年7月1日 透過行動裝置

今晩和一眾朋友聚舊,就選擇來到在旺角新開業的冰室。裝修當然是走香港懷舊路線,就連座位也一樣。

食物的價錢也是走大眾化。雖然是港式餐廳,但竟有台式美食。我們也要試試吧。

朋友點的是厚切豬扒滷肉飯,即叩即煎的豬扒賣想吸引,肉汁豐富,肉質軟腍,而常然是厚切啦。

而我的瑞士巨脾滷肉飯,果然名不虛傳,真是巨脾!雞脾嫩滑入味,啖啖肉十分好吃。而底下的滷肉拌飯吃更是流。

熱飲要加六蚊,凍飲要加九蚊的。

但可改進的是飯有點過硬,味道不太新鮮,餐廳需注意。

造訪日期: 2019年7月
感謝 biancachan18

去過HK Food 1980嗎? 請分享你的經驗!