“風火山林”
Nathanhouse的評論

Nathanhouse
訂位
香港排名第45 (共13,916家餐廳)
價位: US$13 - US$102
4 週前評論 透過行動裝置

尖沙咀呢段時間比較淡靜, 為咗配合反而家嘅大環境, 所以今晚我想同埋佢試下一間比較高檔幽靜嘅餐廳。
呢度位於山林道, 距離佐敦 港鐵站大概十分鐘路程。
餐廳環境 走高檔路線, 摩登中帶舒適感, 樓底夠高空間感十足。
食物方面, 我點了一碗法式海龍皇湯, 飲得出用料十足, 有 強烈嘅龍蝦味之外, 仲有貝殼類和魚類的鮮味。 除了味道十分優質外, 他的買相還十分吸引, 只是望著也會垂涎欲滴。
之後的main course點了這裏的招牌烤牛小排, 個人認為這道菜發揮正常, 烤的時間掌握得剛剛好, 牛小排本身肉和脂肪分佈均勻, 食落去啖啖油香, 回味無窮。

感謝 appledawin

今日着得靚靚地,心血來潮好想食西餐就同男朋友嚟咗尖沙咀山林道呢間西餐廳食飯啊
山林道出咗名多好嘢食,呢間都唔例外,睇門面就已經覺得好高級♥️♥️入到去完全係高級餐廳嘅格調♥️♥️♥️
咁高格調嘅餐廳估唔到happy Hour 一杯啤酒都只係$58所以都忍唔住叫咗一杯仲要係手工啤!!!
叫咗一杯session IPL,感覺好清新好適合女仔飲
先上餐包,連餐包都有四款俾我哋揀!有辣肉腸麵包,麥包,提子包同埋薄脆片,配埋先橄欖油,意大利黑醋同埋牛油點嚟食,好高級呢♥️♥️♥️
凱撒沙律呢個沙律真係好高級佢裏面嘅肉係新鮮拆出嚟嘅蟹肉
呢個海龍王湯裏面有甘鯛魚,魷魚,鮮蝦同埋青口,個湯好濃郁難怪價錢咁高
主菜方面就叫咗個羊架, 話5成熟就真係5成熟!!!羊架既肉質本身都已經好好,所以五成熟簡直一流!配菜嘅薯蓉值得一題,因為真係好creamy!!!
最後甜品叫咗一個飄浮島,玫瑰荔枝芭菲,黑加倫子芭菲,紅桑子芭菲,香草乳酪凍湯,上碟真係好靚好有藝術感齋睇都覺得值回票價

感謝 tracyting220

很有外國feel的一間西餐廳, 有分indoor同outdoor,
indoor有table同sofa坐位
見到bar台同各種酒類飲品 好舒服的環境,
樓底亦很高 聽職員介紹, 這家餐廳係2019年年頭開業的

這裡的晚餐以單點為主, 沒有set (Lunch就有set)
點餐後, 職員會為你送上各式麵包俾你選擇, 夾到你的碟上 (可refill)
配有牛油, olive oil同醋伴食

放工咁辛苦, 要點返杯手工啤飲下, 剛好係happy hour
呢款啤酒帶有caramel, 又有點花香 $58

Caesar Salad $138 值得一提,
有別一般caesar salad, 佢有加了蟹肉, 好好味

Bouillabaisse $268 海龍皇湯,
用幾款海鮮煮成 好香濃, 同埋食到新鮮海水的鮮味

main course點了short rib $268
慢煮的小牛排, 好淋同好滑, 配上芥味,
口感同味雷都很豐富 仲有牛骨髓伴碟, 係少點的配菜

甜品點了職員推介的signature Floating Island $138
水狀白色的是香滑的雲呢拿汁,
中間是蛋白做成的類似梳乎喱口感的 配以水果同雪芭 清甜又特別,
有別一般風格的甜品

outdoor氣氛也相當好, 岩晒happy hour的你, 秋意涼涼 最適合不過

題外話
店員服務十分十分之好 不斷為人客refill水, 又會根據每道菜色之前為人客換上不同的餐具

感謝 Departure829105
2019年9月11日

偶爾經過尖沙咀山林道,發現一間新開的餐廳叫做Nathan House!我即刻就諗起我嘅朋友,因為佢都係叫做Nathan!!!

所以今日我就約咗我嘅朋友Nathan!!去到呢間餐廳食飯。餐廳像是城市裏的秘密花園,門口外牆部門了花朵!而且餐廳有室外和室內,室外更有一幅花花壁畫。

蟹肉凱撒沙律:蟹肉非常鮮甜,配上凱撒沙律味道好夾!

海龍王湯:海龍王湯裏面有多款海鮮,包括有海蝦,魷魚,蜆肉等等!龍蝦湯湯底十分濃郁!配上新鮮彈牙的海鮮令鮮味更一層樓。

主菜:呢款鯛魚簡直係不得了,首先叼魚嘅魚鄰經過高溫油炸,所以變得十分鬆脆!魚肉鮮甜嫩滑,魚油亦10分充足,味道極好。配上鮮甜的海膽更是令整體味道更能提升一個層次。

飄浮島:這個甜品非常精緻,裏面有紅桑子、玫瑰荔枝和黑加倫子雪芭再配上乳酪簡直為我們的晚餐畫上完美的句號。

感謝 venususus
2019年9月10日 透過行動裝置

今日同朋友慶祝生日
選擇了在尖沙咀西餐廳
Nathanhouse吃一頓fine dinner

到達的時候感覺這裏檔次較高,環境優美,無論在裝飾設計上都美輪美奐,感覺置身於歐洲的餐館吃飯。而且他們的侍應服務態度殷勤,令我感到賓至如歸。

侍應推介他們的特製麵包有三款
分別是麵包脆片,提子包和法式軟包
配上他們餐廳自家製牛油令味道和口感升級

我第一次吃
喜愛打卡的朋友必定相機食先

這裏的食物能夠媲美大酒店
滿有特色的fusion菜
菜式新穎,滿有時代感
推介唷
值得一試

感謝 yukileung4930

去過Nathanhouse嗎? 請分享你的經驗!