“抵食夾大件嘅美味餃子”
豐信餃子店的評論

豐信餃子店
香港排名第1,383 (共15,301家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
4 週前評論 透過行動裝置

抵食夾大件嘅美味餃子

我好鐘意食餃子,最愛去太子好老字號嘅餃子店,但當我遇上左「豐信餃子店」後,就移情別戀左「豐信餃子店」,我最鐘意佢果椰子海帶鮮雞豬骨濃湯底,而餃子款式都好多選擇⋯⋯

招牌芝士粟米肉煎餃
呢個芝士粟米肉餃我每次來都必定叫的,一咬落去芝士加肉汁爆在口中,實在太正

紫甘藍粟米鮮肉煎餃
羽衣甘藍通常都攞嚟做沙律,冇諗到用來做餃子餡料都咁好食

咖喱椰菜鮮肉湯餃
呢個又係我經常叫嘅餃子,通常每次都叫煎餃,感覺覺得咖喱餃子用煎嘅方式比較夾啲,今次試吓湯餃都同煎餃一樣咁正

造訪日期: 2021年4月
感謝 Dingdingdonstory

2021年3月28日 透過行動裝置

餃子癮話黎就黎,真係擋都擋吾住
呢個時候,緊係要去返我嘅老地方「豐信餃子」
果然,真材實料
即使咁耐冇去,質素都係得住
【煎餃 $51 10隻】
煎餃黎講,個人覺得最嘅組合係
芝士粟豬肉同麻辣白菜豬肉餃
但由於芝士粟米太受歡迎
好快賣哂,所以有時都要睇下運氣
今次一去到岩岩好就
唯有换成咖哩椰菜鮮肉餃~
隻隻煎餃都係即叫即煎,而且煎得好靚!
兩面皮脆香口,食落口隨即發出清脆嘅聲音
麻辣白菜,肉質軟腍富肉汁
啖啖嘅香辣,愈食愈惹味
咖哩椰菜,咖哩香味好突出配上椰菜嘅清爽,正呀
【酸辣湯水餃 $61】
水餃都係即叫即煮架
配埋自家製嘅椰子海帶鮮雞豬骨濃湯~
好愛者可以加$10轉配酸辣湯底
酸酸辣辣,既開胃又惹味
薄薄嘅餃皮包住勁多餃餡架
紫甘藍粟米豬肉餃
以超高營養價值嘅紫甘藍為主角
配上粒粒香甜粟米同柔軟豬肉,口感真係不得了
西洋菜鮮肉餃,西洋菜佔餃餡嘅八成
所以味道好出
【招牌秘汁拼盤 $45】
拼盤有雞翼,雞腎,牛展同滷水蛋各兩隻
味道甜甜地,滷得好入味
【涼拌雲耳 細 $15】
估吾到細碟都裝到好爆滿
爽口彈牙,吸引哂醋嘅酸香
【菊花蜜。豆漿 $10】
食餃子之餘,同樣推薦佢地自家製嘅涼茶
有菊花蜜,青檸蜜,柑桔蜜同羅漢果柑草茶架~

造訪日期: 2021年3月
感謝 fcbrosaf
2021年3月15日 透過行動裝置

- 芝士粟米鮮肉煎餃 $44
煎得黃金,賣相滿分
口感香脆又不油膩
芝士很香濃
肉汁豐富到差點濺到太太

- 芫茜鮮肉餃 $42(上海粗麵$8)
湯底用上椰子海帶鮮雞豬骨濃湯
鮮甜好飲
芫茜鮮肉餃皮薄餡靚
配菜脯甚惹味

- 清熱潤喉羅漢果甘草茶 $10
- 柑桔蜜 $10
飲品自家製
真材實料,感覺是沒有味精
生津解渴

想一吃再吃!

造訪日期: 2021年3月
感謝 foodiegor
2020年11月9日

小編在「豐信餃子店」剛開業嘅時候食過一次,
當時不太敢於新嘗試嘅我簡直係有意外嘅收穫,
完全覺得係發現左新大陸,
比起同區只忠於傳統嘅餃子店黎講,「豐信餃子店」餃子種類更多,
所以每次黎「豐信餃子店」,
都有種歷久常新嘅感覺~
我地有時仲會專誠黎買生餃子返屋企煮tim~

餃子有15款之多,
除咗較傳統嘅韮菜餃、椰菜餃、白菜餃,
仲有咖喱椰菜餃、雲耳椰菜餃、西洋菜餃、紫菜餃、素餃、芫茜餃、香菇餃、麻辣白菜餃、梅菜粟米餃、南瓜粟米餃、芝士粟米餃,
款式比較創新,
餃子每天新鮮製造,皮薄餡靚~
不過建議大家想買生餃子嘅話,可以打電話黎預訂先~
因為真係好多食客買生餃子,曾經見過有個足足買左五百幾蚊!
生餃子數量有限,賣晒就冇架啦!

推薦❗️ 涼拌藕尖($28)
如果鍾意食泡椒口味嘅話,就一定唔可以錯過!
藕尖鮮嫩爽口,酸香微辣,好惹味!

香煎豆腐($12/3件)
豆腐切成薄片煎香,
唔算太特別,豆味唔係特別重。

每次食煎餃子,芝士粟米餃都係我其中嘅首選,($39/7隻,$49/10隻)(煎餃加$2)
因為芝士粟米餃真係好適合煎黎食,
煎完之後餃子裏面嘅芝士呈半溶嘅狀態,「芝」味十足~推薦❗️

食湯餃,我地倆口子最愛吃紫甘藍粟米鮮肉餃($36/7隻,$45/10隻),
因為紫甘藍營養豐富,食落爽脆有口感!必試!推薦❗️
湯餃沿用自家煲製嘅老火湯—椰子海帶鮮雞豬骨湯,味道鮮甜~
而家仲有款新嘅酸辣湯底可以揀(加$9),
嗜辣嘅foodie唔可以錯過,真係幾惹味!
不過辣度就冇得specific。

每款餃子仲可以加配粉麵,
米線、米粉、幼麵、上海麵、出前一丁、薯粉都可以揀,
我地見到隔離枱食碗米線食得好似好滋味咁~
所以我地分別揀左米線和薯粉,
「豐信餃子店」採用嘅米線較坊間食開嘅煙韌,更掛湯!
配上真材實料嘅湯底就啱晒啦!
薯粉係比較幼身,不過都幾煙韌,不錯吃!

造訪日期: 2020年10月
2  感謝 foodie_talk
2020年11月3日

今日夜晚想食得清清地,呢度附近原來有好多餃子店,不過上網見到呢間好似唔錯所以決定食呢間!

餐牌有好多餃子選擇,仲有好多特別嘅味道。可以揀湯底或者係煎餃! 除咗餃子仲有好多小食,睇落都好吸引! 價錢方面真係好抵食,搞到樣樣都想試! 所以我哋兩個人嗌左一碟雙拼湯底餃子,一碟雙拼煎餃,三碟小食同嘢飲。

涼拌藕尖同埋羅漢果茶先上~
先上係有原因嘅,真係好開胃嘅小食!酸酸辣辣,又幾清新嘅感覺,而且越食越辣睇落去完全唔似辣,不過辣得幾過癮

羅漢果茶滋潤清熱,唔會太甜,感覺健康,真材實料。 跟住來到重點:呢度嘅餃子真係好好食!

韭菜鮮肉餃和紫甘藍粟米鮮肉餃(7隻) 配椰子海帶鮮雞豬骨濃湯底
食餃子之前可以先試下個湯,個湯本身得好鮮甜,係椰子海帶鮮雞豬骨濃湯,而且係冇味精,好健康! d餃子大大粒好足料!而且個皮好滑,唔會厚身! 煮得啱啱好,個皮有少少QQ地,唔會太硬或者太軟。 紫色嘅餃子係紫甘藍粟米鮮肉餃,好特別出面好少見,見到係新品嘅Menu所以決定試吓,而且紫甘藍都好吸引感覺好健康。食落幾爽脆,配上粟米口感豐富,不錯。 韭菜鮮肉餃呢個口味一定唔會輸,啖啖肉,用料新鮮,配湯底令到肉汁更加飽滿。

芝士粟米鮮肉餃和麻辣白菜鮮肉餃(7隻)
煎餃就完全係另一個感覺。 餃子一樣大大粒!煎得好香脆!比起湯底餃子更加香口惹味。 芝士粟米鮮肉餃和麻辣白菜鮮肉餃寫住係招牌,果然出色。用來做煎餃真係一流。 芝士粟米鮮肉餃嘅芝士好濃郁,熱騰騰仲有少拉絲嘅效果!而且都係好多肉汁!呢個口味強烈推介要食煎餃! 麻辣白菜豬肉餃唔算好辣,但係好香,麻麻哋好正,啱晒我呢啲唔係太食得辣嘅人。

全部睇落都好吸引!本身唔係特別鍾意食餃子嘅我都覺得好好食。我就比較鍾意食湯底餃子,冇咁油膩同健康啲,男朋友就比較鍾意食煎餃!個人覺得呢四隻口味都揀得好好

招牌秘製拼盤 + 甜蜜蜜雞中翼(3隻)
因為唔知道拼盤入邊有兩隻雞翼,所以我哋額外嗌多咗一碟,但係都清哂 秘製醬汁真係好出色好惹味同濃郁,偏甜甜地。加上芝麻喺面更加香口。 配料都好入味,包括有雞腎,牛展,蛋同埋雞翼。值得一提嘅係牛展同埋雞腎啖啖肉得來唔會鞋口。

今次第一次食,每一碟都好出色,特別係餃子同埋秘製拼盤。餃子好足料,而且大大粒,呢個份量兩個人都夠飽而且仲見到好多人會入嚟買生餃!下次一定會再返嚟食!

造訪日期: 2020年10月
感謝 foodDJ

去過豐信餃子店嗎? 請分享你的經驗!