“Taiwanese food”
四季良晨的評論

四季良晨
使用外送服務
香港排名第2 (共219家小吃)
價位: US$7 - US$13

+台灣菜
+台式特飲
+台灣麵食

overall/環境/ 服務:
+ 餐廳裝潢以木系色調為主,仲有個書櫃咁嘅設計,好文青
+ 價錢合理又抵食,好多街坊同學生排隊,要預時間等位
+ 先入座再去收銀櫃檯落單俾錢

‼️芝士醬酥排骨吐司 $28

抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 麵包偏厚身,但十分鬆脆,舊肉好嫩滑加上芝士同沙律醬,酸酸甜甜好開胃
✅ 呢個價錢來講好抵食,超級大份而且質素好好

‼️鹽酥雞扒麵 $59
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 台灣麵麵質較粗配上紅燒湯底,好有台灣嘅風味,麵量足夠,味道濃郁入味。
✅ 鹽酥雞排份量頗多,而且好香脆嫩滑多汁,炸粉偏硬,如果鍾意呢種嘅就不妨試試。

‼️手工芝士蛋餅(火腿) $40
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 手工芝士蛋餅會配埋地瓜薯條一齊上,餅皮厚度適中,正常發揮
✅ 地瓜薯條係粗切嘅,重蕃薯味,感覺唔會油膩

‼️椒鹽花枝丸 $26 三粒
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 花枝丸大大粒,外皮炸得超級香脆
✅ 可以食到一粒粒嘅魷魚,炸皮唔厚好足料!

‼️芝士奶蓋抹茶 $28
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅芝士奶蓋味道濃 仲要比咗好大層 份量十足 無論就咁食層奶蓋定係撈埋一齊飲都好好飲
✅ 大大杯飲落好消暑 最啱近排呢啲大熱天時 食完飲一杯真係非常滿足

‼️日式紅豆抹茶 $26
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅紅豆同抹茶不嬲都係絕配,點食都係覺得好夾
✅紅豆粒粒分明,咬落好有口感,甜得黎又唔會太膩

將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖
Shop UG051F, UG/F, MCP Central, 8 Mau Yip Road, Tseung Kwan O

⏰星期一至日
07:30 - 21:00

☎️ 電話號碼 34228388

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

造訪日期: 2021年4月
感謝 teatea0901

2 週前評論 透過行動裝置

寶琳第一次去,原來有個大型商場,樣樣齊備,食肆選擇多,逛街購物中心點。
友人搬了去寶琳己一段時間,今日去探佢,順便一齊食下午茶,去了呢間餐廳,又平又好食。

下午茶餐好抵喎!幾十元左右。
我點了蕃茄滷水雞翼米缐,故不到湯底濃香,茄味特顯。
雞翼夠入味,肉質軟腍。

追加$15可享有兩款小食。
牛肉湯蘿蔔好味啊!蘿蔔吸盡牛肉湯精華,滋味!

另一款是滷水豆腐,一粒粒,一口份量。不錯!

台灣烤香腸是我最鍾意食的,香腸表層甜甜地,肉味香濃。

夏日水漾鮮果茶一定係夏日炎炎的清涼飲品。有多款水果,味道清甜,消暑!!

1  感謝 pcsy
2021年5月8日 透過行動裝置

啱啱去左千色拎返個pump, 都泊左車梗係食埋飯先返屋企吧. Li個mall抵食又高質嘅餐廳第一間就唸起四季(唔係酒店)良晨, 晚市要攞飛, 順便行下對面超市先.

煲仔塔香三杯雞定食 (HKD73)
9層塔好香呀, 成個鍋仔上, 雞有啲微辣, 成件事感覺好有鑊氣但d肉咬落一樣好嫩, 加6蚊變滷肉飯更有風味. 定食包一碗飯+一碟菜好抵食.

地獄三盛牛肉麵 (HKD73)
中辣都辣到標汗....店家用特大麵碗真係驚我地唔夠飽. 3盛有腱心牛肉+牛腩+牛丸, 個腱心牛肉完全唔會咬到kick牙la嘅筋, 高汁!!! 牛腩炆得好腍, 正.

紅綠豆薏米黑糖冰仙草 (HKD35)
清熱嘅仙草x 紅綠豆薏米好夾, 黑糖令成件事有養生嘅感覺, 佢d豆全部都煮到一咬就化好好味, 重點$35真心抵食.

大杯抵飲台式drink黎得就真係唔miss得: 芝士奶蓋阿華田 (HKD25), 幸福紅豆與豆乳 (HKD19) 抵飲.

造訪日期: 2021年4月
感謝 ShirleySumSumSum
2021年5月7日 透過行動裝置

文青風台式餐廳

今日放工約左朋友食飯,佢又住將軍澳附近,由於疫情太耐無去台灣旅行,好掛住台灣菜,於是揀左呢間餐廳食

餐廳環境清新優雅,充滿文青味道,岩哂忙碌打工仔享受美食之餘,舒緩壓力。餐廳以木書櫃作裝飾,擺放著各式書籍,除此以外,木櫃上都擺滿各種擺設,增添藝術氣息。

鹽酥雞扒滷肉飯
食得台式餐廳,一定要試台灣名物:滷肉飯。
滿滿既滷肉飯,份量十足
真係有肉架!唔係只是肥肉碎
撈埋飯一齊食,特別滋味。
炸雞扒都好大塊,一定啱曬食肉獸的你。外脆內軟,啖啖肉,一口咬落去,肉汁咇哂出黎,真係好滿足,滿滿幸福感。

紅燒牛三寶麵
一次滿足你三個願望,大大碗麵,食曬三個唔同牛部位。麵湯濃郁,用料十足去熬製
而且麵質爽口彈牙,口感軟滑
牛筋軟num,牛腩唔韌,牛肚爽口唔癡牙。

椒鹽花枝丸
炸得啱啱好,內裏仲熱辣辣,彈牙多汁

台灣烤香腸
肥而不油膩,美中不足係未能提供蒜片,中和腸嘅鹹味。

滷豆腐
內裏仲係軟滑,不會感覺太老,新鮮炸出確係唔同~

仙氣火龍果菜
叫左少甜,所以味道啱啱好
味道清新,飲落充滿火龍果香

黑糖珍珠鮮奶
飲落好香甜,珍珠彈牙

總括來講,呢間餐廳價錢實惠,味道高質,值得去食呀

感謝 SawakiChan
2021年5月6日 透過行動裝置

闊別一段日子的晚市,今晚跟朋友到這店吃晚餐,感到很有家的感覺,棒。店子有原味道的感覺,原盅燉湯定食套餐,滋潤原盅燉湯,配上地道台灣滋味,讓人更想台灣喔。

煲仔‧ 塔香三杯雞定食
這個定食真的很吸引,有菜有湯,很喜歡吃這道台式家常小菜——三杯雞。當初被它的菜譜名字吸引,『三杯』甚麼呢?挺有趣。原來是指米酒、麻油、醬油各一杯。

豬手定食
台式魯豬腳,乾乾淨淨的豬腳保持Q度喔,滷肉,是家人的最愛。豬腳咬一口軟爛入味十足,這就是讓人魂縈夢之味~

黑醋茄子
天氣重咁熱,食下涼拌,個人都涼快啲,今日同大家介紹整黑醋涼拌茄子 ,材料簡單但好吃,而且茄子的營養,也較豐富,含有蛋白質、脂肪、茄子用鹽水泡浸過,茄肉較不容易變黑。 醋和糖的分量,可因應個人口味增減。 特別推薦用鎮江醋,風味獨特。

滷水豆腐
滷水汁味很重,豆腐亦入味,很棒棒。

重要一說,店子內也有獨特的手調飲料,期間限定的試試喔。

感謝 TerryW1797

去過四季良晨嗎? 請分享你的經驗!