“寧靜的小花園!”

Chelsea Garden & Restaurant
香港排名第4,445 (共14,644家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀

曾到訪過的小館,處於旺中帶靜的一隅,這晚在嫻靜雅緻的環境中享受了一頓水準不錯的晚膳。

要做到法例要求又不失美觀,以透明膠片將每枱分隔;也是個好選擇。

處身綠意盎然的環境中,心情也特別放鬆,都説無論家居或餐廳,多了一個露台;不論大小,感覺就是空間層次擴了、寬了。

先來一杯清爽的餐前白酒

餐前小食~
小巧的玻璃缽內藏青蘋果、番茄、mozzarella、Chive、紫洋蔥等,以適量油醋汁調和,非常清新醒胃。

*餐前小食會作不定期的更改

伊比利火腿杏仁芝士球~
將火腿絲釀入cream cheese ball內,吃時粘少許杏仁碎同吃,軟中帶脆;鹹鹹香香的,滋味!

櫻花蝦柚子煙鱔魚薄片沙律~
鱔魚薄片油潤帶迷人的煙燻香,綴以亮麗的三文魚籽,刺身級的樱花蝦散落於沙律菜中,也加入了適量的柚子肉,與鱔片同吃,油潤卻不過膩。

香辣烤八爪魚~
八爪魚Q彈有咬口,微辣惹味;明知底層是邪惡的牛油薯蓉,無辦法,越邪就越愛。

伊比利亞黑毛豬柳伴華道夫沙律~
該處的豬採半野放的方式放牧,肉質較紮實、肉味較濃;肉色粉嫩,嚼起來甘香油潤,繼而吃一口清爽的華道夫沙律,相當不錯。

過開佐敦覓食,不妨行多兩條街,這裡不失是一個選擇。

#伊比利火腿杏仁芝士球 $68

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 127nelsoncheng

2020年9月3日 透過行動裝置

限聚二人的浪漫西班牙菜

好想出街食飯忍左好耐,今晚決定出去食
去返我地曾經慶祝結婚週年既西班牙餐廳 Chelsea Garden & Restaurant
貪佢靜靜地,兩個人可以談下心

一排無黎,餐廳裝修過變得更舒適
綠化環境令人有種放下壓力的舒適感

餐廳在門口設置了抗疫用品,信封及酒精搓手液

問下經理有咩推介
健談既經理熱情介紹我們吃營養價值高的海爐魚同西班牙海鮮飯我們聽到經理介紹都聽到流口水

先黎個餐廳贈送既 Welcome dish 新鮮有機蕃茄
冰凍又新鮮既蕃茄仔,好Fresh 好像在喚醒味蕾般

我們點了兩客湯
黑松露野菌忌廉湯$58
啖啖磨菇口感,配合香滑忌廉及陣陣香氣的黑松露,啖啖滋味,而且份量不少啊,喝完湯幾乎飽了

甜洋蔥牛尾湯$62
平時自己有煲開牛尾湯,所以好想試下大廚功架
牛尾鮮美軟爛,非常之滑。清澈的牛尾湯卻含有濃郁醇厚的肉味,加埋甜洋蔥,味道相當之夾。

蝦子餅指定要吃的鮟鱇魚肝,他說不是很多地方可吃到。就試試
北海道帶子薄片伴鮟鱇魚肝 $198
一片片極奇鮮甜的北海道帶子,配鮟鱇魚肝一起吃,鮟鱇魚肝有好特別的味道,有些人會覺得有魚腥味,喜歡吃的人會覺得好甘香。我們也彼喜歡的,很快便清了一整碟。

煎烤海爐魚伴海鹽蒜泥蛋黃醬 $288
份量十足的爐魚香味撲鼻
平時其他餐廳吃爐魚真的只有一小塊
Chelsea 的爐魚一定讓你盡情享受飽腹感
和蝦子餅分一半吃,都覺得超飽的。

煎烤過的爐魚,面層灑上帶出鮮味的海鹽
既香既脆的爐魚皮加上肉質十分鮮美的爐魚肉,
一口咬下那份魚香油脂在口腔中爆發極其鮮甜。喜歡吃魚的你絕不能錯過。

不說不知道,原來鱸魚還可治胎動不安、健身補血,準媽媽或剛生育的媽媽吃鱸魚是很補身的。

西班牙龍蝦海鮮飯 $298
大大隻龍蝦賣相相當吸引,別忘了旁邊的青口和大蜆,同樣鮮味出色,吸盡精華的肉質尤其滋味。

以龍蝦湯來熬成的西班牙飯,啖啖都是精華,軟硬適中。喜歡吃飯焦的可選吃旁邊的,喜歡軟身的可吃中間位置的。

去到尾聲,其實超級想吃甜品。記得之前吃過甜品非常滋味,介紹很多朋友來都大讚甜品出色。可是已經太飽了,唯有留待下次再品嘗。

環境

電話: 39740822

造訪日期: 2020年9月
1  感謝 Lovecathcath
2020年1月7日 透過行動裝置

午市$88起,飲品甜品另加$39,埋單加一$139。
有餐湯餐包、沙律,份量足,是日甜品是藍莓芝士蛋糕,正常size, 再飲埋杯latte, 很滿足

感謝 Kitbb
2019年7月7日 透過行動裝置

餐廳:Chelsea Garden & Restaurant (佐敦)
地址:佐敦柯士甸道7號UQ Place 4樓

最近上網搵到間係佐敦UQ Place嘅餐廳仿如綠洲,名叫Chelsea Garden & Restaurant,就好似個名咁,間餐廳佈置到好似一個Garden咁,無論餐廳內定係餐廳外嘅一個小陽台都有好多大大小小嘅植物,俾人非常舒服養眼嘅感覺

呢間餐廳主打西班牙菜,除咗有海鮮套餐之外,更吸引我嘅係佢地嘅Signature Dinner Set

巴馬臣芝士燒焗雞胸配烤薯及沙律 $308
平時鍾意食雞胸肉嘅我,係屋企基本上都係白烚就算,餐廳以Parmesan cheese、椒鹽、蔥等做配料去醃制雞胸,做到相當入味之餘雞胸肉仲要非常之腍,一啲韌嘅感覺都無,非常香口好食

香煎比目魚柳配檸檬刺山柑汁 $328
比目魚滑嫩之餘肉質帶點結實,所以用黎做魚生之外煎香黎食都係一個唔錯嘅選擇,加上檸檬同埋刺山柑汁去除咗腥味,亦為比目魚帶黎左清新嘅味道,唔怕罪惡嘅我食埋比目魚煎香左嘅魚皮真係夠哂滿足,睇黎返去要做多幾轉運動先得

伴隨主菜仲有前菜同餐湯,前菜就揀左烤伊比利亞香辣醬腸多士同香草蕃茄忌廉汁燴田螺,而是日餐湯就係甘筍忌廉湯

係咁靚嘅環境下食野真係一大享受,廁所隱藏左係餐廳當中,唔講都唔知廁所門嘅係配合餐廳嘅牆壁設計,唔問都唔知係邊順帶一提,呢到嘅侍應仲好好service添

造訪日期: 2019年7月
感謝 hinsonfoodhk
2019年7月1日 透過行動裝置

每逢朋友生日就搵d比較特別既餐廳慶祝
樓上餐廳裝修都幾別緻,仲有個小花園露台
幾寫意
點左一個dinner set and 龍蝦海鮮拼盤
生蠔肥美入口好creamy
螺肉爽口鮮甜
鮑魚都幾大隻,用醬汁煮過,更突出鮑魚嘅鮮甜味,這個回味無窮 香脆白面包
面包烘得好香脆配埋甘筍湯
平時食西餐南瓜湯就飲得多,少有餐廳有甘筍湯原汁原味fresh

薯蓉口感幼細好粉少少牛油香田螺肉Max埋薯蓉酸酸甜甜嘅醬汁別有一番風味

墨汁意大利飯,意大利米煮得非常有口感,自家製嘅墨魚汁包裹着每一粒米,加上佢係鐵板燒上會有少少粒粒飯焦口感

甜品烤綿花糖心太軟好好味

造訪日期: 2019年6月
感謝 hmei216

查看過Chelsea Garden & Restaurant的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Chelsea Garden & Restaurant嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣