“大推芝士肉鬆蛋餅😁”
四季良晨的評論

四季良晨
線上訂購
香港排名第11 (共202家小吃)
價位: US$7 - US$13
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢

一般嘅餐廳下午茶時間通常有兩點半開始,點知呢度兩點就有抵食tea喇~點左個台式滷肉飯套餐,仲配上高湯嘅娃娃菜添滷肉好香,肉同埋脂肪嘅比例啱啱好,仲有一隻滷蛋

鹽酥雞就配上台灣麵,紅燒牛肉湯底但係呢一個就叫午市套餐~你睇吓佢個鹽酥雞嘅份量就知有幾足料

台式芝士肉鬆蛋餅配地瓜薯條亦都非常推介,本身嘅份量非常多而且佢個蛋皮非常煙韌,完全係我鍾意嘅口感,地瓜薯條應該落咗糖炸嘅,甜甜地~仲有就係台灣腸,有台式嘅味道飲品我就叫咗佢門口貼住嘅特色飲品,日式紅豆抹茶,感覺上飲到啲抹茶粉~係偏甜嘅。另一杯係黑白配珍珠豆乳珍珠好彈!!!

造訪日期: 2020年5月
感謝 Thisismag

2 週前評論 透過行動裝置

喺寶琳要食抵食嘅台灣餐選擇真係唔多,而呢間就係我次次接完媽咪放工就會帶佢去食嘅地道台灣餐,口味老少咸宜
▪️古早味滷水拼盤($63) 涼拌黑醋茄子($8)
滷水拼盤入面有牛展豬肚雞翼同滷水蛋,種類不少,牛豬雞齊晒 滷水煮得好入味,雞翼同牛展嘅口感比較軟林,食得出烹調嘅時間一定唔短。豬肚煙銀彈牙好吸味。整體而言係個性價比好高嘅滷水拼盤。
另一款就係跟餐加既涼拌黑醋茄子,係一個非常唔錯嘅前菜選擇,酸酸地好醒胃之餘又夠重口味。
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰5/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▪️鹽酥雞扒滷肉飯 ($59)
講到最抵食嘅餐就一定係呢款滷肉飯配小菜既餐。滷肉飯嘅醬汁幾香不過不失,鹽酥雞扒份量多,雖然略嫌炸粉比較厚,但係雞肉食落去亦香滑。平時喺其他台灣餐廳食幾碗滷肉飯已經要四十幾蚊,但係呢度加埋一塊好似塊面咁大嘅鹽酥雞扒都係50零
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️3/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▪️煲仔塔香三杯雞定食配上湯時菜($73)
仲未上枱已經聞到三杯雞嘅香味,雞肉煮得幾入味,肉質亦香嫩,就係骨頭比較多,其他都無咩好挑剔。而呢個定食配埋時蔬真係幾健康。
▪️芝士奶蓋白桃烏龍茶($23) 蜂蜜檸檬蘆薈($19)
我話白桃烏龍茶配芝士奶蓋冇得輸係一啲都冇誇張 真係其中一個最match既飲品combination,同一杯飲料飲到清香同濃郁嘅芝士奶香。而蜂蜜檸檬蘆薈就行比較fresh既路線,啱晒嗰啲食滷肉飯同髯鬚雞嘅人
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Overall ($245)
四季良晨 (將軍澳)
將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖

造訪日期: 2020年5月
感謝 amber1117
3 週前評論 透過行動裝置

下午茶時間很抵吃,侍應姨姨‍♀️態度也很親切,完全物超所值

芝士醬酥排骨吐司·桂花雞翼·蕃茄湯米線 ~吐司是半份的三文治來的 ,夾著酥排骨,加了沙律醬,有點像西式豬扒包但好味

拉絲芝士蛋餅·肉鬆·地瓜薯條~ 蛋餅的芝士和肉鬆很足料,很有滿足感

麻辣豬肚·麻辣紅油水餃 ~兩者都辣得很過癮,愛好麻辣的真的不能錯過

鹵水雞翼~不會很咸的那種,味道適中,肉質不會散

鹽酥花之丸~這個雖簡單,但卻是我最愛,花枝很濃味

黑糖珍珠鮮奶~很大的一杯❗❗太抵喝了

珍珠阿華田~這個超特別,絕對是兒童版的珍珠奶茶,正

1  感謝 angelkwok911
4 週前評論 透過行動裝置

心思思想再食四季良晨,之前食過幾好味,今次再encore,疫情下依然多人幫襯!

我地今次反而無叫台灣風味既野食 ,叫左新出嘅胡椒豬肚湯飯,仲試埋蕃茄麻辣豬肚湯面,兩樣主食都係豬肚做主角。

湯面可以加錢配配菜,見近排少食菜,所以加左清湯時菜同茄子,另外再叫左蕃茄湯餃同桂花雞翼。飲品就揀左火龍果茶同水果茶。

食物上枱速度都快,唔洗一陣已經到齊哂。

蕃茄麻辣豬肚湯面,極濃嘅蕃茄味湯底,又香又甜,跟碟麻辣醬,客人可以按自已喜好來調味,加左麻辣好鬼正。

胡椒豬肚湯飯,清清地當中帶有胡椒香辣,好開胃,好少餐廳食到。

雞翼香脆,就甘食已經好正,再點埋桂花醬,另一翻風味。

兩杯杯品都好清新,甜度適中新鮮。

感謝 foodiecatcat
2020年4月16日

之前曾帶媽媽去吃台灣菜後,爸爸經常在我旁邊碎碎唸,嚷着要我帶他去所以很快地,過了幾天,我就帶他去了另外一間台灣餐廳,滿足一下他的願望
這次光顧的餐廳很有文青風格,非常適合打卡店內有多款台灣美食,從主食、小食和飲品的種類都非常多,亦有多個set供選擇食物的份量都幾多,味道也不錯,爸爸吃完後也非常滿意,不枉我花了時間去網上搜尋餐廳
1. 麻辣三寶米線套餐(牛丸、豬肚、水餃) $69
這個麻辣米線的湯汁清甜,店家安排麻辣醬與湯麵分開呈上,可以按自已喜歡的辣度放多或少,味道不會太辣,還有一點甜味牛丸很彈牙;水餃是豬肉水餃,餡料很新鮮,充滿肉汁牛肚有滷過,很入味和好食
2. 煲仔塔香三杯雞定食配上湯浸時菜及原忠燉湯 $88
因為我和爸爸都是大食之人,所以點了2個晚餐套餐套餐組合有湯有飯有菜有肉,非常豐富三杯雞經油炸後,和九層塔、洋蔥及其他配料爆炒,非常惹味,用來餸飯一流上湯時菜是一碗娃娃菜,很健康燉湯用了很多淮山和牛展熬煮,味道很濃
3. 滷水蛋牛腩滷肉飯配上湯浸時菜及原忠燉湯 $83
在滷水汁方面,餐廳調配的味道有點甜而不鹹,所以甜甜的滷水蛋是很好吃的牛腩不會很肥,而且大大的一塊也很有筋道滷肉和蔥花是一個不錯的配搭,攪拌整碗飯後,味道會更香更美味時菜及燉湯與以上套餐是一樣。
4. 凍芝士奶蓋鐵觀音 $21
這次我又喝奶蓋觀音了幼滑的奶蓋和易入口的觀音茶是我我最愛不過我忘了吩咐店員下少冰,所以喝到後期,味道有點淡
5. 熱珍珠阿華田 $19
爸爸很愛喝熱飲,尤其阿華田是他的最愛,加了珍珠後,令口感更豐富

感謝 glassesgor

去過四季良晨嗎? 請分享你的經驗!