“令人回味的餐廳”

LAB EAT Restaurant & Bar
香港排名第960 (共15,458家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年6月6日 透過行動裝置

之前在旺角食過呢間, 見啲食物幾好味, 今晚又再同好姊妹嚟尖沙咀食餐廳環境舒適, 每台都有蠟燭, 微微既燭光更增添氣氛好適合情侶或朋友聚會點餐後先送上麵包,麵包食落軟綿, 外層又鬆脆,配上黑醋和橄欖油好醒胃
點完菜跟住再點咗兩杯飲品 Hopeful $108 呢杯以乳酸、薄荷葉、菠蘿和雪碧製成, 菠蘿乳酸入口濃甜,非常解渴
Present $118 呢杯以咖啡、甜酒、杏仁糖水和Vodka 製成, 賣相超可愛特別係隻熊仔, 係冰咖啡嚟, 咖啡好香濃, 加上甜酒嘅醇厚, 味道回甘
黑木煙燻法國鵪鶉髀 $168 鵪啲肉質有啲似鴿肉, 食落啖啖肉, 而且味道沒有鴿肉咁騷, 鵪鶉經過煙燻後味道香濃
白酒煮澳洲藍青口 $228 白酒味道清甜香醇, 青口食落鮮甜, 每隻都好大隻肥美, 份量又頗多, 帶有少許洋蔥味, 令味道提升
黑松露海膽扁意粉 $288 扁意粉上舖滿好多新鮮海膽, 輕輕拿起食, 已經感覺好新鮮, 甘甜味十足, 再加上香濃黑松露, 令整碟意粉配合得好好食
鯛魚$468 店員向我哋推介呢道菜, 話攞過米芝蓮獎平時鯛魚多用在刺身上, 今次竟用在西餐上, 魚皮連魚鱗炸得香脆, 魚嘅肉質極嫩滑, 加上魚子醬, 口感非常唔錯
Cappuccino Gelato $128 最後我哋仲叫咗個甜品, 賣相好靚, 味道一流, 唔會過甜, 特別喜歡杯 Cappuccino 咖啡味濃, 旁邊嘅盆栽原來係朱古力嚟, 入面用芝麻碎做泥土, 玩味和創意兼備,像真度極高,足以騙人

造訪日期: 2021年6月
感謝 KKMan123

2021年6月6日 透過行動裝置

每日可以食到一餐半餐豐富既,就可以令工作壓力得以釋放☺️今晚同好姊妹落尖咀食Lab Eat,就好似入左食野既實驗室一樣,好好等我地個胃去發洩下又可以放鬆下心情兩姊妹左揀右揀,因為好多野都好想食,最後終於點好餐,而且侍應好好呀,每道菜都講解得好清楚

先點兩杯野飲CHILL下☺️但未有頭緒,就由bartender幫我地調配兩杯飲品☺️ PRESENT 呢杯叫做禮物很岩我心意expresso+甜酒+vodka有一隻冰左既小熊坐在杯入面,而呢隻小熊全隻都係咖啡仲有一杯仔Bailey 比食客淋落小熊身上,非常之有心思,就好似要將一份禮物送比自己一樣

HOPEFUL 朋友因為唔太好酒,所以點左呢杯希望比佢,bartender拎來果陣,成隻金菠蘿當打開原來係菠蘿汁+乳酸+雪碧+薄荷葉,開胃飲品,佢話開動希望之門刷大餐

果木煙燻法國鵪鶉脾: 以櫸木煙燻,配上獨特的配方而成的煙鵪鶉腿,所以鵪鶉脾d肉好嫩滑食落好有肉汁好juicy ,而且皮脆又唔會覺得好油膩

白酒煮青口 : 白酒經過受熱揮發左,雖然無左酒味,但係可以除去青口既腥味而且每隻青口都大大隻肉質好鮮甜

黑松露海膽扁意粉: 當侍應姐姐遞過來果陣,已經聞到香濃黑松露,再見到個賣相,真係吸引眼球 因為海膽及黑松露超多,而且麵條口感煙韌彈牙,夠晒creamy,每一啖都有種幸福的感覺

FRIED TILEFISH FILLET WITH CAVIAR : 侍應姐姐介紹話呢個係佢地餐廳奪得米芝蓮獎 馬頭魚即係日本叫既鯛魚,日本鯛魚刺身就食得多,但係用鯛魚炸到魚柳一樣,都係一次食 嘩… 難怪奪獎,因為係一道工夫菜,佢地將魚鱗先炸到脆卜卜然後再慢慢用油淋上魚身,咁就保持住魚柳肉質夠滑,每一口都食到不同口感 而且配上魚子醬一齊食,呢道菜真係好矜貴,值得一試

最後點左個甜品Cappuccino Gelato,擺設靚到唔想食,雪糕很香濃 大大滿足

感謝 jc120906
2021年5月27日 透過行動裝置

繼續是考車之後,慶祝的晚餐,今次選址尖沙咀,地點方便,選擇又多。今次選了人氣最近很高的食店。
店員首先送上餐包,意大利油醋,餐包烤熱,非常脆。greeting drink是青檸cocktail,配上餐廳環境,情調浪漫,適合情侶晚餐。另外點了Present,外觀一定很搶眼,因為有一個冰的小熊坐在杯中,有一小杯Bailey 讓客人倒到小熊身上洗澡。男孩子可以點這杯cocktail,像是一份禮物送給女孩子般,一定氹得女仔十分開心。
頭盤我們點了熱情果醬伴帶子海膽刺身,帶子很新鮮,切片不會太薄, 沾熱情果醬吃,挺特別的,海膽有三大片,海膽味濃厚,裝飾的花也非常精美,三文魚籽咸香。
Pork Rack 是慢煮再烤焗,肉很腍,慢煮保存肉汁豐富,肉味香濃,擺盤亦出色,伴著彩色蔬菜伴碟,翠肉瓜,紅黃椒,沾芥辣醬吃很惹味。
牛肝菌湯,好滑,好濃,好creamy,推薦!
檸檬Gelato,本以為很酸,但原來有加上甜甜的調味。蘋果果凍,有口感,果凍中有果肉,上面有3粒蛋白餅,非常脆口。

感謝 Roseecho
2021年5月21日 透過行動裝置

朱古力三重奏 3 kinds of chocolate dessert platter 198
• 朱古力心太軟 chocolate lava cake
• 意大利雪糕 chocolate gelato
• 朱古力歌劇院蛋糕 chocolate opera cake
呢碟野一啲都唔好食但比我影得幾吸引真係好神奇 網絡照騙原來如此其實唔係好明點解要點火 燒完啲朱古力都唔係好溶 冇話好味咗又唔好睇 真心淨係燒到一秒就完咗(一秒我都捕捉到)張紙黃色好似燒衣紙咁 完全係畫蛇添足
三件甜品都唔係話好好食 好普通 正正常常 但個opera cake係唔好食 口感好怪 每層口感好似唔夾打晒交咁
擺碟還好 原本個兩盤草係朱古力食得嘅不過唔會食嘅唔知點食
嘢食唔好食但要$200好唔抵 最好笑嘅係餐廳明明好多位但被安排位門口位之餘仲要係正個reception隔離 食嘢成程個侍應就企足係隔離全程 傾訴都傾得好唔自在 個侍應係勁近我哋 一定聽到晒我哋講咩雖然係幾好服務 但真係好唔自在
唔會回顧 體驗太差了
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
LAB EAT Restaurant & Bar (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道87-89號僑豐大厦地下1-2號舖
#7eating尖沙咀#7eating旺角#7eating甜品

感謝 7eating
2021年4月22日 透過行動裝置

想食一間高質既西餐,朋友就介紹左呢間LAB EAT,原來我之前都去過旺角果間分店食過!
確實質素很不錯

坐底不久,就為我哋端上熱騰騰既麵包!
口感好有拿破崙既感覺,
先脆後軟,係我鍾意嘅質感

House Oyster
呢款生蠔叫taylie,口感比較滑,
有淡淡既海水味,唔會太咸!
同時亦好鮮甜!

Lobster Tail Risotto
龍蝦汁意大利飯超好食
加左啲鮮蕃茄仔,蕃茄汁與龍蝦汁融為一體,
Super match!
龍蝦肉起埋肉出嚟,真係啖啖肉!

Roasted Chicken
外皮烤得好金黃,雞皮係脆卜卜的,
平時唔食雞皮既我,都忍唔到要食埋去
而且充滿肉汁,唔會乾爭爭!
肉質夠哂嫩滑

造訪日期: 2021年4月
感謝 Catherinelps

去過LAB EAT Restaurant & Bar嗎? 請分享你的經驗!