令人想起台灣美食
星期日約咗朋友嚟 新都城見面,冇諗過下午茶都要等位!等咗一陣就可以入咗第一次是朋友推介 《四季良晨》
下午茶非常多種類價錢又抵食!全部都好好食、好熱、好新鮮
紫薯薏米黑糖凍仙草糖水好有台灣特色
是否擁有或管理此物業? 免費領取您的清單,即可回應評論、更新個人檔案和更多。
令人想起台灣美食
下午茶非常多種類價錢又抵食!全部都好好食、好熱、好新鮮
紫薯薏米黑糖凍仙草糖水好有台灣特色
6 - 10 則評論,共 141 則
想吃便宜一點,除了去大西北,還可以去一去大東北,那裏不只有大型連鎖店,也有小型的,性價比程度不相伯仲。
例如這款定食,除了有熱騰騰又嫩口的雞煲配白飯以外,還有一碗清甜娃娃菜,最重要的是,有補身燉湯一盅,不是一小碗打發你。
就算吃牛肉麵餐,同樣大碗沒放過,小胃的朋友一定叫救命。牛、牛腩和牛丸大塊又美味,其中大胃覺得牛丸非常出色,一點牛筋令其更彈牙爽口。
一個餐加$15就有兩碟小食,一碟有點份量喔!矮瓜厚而不膩,每一口都很豐富,滷水豆腐亦醃得相當入味。
吃台灣菜又怎麼可以不吃仙草?想知道涼粉跟仙草的區別就要試試,很明顯不是涼粉,幼滑得滑進咽喉,另有紫薯粒和薏米有點嚼勁,形成強烈對比。
跟餐買特飲可以減$5,大胃當然要喝台灣特產金萱茶,清新回香,加上淡淡芝士奶香,確是滋味。另外也有珍珠豆漿,珍奶控一定要試這種新搭配。
平時好少會過嚟將軍澳呢頭,
今日一場嚟到梗係要搵吓有啲乜嘢好嘢食,
見到呢間餐廳門口咁多人排隊,
我諗一定唔差所以揀咗食呢間。
加上佢星期日都有下午茶餐,
真係好吸引!
我幾鍾意佢個裝修,
有啲書、小語錄同花花嘅裝飾咁,
幾適合打咭。
講返正題嘅食物先,
我鍾意佢啲加配小食細細碟,
份量唔多可以試多幾款。
但佢主食嘅份量都幾大,
男仔食牛肉麵一碗都已經夠曬飽。
加配小食8蚊一款,15蚊兩款。
我揀咗上湯浸時蔬, 涼拌黑醋茄子同埋滷水豆腐。
黑醋茄子酸酸地咁好開胃
麻辣豬肚好夠麻,
但如果可以辣多少少就更加正。
不過有大量芫荽搭救,
整體嚟講都唔錯。
啲牛腩好淋,
入口即溶,
好味!
我個茶餐有蕃茄通粉配肉鬆蛋餅,
茶餐嚟講都算好大份。
飲品揀咗蜂蜜檸檬蘆薈同仙草凍奶茶,
勁大杯!
一杯已經夠兩個人飲
甜品試埋個紫薯薏米黑糖仙草,
好足料,
如果唔係咁肚餓,
我覺得可以食呢個糖水當一餐。
由於第一次幫襯,
無諗過大部分食物嘅份量都算大,
所以本來想食個下午茶,
結果飽到晚餐都應該唔駛食
我叫咗咁多嘢都係二百四十蚊咋!
唔怪得之門口咁多人排隊啦!
下午茶餐真心抵呀[色]
今天剛好在新都城逛街,經過了這間專食台灣野的店舖大排長龍,想起了好像很久以前曾經在這裏吃過一次,感覺不錯,便再試一試!看看水準有沒有好好保持!
這裏的擺設非常有台灣文青店舖的風格,滿滿的書和播放着台灣曾經瘋魔一事,耳熟能詳的流行歌,真的恍如已經到了台灣一樣。
牛腱心米線
這碗是我男朋友吃的,米線的粗幼度適中,而且牛肉的軟熟度剛剛好,不會是已經浸了很久的過熟的牛肉。
滷水豆腐
這個滷水豆腐不是死鹹的滷水,而且豆腐也算鬆軟,滷得入味。
花枝丸
這個花枝丸是全餐最出色的入味,想不到這個小吃外皮炸得非常香脆,而且肉丸的味道比想像中濃厚, 10分推薦!
牛腩辛辣麵
這一個牛腩也在合格線之上,配合辛辣麵感覺很新鮮,CP值也很高!
芝士肉鬆蛋餅
濃濃的芝士加上大量的肉鬆,再配上蛋餅非常配合,非常推薦這個午後小食!
台灣香腸
這個出乎意料的不錯,香腸煎得脆邊,而且味道也不錯。
仙氣芒果茶
這個芒果飲品是我在香港飲過所有芒果飲品之中可以排入頭三名,芒果味非常重,而且不像是溝出來的,芒果控必點!
紅豆奶茶
這杯奶茶也不錯,甜味適中,是台灣裏的奶茶,不是港式奶茶味道,喜歡喝台灣奶茶的人推薦這個!
紅燒腱心牛肉麵 $59
有别於一般牛肉麵,湯底係比較清甜,重口味人士可能會唔滿足,但食到尾都唔會有膩嘅感覺。腱心牛肉超有驚喜,好軟腍又有牛味
塔香。三杯雞定食 $88
定食包湯同菜,湯幾清甜足料,唔太濃味。菜就幾好食嘅娃娃菜。三杯雞都幾滑,但略嫌不夠熱同香辣,飯係日本米,值得一讚
台南手工餡餅定食 $28/2
等得唔算耐,熱辣辣,外脆內多汁,包皮又薄又脆,餡係豬肉碎同椰菜,最好食係佢!
夏日水漾鮮果茶 $25
有多種生果,有鮮果清甜味,唔會死甜,好fresh!
脆脆阿華田 $23
表面有Oreo脆脆同忌廉,令成杯濃厚左