“食好飽”
Grand Together的評論

Grand Together
香港排名第4,054 (共13,939家餐廳)
周圍地區: 元朗
周圍地區: 元朗
5 週前評論 透過行動裝置

自從疫情開始 ,很久都沒有外出,尤其是眾多人一起外出吃飯。今天心血來潮,就是想吃個飽。於是即興跟妹妹相約外出吃飯,小昇和小霖一聽到我們會外出吃飯,立即說要跟著去,哈哈,真搞笑。

因為帶着小昇和小霖,他倆還小,所以我們都不去遠了,隨即去了比較近的元朗,最後入了緣聚西日放題,一於大家吃個不停。

在眾多放題食物中,我最欣賞一口芝士,體型不大不小,正宗所講的一口,哈哈。外邊炸得極鬆脆,裡面一咬,是滿滿的芝士啊。

另外,炸雞軟骨,亦都覺得炸得相當不錯。外層不太厚,而且脆脆的。內裡有一粒雞軟骨,Q彈的口感,的確回味。重點想說這個炸雞軟骨,我們分別叫了三次,是足足三次,哈,原因當然是小霖和小昇都爭着要吃,結果要叫三碟。

至於其他的壽司,炸物,飲品,甜品,都幾滿意。天婦羅的外皮較薄,蝦肉又夠彈牙,小霖最愛。壽司就我比較吃得多,飯的份量不算多,配以一件食物,好像是鰻魚,龍蝦沙律,蟹棒 ,肉鬆,香芒軟殼蟹等等,令到我都吃了好幾碟。

最後埋單是$488,餐廳說小霖還小,身高不超過,所以可以不計算,所以我們是兩大人,一小童,平均$122一個人吧。

造訪日期: 2020年6月
感謝 LingB_b

2020年5月18日 透過行動裝置

我和家人5月13日星期三去朋友介紹的屯門緣聚西日餐廳吃自助放題。 2小時任飲任食,成人$248,小童$148, 長者$178。 店裡有自助小食/沙律,自助甜品吧,自助飲品吧; 包羅萬有,任君選擇。
用電子落單好方便,先選刺身,三文魚,油甘魚,象拔貝,甜蝦,榮螺,帶子; 刺身新鮮肥美,可惜三文魚大腩刺身限量,暫沒有貨。

火炙壽司 ⇒ 海鹽燒和牛壽司推介,和牛入口即溶。

揚物 ⇒ 吉列蠔(脆口鮮味),榴槤炸彈(又香又juice ),芝麻雞翼(必叫守,脆香入味),軟骨煎餃。

風味之選 ⇒ 蒜香雞翼尖(又辣又嘢味吃不停), 日式花膠翅(美顏及骨膠感),鍊奶薄餅(香濃脆口)。

一品料理 ⇒ 鮮菇炒什菜 (鮮味爽甜),黃金雞軟骨 (咸蛋黃炸又香又脆口),濃湯煮蜆(又大隻鮮味),鐵板牛柳粒(一粒粒好煙韌)。

燒物 ⇒ 鹽燒鯖魚(脆魚皮+ 淡淡肉)

西日扒類 ⇒ 澳洲羊扒(香草+煙韌),香煎大蝦(鮮甜彈牙,齒甲留香)

焗蠔 ⇒ 錫紙牛油焗甜薯(香甜韌),蒜香焗蠔(嘢味香口)。

特製甜品 ⇒ 藍海塩雪糕,焦糖3.6牛乳雪糕, 2款式也香滑可口。紅棗冰糖燕窩,清甜潤滑。

總括來說食物品質好,緣聚西日是屯門自助放題不二之選。

造訪日期: 2020年5月
感謝 Passport12345678
2020年4月13日

呢日放工好想大食一頓, 同女朋友去咗食放題。
呢間放題食物款式都幾多, 點菜紙成棟咁, 望到都開心
食放題主打當然係刺身啦! 呢度刺身新鮮肥美, 切得都好靚, 一D都唔HEA,
而且款式都唔少, 唔錯
飲品櫃度見到呢D一樽樽仔, 係冰糖燉雪燕來, 都幾好味呀,
我地每人都飲左2樽
上湯煮蜆好食! D蜆大大隻! 啖啖肉呢!
跟住到燒物, 多春魚燒到好脆, 成條食好正 3文魚頭好肥美, 最正係個魚鮫。
焗蠔有兩款, 蒜蓉同芝士, 兩款都好味yummy
跟住到炸物, 炸雙皮奶甜甜地幾好食, 仲有我最愛的香芋地瓜丸

仲有各類壽司, 火灸, 手卷, 卷物, 軍艦都有。
仲可以打邊爐 個泡菜湯底辣辣地好食呀!

食飽飽仲有哈根大師/MOVENPICK雪糕食。
出面雪櫃仲有MELONA可以任拎呀! 真心正!

造訪日期: 2019年6月

刺身份量十足 口感豐富
相比起刺身 壽司手卷口感會更好

對我黎講 市面上咁多日式放題
刺身壽司 就都唔會差太遠
反而熱食先係睇一間放題做得有冇誠意嘅地方 有幾樣都想同大家推薦番

滷水雞翼 雖然唔算大隻
但食落個陣 就好入味
亦都唔會炆得太淋身

鐵板牛柳粒 粒粒都好有牛味
時間掌握得好好 唔會乾 又香噴噴非常有大排檔嘅質素

飲品方便酒精類 汽水 果汁 茶類都有 種類十分十分多
另外都罕見有水吧飲品 黑牛白牛都有

而榴連炸彈 就係全日覺得最有驚喜嘅甜品 大大粒 外脆內軟 基本上一食就成口榴連我足足叫左四份食 哈哈

雪條方面 佢地竟然有 藍鐵神同孖條 係細細個先食過嘅野,非常有心思 如果都中意懷舊嘅朋友仔 唔好走寶

總括 價錢其實同市面上差唔多
但質素完全唔輸蝕 環境好坐好多
打卡又得 服務都好好
食物有心思 有誠意 亦都有懷舊嘅風味 呢幾樣都係出面極少有嘅
推薦住市區嘅朋友都入黎試一試

造訪日期: 2020年3月
感謝 yummy903
2020年3月25日 透過行動裝置

近排愛上了食日式放題,款式多,不用想太多,已經試過了屯門緣聚的放題,今次第一次試元朗的放題。 點餐用自己手機嘟QR Code都好方便,種類大致跟屯門的放題差不多,不過感覺元朗的比較新鮮,因為在外面自取的食物種類較多,有爆谷機是最令我欣賞的地方,焦糖均勻地佈滿着每一粒爆谷,香甜又香脆,非常可口,前菜都是中華沙律,螺肉,八爪魚等等,另外可以打邊爐,有不同的蔬菜菌類丸類可以選擇,又可以食唔同嘅炸物,新鮮炸起熱辣辣又不會太乾,特別是炸牛奶,外脆內軟,很滑和奶香味,刺身和壽司又好新鮮沒有雪味,甜蝦大隻新鮮沒有霉嘅感覺,帶子鮮甜,鮑片爽口,海螺彈牙有口感,好有海水鮮味, 飲品款式多,我比較欣賞無糖系列的烏龍茶,感覺不會太肥膩,食了炸物又可以解膩

造訪日期: 2020年1月
感謝 Zoewind

去過Grand Together嗎? 請分享你的經驗!