“太子必吃創意水餃”
豐信餃子店的評論

豐信餃子店
香港排名第710 (共15,702家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2022年5月14日

點菜:
1. 涼拌海蜇:比較普通, 可以試其他小吃
2. 紫甘藍粟米豬肉湯餃:配了椰子海帶鮮雞豬骨濃湯, 餃子裡的菜都吸收了湯, 又健康, 一定要試!
3. 芝士粟米豬肉煎餃: 每次必叫, 將所有好吃的都放在一起, 而且每次煎的剛剛好, 芝士還融著, 所有配料都沒有誰搶了誰的味道。

飲品:
1. 羅漢果茶甘草茶(自製支裝)
2. 青檸蜜(自製支裝)
溫馨提示: 樽身較薄, 打開時需要小心, 太大力會溢出。

總結:
大家都知道太子有好幾間出名的餃子, 在正常情況下, 是排隊很久的頭三間之一, 但這間是比較有創意的餃子, 很多配料的配合都是沒試過的, 而且還會不斷的創新。 平常的餃子都是兩款配料,會比較好包。 對於有選擇恐懼症的我,什麼都有就最好, 雖然有三種配料, 但他們並沒有偷工減料。 不是只吃傳統餃子的, 一定要來這裡試試。

排隊時間:10分鐘
上菜時間:10分鐘, 煎餃時間較長
服務:正常
環境:狹窄
衛生:正常
堂食/外賣:堂食
用餐優惠:N/A
備註: 邪惡金沙餃是加錢而配合任何不同款的餃子, 而不是另外一款餃子。

造訪日期: 2022年4月
1  感謝 Ami_Leung

2021年12月9日 透過行動裝置

收工去到太子幫公司買完野,撳吓附近有咩食就見到呢間餃子。八點幾都仲要排隊,不過好多人都係叫外賣,等咗大概10分鐘就入座。

西洋菜鮮肉餃 + 白菜鮮肉餃(湯)

Default係椰子海帶鮮雞豬骨濃湯☝如果你鍾意刺激啲嘅口味,可以加$10轉酸辣湯湯底。
湯餃一上到枱首先模係呷一口濃湯啦鮮甜淡淡椰香味,真材實料!
餃子嘅餡料夠晒味帶蔬菜本身嘅清甜,佢嘅肉又唔會太過肥膩。

咖哩椰菜鮮肉餃 (煎餃)

加咗錢轉金沙煎餃,係超級邪惡嘅配搭,轉頭勁多鹹蛋黃!!!
一咬落去就係超級脆嘅餃子,外皮勁脆入邊又Juicy,椰菜爽脆咖喱惹味

甜蜜蜜雞中翼
滷水微微甜又滷得入味,雞翼啱啱好熟,入邊仲好嫩。

本身仲好想試佢嘅豆腐,可惜已經賣晒。咁唯有下次再嚟啦,其實佢嘅價錢都好親民,唔怪得知咁多人嚟食

造訪日期: 2021年12月
感謝 jacjache
2021年12月8日 透過行動裝置

呢間餃子店門外經常都有堆人等位等外賣,今晚我都黎等下位先。

餃子店唔算大,多人等但都唔係等得太耐。

我地叫左啲小食海蜇、甜蜜蜜雞中翼同秘汁拼盤。小食都唔錯,但真係唔夠餃子吸晴。

餃子可以有7隻同10隻份量,加$2 又可以做到雙拼。我地想試多啲唔同款既餃子,所以左拼右拼咁叫。

我地試左麻辣白菜、莞茜、芝士粟米、梅菜粟米、韮菜同紫甘藍粟米餃,有湯有煎餃,真係各有特色同足料。

自己覺得最驚喜既係麻辣白菜口味,麻辣香味一咬開就散出黎,正。

湯底用既係椰子鮮雞豬骨濃湯,無味精,可以當湯飲呀。

我地仲試左新口味*邪惡金沙餃*,就係喺鋪滿鹹蛋黃既煎餃,真係超多鹹蛋黃,每粒都佈滿鹹蛋黃。

要黎食既話真係要早啲黎食,我地晚上8點黎,啲特色餃子開始無啦,芝士粟米得返幾隻,西洋菜鮮肉餃無哂。食食下又聽到莞莤餃子都無啦。

羅漢果甘草茶,清下熱氣。青檸蜜,好滋潤。

造訪日期: 2021年12月
感謝 Trek37840254278
2021年11月17日 透過行動裝置

豐信餃子店
太子 • 汝州街17號地下A號舖

位於太子的《豐信餃子店》,捧場客很多,所以要等一下位子喔~
《豐信餃子店》位於《豐信布行》隔壁,不知是不是同一個老闆呢?

這裡提供湯餃、煎餃、金沙餃(鹹蛋黃餃),口味多款
餃子「皮薄餡靚」,大隻又足料,每種做法的都很好吃!!

雖然繁忙時段不停有客人進進出出,但老闆跟店員們都能保持很友善的態度,加分!

▷ 芝士粟米鮮肉餃 拼 紫甘藍粟米鮮肉餃 ($44) ◁
湯底是 { 椰子海帶鮮雞豬骨濃湯 }~店家強調「絕無味精」,喝下去特別有家的味道,清甜又暖胃
{ 芝士粟米 } 的芝士份量一點都不吝嗇,芝士味香濃~
{ 紫甘藍粟米 } 用上了紫椰菜,份量同樣慷慨;口感爽口,感覺健康

▷ 邪惡金沙餃 (各款煎餃+$15) ◁
每天限量供應的 { 邪惡金沙餃 },餃子外鋪滿了金黃色的鹹蛋黃醬,味道香濃,質感沙沙的,超級邪惡
這次點的是椰菜鮮肉餃 ($36; 煎餃+$2),味道蠻配喔!
這款有驚喜,推薦給喜歡鹹蛋黃的朋友們~

♡ 其他:
• 涼拌海蜇 ($20)
• 秘汁鹵蛋 ($18)
• 豆漿 ($10)
• 柑桔蜜 ($10)

造訪日期: 2021年10月
1  感謝 sikbaobaola
2021年11月15日

今日來到太子,當然要去飯堂食隻餃子啦!這間encore無數次的餃子小店,每次去都見到店內幾乎滿座,門口等外賣的人更是不絕,不用吃也知道食物質素如何要講舖頭的招牌/特色,當然是其薄滑帶韌的餃皮,清甜的無味精靚湯,還有多元化的口味
——————————
咖喱椰菜鮮肉餃 $38/7隻
必食!喜歡重口味的朋友,這款一定合你心意!餃子煎得焦脆香口,咖哩餡香甜而帶微辣,椰菜鮮肉比例不錯,有菜的甜及肉的鮮

芝士粟米鮮肉餃 $42/7隻
芝士+粟米+鮮肉=正!看報導知道老闆加了澳洲水牛芝士及英國車打芝士,煮熟後變成半流心,配上爽甜解膩的粟米,年輕人最愛!

麻辣白菜鮮肉餃 $39/7隻
湯底是椰子海帶鮮雞豬骨濃湯,每日新鮮熬煮,不加味精,真材實料,雖不太濃厚,但就鮮香清甜,恰到好處!麻辣白菜鮮肉餃不會嗆辣,但就有麻香及辣香,容易入口!

紫菜鮮肉餃 $39/7隻
Encore之選!偏好食材原味、不愛太濃味的朋友,這款必定要試~紫菜獨有的清香,加上爽滑口感,令餃子別有一番風味。

芫荽鮮肉餃 $42/7隻
早前芫荽確實hit了一段時間,但最近貌似沒怎聽到芫荽產品面世~不過有些搭配一定不會伏,就好似這裏的芫荽鮮肉餃,一咬即聞到撲鼻的芫荽香,過癮!

西洋菜鮮肉餃 $39/7隻
家人最愛西洋菜,獨愛那股草味清香,他今次特別試了這款,同樣覺得不錯~

涼拌手拍青瓜 $15/半份
吃餃子當然要伴川味小食!手拍青瓜爽脆清爽,辣椒的微辣加上陳醋的酸,酸辣開胃!

秘汁金錢展 $40
金錢展以老闆的秘製醬汁滷得入味,厚薄適中,質感不會韌柴,非常惹味~

造訪日期: 2021年9月
感謝 haru d

查看過豐信餃子店的旅客也查看過

中國香港

去過豐信餃子店嗎? 請分享你的經驗!