“高質火鍋”
Tang Bao的評論

Tang Bao
香港排名第2,474 (共15,296家餐廳)
周圍地區: 上環
周圍地區: 上環
5 週前評論 透過行動裝置

食火鍋除咗食材仲有醬料,這間店嘅蝦醬是自家製的,微辣,蝦膏味濃。加上自家混醬,正。

今天點嘅係沙嗲煲,散發着香濃椰子味,而且沙嗲煲越煲越甜。

安格斯肥牛脂肪分佈極靚,牛味濃郁,火鍋必叫。

豬潤很大碟,分量十足,爽口,而且價錢十分抵食。

鯇魚片賣相精美,每片厚度均勻。底下是滿滿的粉絲,搭配沙嗲湯底,簡直美味。

叉燒包奶皇包,這個比較特別,也有驚喜。叉燒包的叉燒味濃郁,皮薄。這样煲奶皇包很特別,不同程度的煲煮時間會影響奶黃的流心程度,個人比較偏愛煲久一點,越流心的奶黃越愛。

牛丸帶子双拼,牛丸跟其他火鍋店的截然不同,夾起到食落口也明顯感受到他是自家製的。牛丸的口感比較像茶樓的蒸牛肉,而帶子丸的帶子分明,彈牙,口感極佳。

造訪日期: 2021年3月
感謝 KolLee

2021年3月30日 透過行動裝置

早前朋友介紹一間樓上打邊爐私房菜,說道食物好有特色好有水準,今晚終於來試試啦!真的無介紹錯可以話由醬料鍋底到食物,我都非常滿意呀。

先來混個醬料,經理推介必試自家製XO醬,由蝦膏蝦頭蝦油蝦米製成,小辣啖啖蝦肉,真心配搭所有食物都好夾

沙爹煲有驚喜,是濃濃的糊湯底,有清香椰子味及花生香,用料十足,就算加湯後味道也更濃更甜。

蘇格蘭安格斯肥牛非常新鮮,脂肪紋路靚牛味濃郁,大約淥5-6秒便能入口。

水晶叉燒包真係估你唔到,點解同茶樓食嘅叉燒包一樣味道㗎?!! 甚至比普通茶樓更足料更多甜叉燒,原來換了水晶皮後打邊爐係超好味的水晶奶皇包味道也不俗,滾耐一點會更流心。

自家製牛肉丸是我極力推介的,牛丸非常大粒,味道卻像茶樓的山竹牛肉,清新香芹味感覺好得意。竹生帶子丸非常彈牙,內有粒粒帶子好有咬口。

豬潤好大件份量又多,入口無渣而且爽口。服務員有禮專業,整晚用餐體驗非常完美。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 Hitormiyu
2020年10月22日 透過行動裝置

又到烚烚下的好季節。最近發堀了一間火鍋店,地點坐落於中上環商廈內,店內環境不大,但材料質量十分高,尤其是牛肉。

首先決定了湯底,芫茜皮蛋湯。喜歡比較清淡的。湯底好清甜,陣陣芫茜香。

牛肉是主菜,採用了騸牯牛。片片鮮嫩,色澤紅潤,店員提議6秒即可,果然6秒後,仍然帶有少許粉紅色,入口嫩滑外,牛肉味道十分濃厚。正!

響鈴必食之選。即叫即做,入口酥化,有點食椰絲的口感,好味。
我認為放湯也不錯,吸盡湯的精萃,一樣食到停不了口。

墨魚滑又爽又彈,墨魚味濃郁,真材實料。

造訪日期: 2020年10月
感謝 pcsy
2020年9月25日 透過行動裝置

朋友介紹的湯煲私房火鍋是樓上店,位於上環地鐵站附近,地點容易找。食物質素如何,現在去試試。
點菜方式是自己畫紙仔的,打邊爐牛肉最重要,所以立即點了一份頂級本地手切牛,湯底就點了沙嗲煲,覺得沙嗲及牛肉是很相襯的。另外點了日本白金豚肉,雙拼丸豬肉丸及墨魚丸,唐生菜,粟米,黑豚餃及生啤。看餐牌時發覺這裏有很多清酒的選擇,留待下次再點。
坐下時枱面上的餐具是用保鮮紙蓋著的,提防有微塵,細心
第一道上枱的當然是生啤啦,夠凍好飲。
另外就是醬料盤裏包含打邊爐一般都會提供的醬料,但另外老闆特別介紹一款蝦皇醬,他細心介紹當中包含蝦膏蝦頭蝦子及蝦米,師傅慢慢炒香加點些微辣椒,辣的感覺不搶喉。後來發覺用來點墨魚丸及白金豚肉是最夾的。
沙嗲煲上枱時聞到淡淡的沙嗲香,喝一啖甜味甘香順口不過鹹
起筷時當然立即就要試手切牛啦,牛肉的顏色鮮紅,油脂分佈平均,睇見就想食。初頭諗住油脂分佈咁靚,牛肉一定好焾,但就會冇乜牛味,但呢碟牛就做到焾身之餘,又有牛味,各樣野都好平均,超高水準。原來同老闆交談開知道這品種叫騸牯牛,是用中國黃牛及日本和牛混種的,從山東來貨,每天只有20隻。我們點的部份是牛頸脊更是整隻牛的稀有部位,以這個價錢來說非常合理。單單食牛已經非常滿足
另外的白金豚肉非常爽口,雙拼丸是師傅即時手打的,食得出彈牙口感。
但另外最有驚喜的是黑豚餃,餃子的餡料有味噌日本大根及黑豚肉,大根是切絲的,有點像蘿蔔糕的口感卻很爽口,味噌的提鮮味非常出眾,餃子亦是order後師傅即場炮製的,新鮮度十足整體來說餐廳位於樓上沒有華麗裝修,擺明車馬就是將重點放在食物質素上,當然食物質素毋庸置疑,完全沒有失望,值得一再光顧

造訪日期: 2020年9月
感謝 JoeSio0408
2020年1月18日 透過行動裝置

今日同朋友去上環打邊爐,佢試過話呢間啲食材好新鮮,於是試下,去到好像間私房菜格局,坐位寬敞,又有間格位同大電視,自成一角。

先來調味料,聽店員講是自家製的醬料,有XO醬,沙爹醬,生蒜炸蒜,芫茜同蔥等等。
我們叫咗鴛鴦湯底$158,一邊係雜菜豆腐白湯一邊係麻辣湯底,雜菜好多,有芥蘭同白菜仔等,豆腐又超滑,

餸料先來半份蘇格蘭安格斯肥牛$188,雪花紋好均勻,淥一淥就食得,入口好香油香味,牛味也好濃,油脂份量剛好,肉質超軟淋,放清湯及麻辣湯底都好夾。
再叫了個自家製蝦丸$108,用新鮮大蝦製成,食落好彈牙,仲好有鮮味。
再叫了特別菜色,雙餅餃$108,有味豚大根黑豚餃,好多汁,肉味香濃,
另一半係水晶叉燒包,皮薄,餡料足料,叉燒冇肥膏,但肉質依然好淋,醬汁唔會太咸,好入味。食得出大廚心機點心。

麻辣湯底好惹味,越食越‘麻,越辣,但唔會搶喉,好正,湯底果然係呢度的推介,真材實料。

造訪日期: 2019年11月
感謝 Winnie0515

去過Tang Bao嗎? 請分享你的經驗!