“台式下午茶餐”
四季良晨的評論

四季良晨
使用外送服務
香港排名第5 (共215家小吃)
價位: US$7 - US$13
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢

晚餐就吃過幾數,但下午茶則是第一次。星期六到這邊走走,順道吃一頓下午茶吧。可能周末的關係,比平日多人,過了中午飯時間,還是那麼多人排隊等候,等了一會兒才入座。

台式蛋餅(肉鬆)配番茄湯通粉
最愛吃蛋餅,煎得薄片,蛋餅口感煙韌,配上芝士及肉鬆,很台式。番茄湯通粉細細碗,湯底濃郁的番茄味,通粉入味。

台式肉鬆吐司配桂花雞翼
半份的吐司,份量細份。吐司塗上沙律醬及灑上肉鬆,不過醬汁有點多,略為喧賓奪主。桂花雞翼,外皮炸得香脆,沾上桂花醬,反而蠻清新,不膩。另外還有一份湯麵跟餐,拉麵很掛湯,一口湯麵,喝一口番茄湯,酸酸的開胃。

感謝 mydailyjourney

4 週前評論 透過行動裝置

想吃台灣牛肉麵,近近哋通常會去將軍澳寶琳嘅 『四季良晨』, 小食,麵食,選擇夠多元化。
而家仲多咗酸菜魚( 六點後晚市供應)

想吃蕃茄濃湯汤底系列,紅燒半筋半腩牛肉麵( 蕃茄濃湯) 非常啱食, 好多番茄粒, 茄味濃香, 麵條幼滑, 配牛腩,牛肉,牛筋類味道最夾! 件件都係半筋半腩部位, 入口軟腍鬆化! 好吃極了!
酸菜紅燒肉麵
既然燃起咗食酸菜味道的慾望, 就点這款『酸菜紅燒肉麵』, 酸菜好夠味,仲有少少辣, 配合紅燒肉半肥半瘦, 酸菜啱啱好中和了肥燒肉部分, 好吃極了!

仙氣火龍果茶
其實沒有茶嘅份量,反而似鮮榨果汁, 冇特別少甜, 火龍果本身味道唔突出, 整體味道清新。

黑糖仙草凍鮮奶
好大杯的『黑糖仙草鮮奶』 order 少冰少黑糖, 但依然見到很多冰塊在鮮奶裏面, 有點奇怪一般飲鮮奶即使係凍也不會加冰。 黑糖也蠻香的~

小食有不少選擇:
鹵水豆腐 -  質感好特別好實心,又夠軟滑。

多士套餐也非常抵食~☕
手拍小黃瓜 - 夠爽脆酸酸地好開胃。
紫菜魚丸湯 - 花之丸真材實料裏面有墨魚粒! 紫菜湯冇想像中咁鹹, 味道唔錯。

還有許多特色套餐, 燉湯, 可以下次再來品嚐

感謝 Man_Iron5216
2020年12月10日

星期五晚上想休息一下, 所以今晚外出晚餐.
在這商場裡, 看到這家台灣餐館,
等了一會, 職員安排入座. 剛才在等待期間, 我倆已選定款式,
放下行裝即可以先去付款點餐. 然後到自助區取熱水和小碗.
無几耐不久, 食物就來到了!

麻辣紅燒肉麵
兒子選了紅燒肉麵, 也許因為看到燒肉, 所以點這款.
麻辣醬料是另外以小碟呈上, 可自行調校辣度.

士林胡椒豬肚湯飯
天寒地凍, TKO低至14度, 而胡椒豬肚夠暖身, 所以早己看中這個熱辣辣的湯飯.
湯身白色, 不見黑椒粒/黑椒粉的踪影, 是用了白胡椒. 有豬肚, 鹹菜, 娃娃菜/黃芽白, 還有白果. .
味道清淡的娃娃菜浸在偏鹹的湯底, 如單食娃娃菜, 其鹹度是很和諧.
個人覺得: 胡椒湯拌白飯卻是一流.

滷水豆腐
自己喜歡軟綿綿的豆腐, 只需另加HKD 8, 所以要來一份.

紅綠豆薏米黑糖冰仙草
因為自己點了湯飯, 所以不選特飲, 反而想要甜品.
兒子對牛奶敏感, 要在多款甜品中, 剔除含有牛奶的ITEM後, 只有黑糖仙草才合格.
紅豆綠豆薏米容易認出,
仙草味道上似HK涼粉, 而口感更似台灣夜市的愛玉.
紅豆綠豆薏米不起沙, 不太甜, 仍嚐到豆衣的存在和各個原味.
甜味應該是來自那堆黑糖沙冰. 整體甜而不膩, 忍不住一口一口的食呀食!
來到最後一口, 仍然想食下去.........

蜂蜜綠茶
因為點了冰凍的甜品, 所以為兒子選擇熱的蜂蜜綠茶.

感謝 Riceoldlady
2020年12月7日 透過行動裝置

下午茶餐
紅燒腱心牛肉麵
涼拌貓耳朵 & 涼拌黑醋茄子
下午茶餐都有3款湯底丶2款麵可供自選,真係要加分!揀咗養生清燉牛肉湯,少少藥膳味,台灣麵煙韌彈牙,牛腱軟腍入味,好味!

拉絲芝士肉鬆蛋餅 + 地瓜薯條
可能我將蛋餅閒置到最後先試,就見唔到芝士有拉絲效果,但係食得出有芝士味同埋煙煙韌韌嘅口感,配埋甜甜微脆嘅肉鬆,係唔錯嘅。可揀蕃茄湯米線或地瓜薯條,我就揀咗地瓜薯條,平時比較少食,厚切蕃薯條,唔算好脆,甜味較弱,如果加少少蜜糖,應該會更吸引 ☺️

古早味滷水拼盤
有牛腱丶牛肚丶雞翼丶滷水蛋,最回味係牛腱同埋牛肚,滷得入味,較腍易咬,必試!

鹽酥花枝丸(3粒)
外層好脆,食到有花枝粒

芝士奶蓋桂花烏龍茶
鹹香芝士奶蓋棉滑,桂花味重,杯內有成個烏龍茶包,但略嫌茶味偏淡,如果濃少少會更好味

芝士奶蓋阿華田
阿華田味濃,配上芝士奶蓋,原來都幾夾

感謝 jy0v0
2020年11月25日 透過行動裝置

今日同朋友嚟咗寶琳shopping,想食新都城食埋飯先走,行經呢間台灣菜餐廳—四季良晨,心思思好想食,所以同朋友決定咗食呢間餐廳

我地兩個人叫咗2個原盅燉湯定食套餐,一個揀咗鹽酥雞排滷肉飯,一個揀咗麻辣口水雞定食,套餐包上湯浸時菜同原盅燉湯,又月嘢食又有湯飲,份量好多,超正

鹽酥雞排滷肉飯 ($76)
- 鹽酥雞排份量好大,炸到金黃色,好吸引
- 外皮炸到超級香脆,咬落卜卜脆,食到好滋味
- 雞肉肉質鮮嫩,非常好味

麻辣口水雞定食 ($88)
- 麻辣口水雞己有驚喜,雞件嫩滑,幾有鮮味
- 麻辣口水汁幾辣,辣得幾惹味
- 雞件數量都好多,食得好滿足

紫薯珍珠黑糖冰仙草 ($35)
- 配料超級豐富,有紫薯、珍珠、椰果、仙草同埋黑糖沙冰
- 味道甜甜哋,黑糖味超突出

鐵觀音珍珠鮮奶茶($28)
- 鐵觀音茶味幾香濃,茶底都幾濃郁
- 珍珠好Q彈,好有咬口

黑糖珍珠鮮奶 ($29)
- 黑糖味好香接甜,濃濃嘅黑糖味齒頰留香,好好味
- 鮮奶都幾香濃,入口順滑

環境都幾衛生乾淨,設計都好比心機,有好多靚靚嘅裝飾,有花牆、特色書架等等,啱晒打卡,坐得又舒服,而且整體嚟講食物都好唔錯,$200左右就搞掂兩個人嘅晚餐,超高CP值

造訪日期: 2020年11月
感謝 bon_bon_foodie_zone

去過四季良晨嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣