“悠閒下午”
四季良晨的評論

四季良晨
使用外送服務
香港排名第2 (共219家小吃)
價位: US$7 - US$13
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2021年3月21日 透過行動裝置

奉行台灣文青主義,無時無刻享受時光,係呢度帶出嚟嘅訊息。
餐廳裏面,木系嘅擺設,到處都係書架同書本,書卷味滿滿,食嘢不忘隨手拎一本書閱讀。
台式食物例如粉麵同埋飲品出名好味大家都知道,味道方面嘅多元化例如麻辣或者養生都可以滿足到不同需要。
地獄三盛牛肉麵,$73。鍾意食辣嘅我,毫不猶豫選擇咗呢一味菜。材料系腱心牛肉,牛肚同埋牛丸。佢嘅麻辣亦都冇令我失望,勁道十足嘅麻辣裏面仲會食得出一股紅燒牛肉嘅味道,湯底簡直令人一食上癮,配合有咬口嘅麵質,唔需要花費太多光陰就成碗落肚。
另外叫咗杯芝士奶蓋阿華田,濃厚嘅芝士奶蓋下面係充滿港式風情嘅阿華田,呢個比較似台灣同香港嘅fusion,味道幾好唔錯,但比較起平時台式嘅芝士奶蓋飲品來得飽濟。

感謝 appledawin

2021年3月19日 透過行動裝置

煲仔塔香三杯雞
雞肉充滿酒香,也有九層塔嘅獨有香味, 小食來說份量很足。

紅燒半筋半腩米線$64
不喜歡藥材味湯底也可選擇紅燒湯底, 湯底好濃味如果再辣多一點更perfect。 半筋半腩分量好足,大大件, 配菜還有銀芽, 非常爽口 ,蘿蔔白蘿蔔也很入味 ,碗嘅size係大過塊面好誇張~

紅燒牛筋三寶台灣麵( 養生湯底 )牛肚,牛筋,牛腩)$69
佢嘅台灣麵湯底做得唔錯, 喜歡帶少少藥材味嘅可以揀養生湯底。
台灣麵麵質較粗,有咬囗。 養生湯底清甜而不會過於濃味, 淡淡的藥材香味, 配襯的牛筋軟棉腍滑,牛腩帶筋部位 也夠入味夠淋, 牛肚又爽又香。 還配有白蘿蔔,紅蘿蔔, 清甜滋潤。

貓耳朵好爽口, 陳醋味道非常濃郁, 酸酸地好開胃!

紫菜魚丸湯
紫菜湯清甜, 魚丸變成潮州魚蛋好特別。

仙氣火龍果茶
這裏飲品非常抵飲, 相當大杯。 少冰少甜嘅火龍果茶非常天然清甜, 冇糖漿,香精嘅味道, 非常解渴。

超濃郁可可
可可味濃郁而且唔會太甜~

食物整體相當滿意!

1  感謝 Man_Iron5216
2021年3月15日 透過行動裝置

晚市重新,終於可以同朋友放工食餐飯吹下水
今晚到新都城食飯,我同朋友想食台灣野,就去咗四季良辰食晚飯

我哋未入座已睇定飲品,好想試試
入座後睇menu, 好多選擇同配搭,可單點、加小食、飲品,又可選擇套餐,麵類飯類都好吸引!我哋都心大心細,終於決定叫一飯一麵share,再加小食,好豐富咁!
選好後到收銀處點餐付款,順便點埋飲品:鮮果茶 & 宇治抹茶拿鐵
落完單,唔使等好耐,食物好快就到

蟲草花杞子雞湯飯:感覺很滋補,不覺有味精,除咗有杞子,亦有雲耳、娃娃菜,雞肉味鮮甜

三盛牛肉麵:有三款配料(牛丸、牛腩、牛展)配上養生湯底,原來味道都好夾,好味

鹽酥花枝丸:三粒大大粒,外層新鮮脆口,甜甜的,內裡彈牙

桂花雞翼:有3隻,十分香脆,雞肉嫩滑

涼拌黑醋茄子:酸酸甜甜好開胃,好香濃的醋味道,喜歡

鮮果茶:好多款水果,有藍莓、火龍果、士多啤梨、奇異果、西柚,果味鮮甜,茶味香,很清新,讚!

呢度店舖雖小,座位唔算多,但裝飾佈置都好有心思,環境令人有置身於台灣的感覺,真的好想到台灣旅行

感謝 starfishyyy
2021年3月11日 透過行動裝置

令人想起台灣美食
星期日約咗朋友嚟 新都城見面,冇諗過下午茶都要等位!等咗一陣就可以入咗第一次是朋友推介 《四季良晨》
下午茶非常多種類價錢又抵食!全部都好好食、好熱、好新鮮
紫薯薏米黑糖凍仙草糖水好有台灣特色

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 R3864ENsusans
2021年3月3日 透過行動裝置

想吃便宜一點,除了去大西北,還可以去一去大東北,那裏不只有大型連鎖店,也有小型的,性價比程度不相伯仲。

例如這款定食,除了有熱騰騰又嫩口的雞煲配白飯以外,還有一碗清甜娃娃菜,最重要的是,有補身燉湯一盅,不是一小碗打發你。

就算吃牛肉麵餐,同樣大碗沒放過,小胃的朋友一定叫救命。牛、牛腩和牛丸大塊又美味,其中大胃覺得牛丸非常出色,一點牛筋令其更彈牙爽口。

一個餐加$15就有兩碟小食,一碟有點份量喔!矮瓜厚而不膩,每一口都很豐富,滷水豆腐亦醃得相當入味。

吃台灣菜又怎麼可以不吃仙草?想知道涼粉跟仙草的區別就要試試,很明顯不是涼粉,幼滑得滑進咽喉,另有紫薯粒和薏米有點嚼勁,形成強烈對比。

跟餐買特飲可以減$5,大胃當然要喝台灣特產金萱茶,清新回香,加上淡淡芝士奶香,確是滋味。另外也有珍珠豆漿,珍奶控一定要試這種新搭配。

1  感謝 thank_god_its_foodie

去過四季良晨嗎? 請分享你的經驗!