“{台灣風味} #ko”
四季良晨的評論

四季良晨
使用外送服務
香港排名第4 (共219家小吃)
價位: US$7 - US$13
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2021年5月4日 透過行動裝置

{台灣風味}
#kong_girl_foodie出街食
#四季良辰
❣️酥炸排骨雞肉飯(可跟滷肉飯)
滷肉飯就食得多,
所以今次就試下個雞肉飯啦
講真係香港都好難搵到好食既雞肉飯
但呢碗真心不錯, 如果有跟少少薑容就更出色了
但整體都唔會話太鹹同太油
掛住台灣食返碗都好滋味
❣️紅燒半筋半腩牛肉麵
呢個無論牛肉, 麵質同埋湯底都無令人失望
絕對有係台灣食到的咁好味
而且肉都有比得好大方好多
牛腩唔老之餘亦都唔會散開曬
❣️桂花雞翼
佢有炸雞翼再點桂花汁
個啲桂花汁令到隻雞翼層次完全同曬
香脆可口既雞翼加上甜甜的桂花汁
係超級夾, 食過返尋味啊
❣️現做煎餃
脆脆的外皮呢個唔洗講
咬開仲會有肉汁流出黎
又唔會好油膩
一啖一隻好快食曬又會想再食
❣️台南手工餡餅
佢其實就有啲似胡椒餅咁
但係無入面既餡就轉左韮菜豬肉咁
外皮香口, 入面都好juicy
但今次上枱時偏暖, 如果熱辣辣食應該更好味!!!
❣️芝士奶蓋阿華田
未飲覺得一定會好甜, 飲過居然愛上左
陣味唔係小朋友愛飲好甜的阿華田
係飲到層次感的, 先有芝士再有阿華田,好奇妙但又好好味
但整體始終都係偏甜~螞蟻人應該會好愛!!!
❣️仙草凍鮮奶
好食既仙草絕對係呢杯飲品既靈魂, 唔會太冧又唔會好似啫喱咁實,
陪埋鮮奶其實似甜品仲多過飲品!
食曬正餐再慢慢嘆呢杯野超滿足!!!
總結
咁耐無得去台灣黎呢間餐廳食野, 都可以扮下去左台灣, 食物種類多而新穎, 而且質責有保證,餐廳佈置走文青路線, 各位文青可以帶埋相機起行啦!
❣️食完俾分時間❣️
食物: 8/10
環境: 9/10
服務: 9/10
打卡: 10/10
推介: 9/10
將軍澳新都城中心2期UG樓UG051F號鋪

#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #上環美食 #上環

造訪日期: 2021年5月
感謝 winglam00000

2021年5月4日 透過行動裝置

見到將軍澳有咁多好嘢食,多到真係唔知點揀,呢一間餐廳有朋友食過佢話都幾好食,所以就去入咗去試吓。餐廳入邊都幾多人,差啲要排隊!

款式都係台灣菜為主,亦都有台灣沙冰、飲品同埋菜式。尤其係佢呢個滷水拼盤,牛肚同埋牛展好入味,啲雞翼都仲有三隻咁多,送飯食真係一流!

而呢一個炸豬扒套餐,70幾蚊有飯有菜,最重要係有一個椰子湯!成個餐食完真係好飽肚,而且味道一啲都唔差,唔覺得有落味精。

除此之外佢嘅飲品都幾有特色,我飲嘅嗰個係火龍果特飲,個人覺得叫佢少甜好啲,而且亦都有好多火龍果籽。

造訪日期: 2021年5月
感謝 potatosweetness
2021年4月29日 透過行動裝置

唔知點解果排食開就會好想食
早幾日又想食台式野
見到寶琳都有間台灣野,所以等埋老公放工就去試下

依間台灣食店叫《四季良晨》,我地果日都早大約6:30pm就到,所以未見有人排隊,但入面都已經坐左幾台客,同不斷有人外賣或見到有Deliveroo既人黎拎餐,所以見到職員都忙

店鋪都算大,而且舒適,重點係有打卡位
例如花牆,正能量既字句畫等
係幾有台灣味道

今次我地嗌左兩個餐再加兩個小食:

紅燒牛三寶台灣麵$69
三寶係包括牛筋、牛腩、牛肚,仲有多款湯地選擇,例如紅燒、清燉、麻辣、地獄、蕃茄,但d款要加$4轉,我地揀左清燉,我地覺得完全無揀錯,真係好好味,有D似藥膳湯底,但好香,我同老公係狂飲個湯底
至於佢三寶都同樣出色,入味之餘,牛肚仲好鬼爽正!超推介

蕃茄酥炸排骨米線 $63
依個湯底係真係極濃!如果好似我咁係蕃茄迷應該會中意再配埋個酥炸排骨,真係正,排骨又唔會炸到好厚粉,又唔會太肥!岩岩好
仲可以點蜜糖芥末醬

麻辣爽豬肚 $38
中意食辣既朋友仔真係唔好錯過
依個豬肚好爽又好入味!我同老公都覺得好味過譚x個豬肚絲

椒鹽花枝丸(5粒)$38
我地超中意食椒鹽炸既野,所以平時掃街必掃炸燒賣、炸花枝丸、魷魚鬚今次依個花枝丸,好彈牙,仲好大粒實在太滿意

另外我地都係加左左兩杯特飲:
涷香濃珍珠奶茶(原價:$22)
涷芝士奶蓋桂花烏龍茶(原價:$28)

杯芝士奶蓋桂花烏龍茶好好飲,原本我都驚甜,但依杯真係唔會,食完濃味野飲完全岩哂

總括一下先,我覺得將依間《四季良晨》既食物真係高質基本上每樣都好好味食左幾樣每樣都好滿意!價錢又經濟又唔洗加一我地一定會再去幫襯

感謝 CookingWomanism
2021年4月24日 透過行動裝置

太耐冇食台灣菜好掛住台灣嘅味道啊!
今晚一於約埋朋友一齊去試吓台灣菜

上菜時份量比想像多 以煲仔上碟 感覺夠哂鑊氣啊
未食已經聞到好香 三杯雞醬油味濃肉質嫩滑 太惹味啦
另外套餐配浸青白菜感覺健康

小食叫咗炸花枝丸
3粒花枝丸 超級大粒炸皮好薄!
即叫即炸 口感爽口彈牙

最後食埋甜品 紫薯珍珠黑糖冰仙草
入面有紫薯、珍珠、椰果 、仙草 、黑糖沙冰
每款嘅配料都好豐富
黑糖沙冰唔算太甜 味道剛剛好

台式飲品 叫咗黑糖仙草凍奶茶
仙草鮮奶滑溜濃郁 香濃黑糖 超級好飲

另外我嗰款係抹茶紅豆鮮奶 抹茶濃郁配埋紅豆簡直係Perfect

食完覺得超滿足就算晚市食都唔算太貴 而且好好味 值得下次再幫襯

感謝 Foodiesspig
2021年4月21日

店內充滿了一些書本,風格是木紋風,在這裡進食令自己都充滿左書卷味看看前方的玻璃窗也有些心靈的句子。

三盛紅燒牛肉麵 $73
三盛係腱心牛肉、牛腩、牛丸,牛腩煮得軟淋。
湯底我加左$4,叫左麻辣牛肉湯,有小、中、大既辣度選擇原本諗住叫中辣,但有啲怕太過辣會食唔到,所以就叫左小辣。辣係放係一隻碟仔上,唔係辣到條利無冇知覺,係辣辣地,隻辣係接受到!

紅燒牛肉三寶麵 $69
三寶就係有牛筋、牛腩、牛肚 。湯底充滿香濃嘅牛肉味,牛筋好淋充滿膠質,3款餸一樣好有牛味

加$15就有兩款小食
有8款小食選擇,我就簡左滷水豆腐和涼拌黑醋茄子
滷水豆腐的滷水汁很濃 食落滑滑的, 茄子既黑醋酸酸甜甜,Yummy 又幾開胃呀!

芝士奶蓋抹茶
我係抹茶控見到有抹茶就揀咗,飲落有d 淡抹茶唔係好出,奶蓋唔係好飲到有味,但食飽曬野之後再飲,飲到抹茶味都幾濃,好有趣

黑糖珍珠奶茶
層次分明,睇到個層次。甜度啱啱好,飲到好香嘅黑糖味,珍珠亦都好煙煙韌韌

感謝 Hkgo2eatsi

去過四季良晨嗎? 請分享你的經驗!