“♥️有質素點心小店”
Let’S Yum Cha的評論

Let’S Yum Cha
使用外送服務
香港排名第3,374 (共15,532家餐廳)
價位: US$18 - US$80
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年3月30日

我鍾意點心小店每間都總有自家創意點心。

店面唔算大,簡單裝修,乾淨企理。
等待入座時都唔小街坊嚟外賣噃~店員細心有禮
食物大多即叫即做,耐心等候~

豆沙QQ小白鼠 $ 28
賣相Cute~ 口感Q~ 外皮軟糯,新鮮,帶椰香,紅豆内涵甜度適中,講起都想食~

得奬蝦餃之王 $ 32
攞奬蝦餃~晶凝彈牙~飽滿~

貓咪流沙包 $ 26
明顯手工嘢,個個唔同樣 ,唔緊要,都好趣致~ 最緊要係好食~小朋友想encore

千島醬脆皮蘿蔔糕 $ 30

原來蘿蔔糕唔係淨係夾甜醬㗎喎~千島醬都得!香脆外皮!

鍋巴雜果沙律 $ 28
什果沙律令我回憶起兒時茶記/快餐店嘅味道,但估唔到下面塊鍋巴又幾好食喎~

春風得意腸 $ 36
有蝦、⻘瓜、粟米、帶子仔、蟹籽點綴,清新不膩口

造訪日期: 2021年2月
感謝 KaBi_Trip2018

2021年3月12日 透過行動裝置

邊個話飲茶一定要去茶樓!其實我都幾鍾意去啲新派點心店。除左有傳統點心,亦有創新fusion點心,啱晒家中老幼一齊去飲啖茶食個包。

平日嚟到,點心店長期滿座。環境有啲似平時嘅茶餐廳,較為逼夾。如果咁啱坐到卡位,會相對舒適。

▪️春風得意腸 $36
薄薄的春卷皮 包裹著炸得脆身的米網紙,還有粟米、蟹籽、蝦,口感豐富。油膩感比想像中來得低。

▪️千島醬脆皮蘿蔔糕 $29
蘿蔔糕炸皮非常薄,外脆內軟,還有細碎的蘿蔔顆。配上木魚絲跟千島醬,不知為何很有大阪燒的感覺。

▪️XO醬菜苗餃 $29
菜苗餃餡料十足,包滿彈牙的蝦肉跟菜苗。餃子皮晶瑩剔透,滑身帶煙韌。

▪️蒜香蝦春卷 $26
春卷皮較一般的厚,相當香脆,但毫不油膩不會過乾。蝦肉彈牙,調味十足。

整體而言,點心足料有水準。唔收加一,茶錢都只係$4,性價比唔錯。唯獨環境較為逼夾。

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 sistersnfood
2021年3月7日 透過行動裝置

有水準的點心餐廳,菜式傳統又帶點新穎‼️ 餐廳只收$4茶錢、沒有10%的服務費,很值得支持‼️
▫️
❥$ 貓咪流沙包 因為很可愛所以一早就決定要試 拍好照放涼了才吃,雖然沒有流心的效果,但仍然很邪惡‼️
▫️
❥$ 春風得意腸 餡料豐富,有蝦膠、栗米和蟹籽 薄薄的腸粉包著油炸鬼,就算放久了油炸鬼仍然很香脆,好吃‼️
▫️
❥$ 千島醬脆皮蘿蔔糕 很驚喜的一個點心‼️金黃色的炸粉包著幼嫩多汁的蘿蔔絲,口感豐富‼️配上西式的千島醬,味道酸酸甜甜好滋味‼️
▫️
❥$ xᴏ醬菜苗餃 很好吃‼️xᴏ醬很香濃,餡料裡的蝦肉很爽口彈牙,很不錯喔‼️

造訪日期: 2021年2月
感謝 msfoodloverr
2020年11月7日 透過行動裝置

前排放工突然好想食蒸腸粉.於是孖埋大食仔點心夜~
韭黃鮮蝦腸($29)貼心地腸粉分成6份,每一份均有彈牙蝦仁~有時好怕淋上太多豉油致過咸,但呢度豉油置於碟旁,自行蘸上
灌湯小籠包($25)小心爆汁燙嘴!外皮唔厚配大量醋,fav fav!!
龍蝦湯鮮竹卷($30)好特別就點左試試~賣相吸引,必須快手食哂避免湯汁浸淋腐皮邊位帶微脆口感不過略嫌龍蝦湯無咩味
千島醬脆皮蘿蔔糕($29)有驚喜!即叫即炸熱辣辣如果炸粉少番d d會更好~
雲耳蒸雞飯($39)超抵食!!!$40都唔洗但份量超多!大食仔表示食完個飯好飽
白灼菜心($18)均衡飲食係要點番碟菜
紫薯流沙煎堆仔($29)雖然好飽,但我睇相覺得好吸引好想食!果然無失望啊外層脆口,中層煙韌,內層流心奶黃!好好食,推薦~
今次無點蝦餃,下次要再黎試試!!
得閒飲茶
太子運動場道7B地鋪

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 foodienethk
2020年1月17日 透過行動裝置

即叫即蒸,新鮮熱辣。蝦餃多蝦,皮薄好食春風得意腸有蝦。紫薯奶黃流沙煎堆仔香脆不太甜,有新意
下午茶2:30pm 有特價點心,茶位每位$4

造訪日期: 2020年1月
感謝 Kitbb

去過Let’S Yum Cha嗎? 請分享你的經驗!