“😋令人想起台灣美食 ”
四季良晨的評論

四季良晨
使用外送服務
香港排名第5 (共220家小吃)
價位: US$7 - US$13
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
4 週前評論 透過行動裝置

令人想起台灣美食
星期日約咗朋友嚟 新都城見面,冇諗過下午茶都要等位!等咗一陣就可以入咗第一次是朋友推介 《四季良晨》
下午茶非常多種類價錢又抵食!全部都好好食、好熱、好新鮮
紫薯薏米黑糖凍仙草糖水好有台灣特色

1  感謝 R3864ENsusans

2021年3月3日 透過行動裝置

想吃便宜一點,除了去大西北,還可以去一去大東北,那裏不只有大型連鎖店,也有小型的,性價比程度不相伯仲。

例如這款定食,除了有熱騰騰又嫩口的雞煲配白飯以外,還有一碗清甜娃娃菜,最重要的是,有補身燉湯一盅,不是一小碗打發你。

就算吃牛肉麵餐,同樣大碗沒放過,小胃的朋友一定叫救命。牛、牛腩和牛丸大塊又美味,其中大胃覺得牛丸非常出色,一點牛筋令其更彈牙爽口。

一個餐加$15就有兩碟小食,一碟有點份量喔!矮瓜厚而不膩,每一口都很豐富,滷水豆腐亦醃得相當入味。

吃台灣菜又怎麼可以不吃仙草?想知道涼粉跟仙草的區別就要試試,很明顯不是涼粉,幼滑得滑進咽喉,另有紫薯粒和薏米有點嚼勁,形成強烈對比。

跟餐買特飲可以減$5,大胃當然要喝台灣特產金萱茶,清新回香,加上淡淡芝士奶香,確是滋味。另外也有珍珠豆漿,珍奶控一定要試這種新搭配。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 thank_god_its_foodie
2021年3月1日 透過行動裝置

平時好少會過嚟將軍澳呢頭,
今日一場嚟到梗係要搵吓有啲乜嘢好嘢食,
見到呢間餐廳門口咁多人排隊,
我諗一定唔差所以揀咗食呢間。
加上佢星期日都有下午茶餐,
真係好吸引!

我幾鍾意佢個裝修,
有啲書、小語錄同花花嘅裝飾咁,
幾適合打咭。

講返正題嘅食物先,
我鍾意佢啲加配小食細細碟,
份量唔多可以試多幾款。
但佢主食嘅份量都幾大,
男仔食牛肉麵一碗都已經夠曬飽。

加配小食8蚊一款,15蚊兩款。
我揀咗上湯浸時蔬, 涼拌黑醋茄子同埋滷水豆腐。
黑醋茄子酸酸地咁好開胃

麻辣豬肚好夠麻,
但如果可以辣多少少就更加正。
不過有大量芫荽搭救,
整體嚟講都唔錯。

啲牛腩好淋,
入口即溶,
好味!

我個茶餐有蕃茄通粉配肉鬆蛋餅,
茶餐嚟講都算好大份。

飲品揀咗蜂蜜檸檬蘆薈同仙草凍奶茶,
勁大杯!
一杯已經夠兩個人飲

甜品試埋個紫薯薏米黑糖仙草,
好足料,
如果唔係咁肚餓,
我覺得可以食呢個糖水當一餐。

由於第一次幫襯,
無諗過大部分食物嘅份量都算大,
所以本來想食個下午茶,
結果飽到晚餐都應該唔駛食
我叫咗咁多嘢都係二百四十蚊咋!
唔怪得之門口咁多人排隊啦!

下午茶餐真心抵呀[色]

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 ryokowm
2021年3月1日

今天剛好在新都城逛街,經過了這間專食台灣野的店舖大排長龍,想起了好像很久以前曾經在這裏吃過一次,感覺不錯,便再試一試!看看水準有沒有好好保持!

這裏的擺設非常有台灣文青店舖的風格,滿滿的書和播放着台灣曾經瘋魔一事,耳熟能詳的流行歌,真的恍如已經到了台灣一樣。

牛腱心米線
這碗是我男朋友吃的,米線的粗幼度適中,而且牛肉的軟熟度剛剛好,不會是已經浸了很久的過熟的牛肉。

滷水豆腐
這個滷水豆腐不是死鹹的滷水,而且豆腐也算鬆軟,滷得入味。

花枝丸
這個花枝丸是全餐最出色的入味,想不到這個小吃外皮炸得非常香脆,而且肉丸的味道比想像中濃厚, 10分推薦!

牛腩辛辣麵
這一個牛腩也在合格線之上,配合辛辣麵感覺很新鮮,CP值也很高!

芝士肉鬆蛋餅
濃濃的芝士加上大量的肉鬆,再配上蛋餅非常配合,非常推薦這個午後小食!

台灣香腸
這個出乎意料的不錯,香腸煎得脆邊,而且味道也不錯。

仙氣芒果茶
這個芒果飲品是我在香港飲過所有芒果飲品之中可以排入頭三名,芒果味非常重,而且不像是溝出來的,芒果控必點!

紅豆奶茶
這杯奶茶也不錯,甜味適中,是台灣裏的奶茶,不是港式奶茶味道,喜歡喝台灣奶茶的人推薦這個!

感謝 Apple513
2021年2月24日 透過行動裝置

紅燒腱心牛肉麵 $59
有别於一般牛肉麵,湯底係比較清甜,重口味人士可能會唔滿足,但食到尾都唔會有膩嘅感覺。腱心牛肉超有驚喜,好軟腍又有牛味
塔香。三杯雞定食 $88
定食包湯同菜,湯幾清甜足料,唔太濃味。菜就幾好食嘅娃娃菜。三杯雞都幾滑,但略嫌不夠熱同香辣,飯係日本米,值得一讚
台南手工餡餅定食 $28/2
等得唔算耐,熱辣辣,外脆內多汁,包皮又薄又脆,餡係豬肉碎同椰菜,最好食係佢!
夏日水漾鮮果茶 $25
有多種生果,有鮮果清甜味,唔會死甜,好fresh!
脆脆阿華田 $23
表面有Oreo脆脆同忌廉,令成杯濃厚左

感謝 hkbase_foodieee

去過四季良晨嗎? 請分享你的經驗!