“初次到訪”

Kedai Kopi Semua Semua
香港排名第5,422 (共14,147家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
4 週前評論 透過行動裝置

今次放假會過荃灣攞嘢畀朋友,與朋友見面後她就建議去呢間餐室,呢間餐室我未去過當然想試試啦,去到先量體温就可以直接入坐,我哋分別叫咗蝦麵和鷄絲湯河,我既蝦麵原來係連殼鮮蝦(不過得一隻),朋友因為皮膚敏感,佢碗粉既蝦都比埋我,呢隻蝦還算鮮甜,湯底亦都夠味,如下次再嚟荃灣,可以再試其他食物。

造訪日期: 2020年9月
感謝 Fiooyi

2020年8月20日 透過行動裝置

☕️馬來西亞拉茶
樣子好似卡通片中既熱飲,面頭有層高高的泡泡,入口順滑,茶味奶味都兼顧到!
辣死你呀媽配咖哩雞
辣死你呀媽係馬來西亞著名 「椰漿飯」的讀音,口感有點爛但帶點椰香,配上特製辣醬,別帶一番風味!
椰香咖央多士
椰香牛油香,配上烘得脆口麵包,真係會不停食食食!少少甜又唔會好膩,好想買呢個椰香咖央醬番屋企!

造訪日期: 2020年8月
感謝 snakeyyyyyy
2020年7月23日 透過行動裝置

咁啱今日放假行過荃灣,見到有間食馬來西亞菜既店舖,所以走入去睇下,我同朋友一坐下,就點咗幾樣美食。

檳城白咖喱油麵$52
有少少辣,但又甜甜地,仲好濃郁既椰香味,油麵質品煙韌

棒棒骨$76
肉骨茶帶有好重既藥材味,仲可以無限添飲,真係超級正

椰香咖咉多士$26
嘩,呢份多士焗到兩邊金黃色,食落脆口到停唔到口,咖央仲要搽得好多,椰香好正

馬來西亞奶茶$15

感謝 SukiYeung
2020年7月14日 透過行動裝置

呢幾日突然好想食喇沙,搵到呢間好出名既馬拉餐廳之後發現原來荃灣西有分店 今日放假就同男友出左荃灣食,順便去銀行整野同超市掃貨~
我哋差唔多兩點鐘去到但係都等咗大約十五分鐘~
原本我係想食新加坡口味喇沙,但係男友話一場黎到好似好正宗既馬拉餐廳不如試下新嘢,所以叫咗一碗檳城亞參叻沙滲滲同埋一窩砂鍋老鼠粉~
野食幾分鐘就黎到
檳城亞參叻沙滲滲基本上無肉類既配料,但就加咗好多蔬菜絲增添口感,魚蓉幾香,湯底有啲酸辣味,加啲蝦醬會多左份濃郁既鹹香味,麵質ok唔會太淋,不過整體無令我好驚喜~
砂鍋老鼠粉俾我既感覺就係豉油王銀針粉 靠啲蝦米,魚乾,炸肥豬肉等等配料帶出個香味,比較乾身同鹹左啲,同樣覺得味道ok但無預期咁驚豔
如果以食物質素,價錢同等候時間黎講,我覺得一試便可~

感謝 vikolau730
2020年7月7日 透過行動裝置

之前喺深水埗食過蘇媽蘇媽好鍾意,今日嚟到荃灣特登再去多次,今次食咗咖央多士(香脆多士夾住咖央醬又香好又甜balance),肉骨茶+埋豬腳彎(補充骨膠原但又唔肥膩),同魚仔醬蘿蔔糕(蘿蔔料十足而且煎得好香口)

感謝 hoyauchun1966

去過Kedai Kopi Semua Semua嗎? 請分享你的經驗!