“💞超粉紅!全都是Melody❗️”
Ramen Iroha的評論

Ramen Iroha
香港排名第3,971 (共15,673家餐廳)
3 週前評論 透過行動裝置

極多打卡位必食限定 極甘香黃金蟹膏牛奶拉麵!
田中有個中學同學,好鍾意可羅米,唔知道如果佢發現呢間鋪會點。不過Melody黎講,田中係撐巴庫的。
黃金蟹膏牛奶拉麵 ($98)
一大舊黃金蟹膏,溶入牛乳湯底中,啖啖甘香蟹鮮味,配上沖繩豬軟骨,肉香軟嫩,煮得入味。

激辛味噌拉麵 ($95)
極惹味嘅湯底,微辛已經辣得過癮,湯頭鮮甜,而叉燒亦夠肥美,入口已經半溶,散發脂香。

肉汁滿滿餃子 ($42)
煎得香脆,同個名一樣,一咬肉汁爆發,拉麵店嘅小食黎講,相當出色。

富山雞翼 ($48)
同樣非常香脆,醬汁濃郁惹味,鎖緊肉汁,Juicy得驚喜。

櫻花草莓味木糠蛋糕 ($45)
極可愛嘅甜品,同平時嘅木糠布甸唔同,帶微酸草莓味,更有層次。

8/10

入到拉麵店好似去左另一個空間
周圍牆身 • Poster
連飲水既紙杯 · 筷子套都係melody
睇得出店家好用心去包裝個主題
♡ 冠軍黑蒜醬油拉麵($88)
一黎試個湯底 · 蒜味好香濃
叉燒唔會好肥 · 油脂感好好
糖心蛋做得唔錯
連紫菜都印有melody
而拉麵麵質口感煙韌帶少少彈牙
拉麵總算無改錯名

♡ My Melody 特製沾麵配胡麻醬($98)
姪女自己選擇既
仲要小威威咁唔比我試
偷偷試左啖豬軟骨
軟骨位已經煮到啫喱狀
岩哂小朋友食
但略嫌豬軟骨份量少左少少
不過見到姪女都食得7788
就知碗拉麵好岩佢心水

♡ 富山雞翼($48)
雞翼有炸過 · 外脆內軟

諗送咩禮物真係好頭大

造訪日期: 2021年12月
感謝 Todayisfood
2021年11月10日 透過行動裝置

天氣開始凍,就會諗起熱辣辣嘅拉麵,今次揀咗有限定期間Melody主題嘅富山麵家試試佢~

嚟到見口渴,就叫咗杯嘢飲先,著上好可愛粉紅色Melody制服嘅職員☺️,好好咁即刻遞上2杯水,紙杯上印有靚靚Melody公仔。

環望四周,成張枱面都係Melody係桌面嘅海報,牆上又面有Melody海報,連筷子套同器皿都係Melody,有$138嘅「My Melody愛心滿載拉麵碗」賣㖭!

今次就揀咗2個招牌拉麵同沾麵,4款小食,同埋一嚟就叫咗嘅凍鮮泡蜂蜜綠茶。

$98 黃金蟹膏牛奶拉麵
入面有蟹膏、豬軟骨、半熟蛋、紫菜、蟹柳、粟米粒、Melody魚蛋、葱花,湯底幾有蟹膏味,溶哂入去,連塊紫菜都有Melody公仔,有驚喜

$98 My Melody特製沾麵
有牛奶或者芝麻醬揀,我就揀咗芝麻醬,入面有豬軟骨、半熟蛋、蟹柳、青瓜、粟米粒、Melody魚蛋、葱花,面有啲煙韌,都算幾大碟

$42 肉汁滿滿餃子
呢個唔係講笑,真係肉汁滿滿,熱辣辣,好juicy好滿足!

$38 串燒雞軟骨
有4串,幾有咬口,上面有啲應該係孜然粉

$48 富山雞翼
有6隻,雞皮面有焦香嘅蜜糖味,入面充滿肉汁,唔會太重調味料

$38 熟芥末章魚
呢個正,細細粒,唔會太韌,個芥末香得嚟又唔會好攻鼻

$15 凍鮮泡蜂蜜綠茶
係用大大粒嘅士多啤梨杯㗎,入面見倒3角立體茶包,飲管係紅白螺旋狀,都幾夾

期間限定店只限2021年11月11日至2022年1月31日,Melody迷就咪錯過喇!

造訪日期: 2021年11月
感謝 Dusttobestar
2021年9月7日 透過行動裝置

朋友話上網見到銅鑼灣有間拉麵舖
啲碗有好多唔同嘅卡通 茄菲貓 叮噹 Transformers etc.
覺得好得意就拉埋我一齊去咗試吓

不過朋友好鍾意食

造訪日期: 2021年9月
感謝 msdevilsiushan
2021年8月15日 透過行動裝置

放工間中都會去希雲街揾美食,全店街嘅店都差唔多嘗試過。不過,最近發現咗一間拉麵店, 原來已屹立多年,但可能比較少foodie 介紹, 行過忽略咗。

黑醬油半熟蛋拉麵$85
黑醬油係餐廳推介嘅湯底, 但有啲期望落差。雖然唔算香濃,但唔會太鹹。 如果對麵質要求唔高/唔追求正宗嘅大家都會接受,因為口感似係比較粗身嘅即食拉麵。溏心蛋嘅蛋黃較凝固,叉燒較瘦但唔嚡口。配菜方面,紫菜偏淋身,但係荀幾有咬口。

富山手工餃子$38
即日自家製,確保新鮮,尚算皮薄餡料足。雖然餃子被煎過,但欠超香脆熱氣嘅口感,油膩感大大減少。

富山雞翼$48
雞翼係最有驚喜,比拉麵質素更高。雞翼大細適中。 香脆嘅外皮配合照燒汁同芝麻粒,幾惹味。

白桃汁
是日限定,碰碰運氣或許會飲到。估唔到白桃汁會加一片檸檬,裝飾之餘,酸味令人更開胃。

‼️期望、要求唔高,想以平價食拉麵嘅可以考慮下,喺好多高質拉麵店要$100以上,呢間喺旺區$85 有交易。

銅鑼灣希雲街7號地下

造訪日期: 2021年7月
感謝 Cheers H

查看過Ramen Iroha的旅客也查看過

中國香港

去過Ramen Iroha嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。