“良晨滋味於此季”
四季良晨的評論

四季良晨
線上訂購
香港排名第9 (共212家小吃)
價位: US$7 - US$13
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2020年5月30日 透過行動裝置

今晚約左舊同事食飯:)
佢帶左我黎呢度開餐!!
呢間台式小店地方唔算好大,但裝修光明簡潔,加上店員有禮,感覺不錯~~
食物種類都唔少,一般既台式主打既牛肉麵同滷肉飯等等都有齊,台式飲品都有兩頁之多既選擇!!!
睇左一輪,我就決定要一份牛肉拼盤定食;)
呢個定食都幾豐富架,拼盤肉有牛腱肉、牛腩同牛丸~~~
之後仲有一小份浸菜添:)
我仲加左六蚊將白飯轉為滷肉飯xpp
當中既牛腱肉入味又軟諗,滷肉飯香很黎又唔會好油膩,很好很好!!!
呢晚我地仲每人嗌左款小食share~~
我揀左香口帶微甜既台式水煎香腸;)
舊同事就要左份滷牛肚~~
兩款小食既份量都唔少,味道亦唔錯,特別係個牛肚滷得好入味!!
因為飲品實在有太多選擇,我地都揀左一陣先決定好食乜xppp
最後同事飲芝士奶蓋白桃烏龍茶~~
而我就決定要呢杯pinkpink既火龍果茶:)

造訪日期: 2020年4月
感謝 eathaha

2020年5月29日 透過行動裝置

放假天和家人再來將軍澳寶琳站的新都城商場吃台灣菜,之前和家人吃過後好喜歡又抵食,所以再來吃:D。每次店外都有人排隊等位的,好在按好飛仔不用但太久。

我們點了各人一碗蕃茄麵,包括:特濃蕃茄雞排麵和蕃茄水餃麵,其蕃茄湯香甜又有濃厚的蕃茄味道,好讚:like:!雞排炸得金黃香口、而且雞排無骨啖啖肉,吃得滋味,另外,水餃涵料充足,大大隻水餃,皮不厚剛剛好,很不錯呢!再來每次必點的鹽酥花枝丸,炸得金黃加上花枝丸彈牙具口感,這個必吃。還點了滷水雞翼,共三隻,滷水汁滲透每隻雞翼內,份外入味,喜歡滷水雞翼的可以點呢!

飲品點了凍蜜桃烏龍蘆薈,有驚喜之作,蜜桃香甜配上健康滋潤的蘆薈粒的烏龍,味道清新,推介!還有,家人點了凍珍珠紅豆奶茶,平時不太吃甜的都覺得好味道,珍珠有咬口又Q彈,加上紅豆,不會太甜,好滿足的一個下午,下次再來吃。

感謝 Bearbearman
2020年5月29日 透過行動裝置

今日來到住在將軍澳的朋友家中玩,夜晚便推介來這家富有文青氣息的台灣菜店食飯。餐廳位於商場內,方便易搵,裝修簡約,以書本和
植物作裝飾,散發濃厚的文化氣息。

三盛牛肉麵 紅燒湯
湯底濃郁香甜,味道不辣,煮得入味,牛軟稔彈牙,麵質彈牙滑溜,吸收湯底的精華。

鹽酥雞扒滷肉飯配上湯浸時菜和原盅燉湯
份量較多,雞扒炸得香脆惹味,肉質軟稔多汁,配上滷肉食味道好夾。燉湯以蓮藕和豬肉等煲成,十分足火候和入味。

台灣烤香腸
香腸外脆內軟,煎得油脂香味散發,味道可口。

鹽酥花枝丸
即叫即炸,彈牙鮮甜,外脆內滑。

夏日水漾鮮果茶
冰凍可口,茶味香醇,以蘋果和橙等多款生果制成,鮮甜清新。

感謝 EllaTam
2020年5月25日 透過行動裝置

每隔一排就會想來呢間台式餐廳,食返個台式午餐,呢一間嘅台式餐廳價錢抵食,而且款式選擇又多,身邊都有啲朋友係依度嘅常客。
我哋幾個朋友一齊食,我就嗌咗酥炸排骨雞肉飯,飯有滷肉飯同埋雞肉飯選擇,不過我都係鍾意食佢嘅雞肉飯多啲,所以就食雞肉飯啦。
酥炸排骨真係金黃色,外脆內軟,連朋友都讚不絕口,我另外加咗小食要滷水豆腐,佢嘅滷水豆腐係比較實身,滷水係入晒味嘅,我想就咁食或者撈飯食都係好好味,因為呢度嘅滷水汁真係冇得彈。
佢嘅雞肉飯份量都幾多,尤其是雞肉嘅份量真係多,諗諗吓佢嘅雞肉嘅份量好似比之前仲多咗添。
我嗌左鐵觀音珍珠鮮奶茶,好耐未飲過珍珠奶茶啦,呢度有鐵觀音珍珠鮮奶茶咁當然要試吓啦,佢嘅鐵觀音味道好濃,鮮奶味好香,其實整體感覺好夾,配埋珍珠真係好好飲,飲到底嘅時候先發現原來佢有成個鐵觀音茶包喺度,唔怪得知咁香嘅鐵觀音味啦,原來係落足料啊。

感謝 JackyL1369
2020年5月25日 透過行動裝置

上次晚市同朋友食過都覺得唔錯,今日就同佢黎食個下午茶先xpp
茶市由兩點半開始,當中有十多款不同配搭既優惠茶餐,平均都係廿幾三十蚊,價錢相當貼地!!!
就算今日係平日都有唔少人流,我地都要拎票等左陣先有得入坐~~
睇左一輪,我就決定要個肉鬆蛋餅配蕃茄通粉餐,朋友就嗌左個紅燒鹽酥雞扒米線轉蕃茄濃湯(+4蚊)~~
除此以外,我地仲要左一份滷水拼盤share食:)
呢度上菜既速度都好快,唔洗十分鐘就經已齊曬食物,可以開動啦~~~~
蛋餅可以揀要火腿或者肉鬆做餡,我就要左肉鬆,份量都不少,每啖都食到微甜既肉鬆
配上既通份雖然唔係大大碗,但都絕對唔係迷你size,食完件蛋餅之後再食通粉,頓時覺得今晚個餐都唔洗食xpp
而朋友都話佢個米線份量幾多,完全唔覺得係茶餐份量,似係其他地方既午餐份量!!
個滷水拼盤都好豐富~~
最愛又淋又入味既牛肚:)
朋友跟餐加3蚊要左杯凍既梅子綠茶~
我就跟餐補錢要左杯仙氣水果茶!
味道夠fresh又解渴,夏天飲真係一流 :)

感謝 eatwhatiwant2018

去過四季良晨嗎? 請分享你的經驗!