“米芝連級雞蛋仔,買個套餐就更抵”

媽咪雞蛋仔(觀塘)
使用外送服務
香港排名第65 (共273家麵包糕點)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2020年9月21日 透過行動裝置

店鋪:媽咪雞蛋仔 (觀塘)
地址:觀塘通明街3號地下B號舖

媽咪雞蛋仔開遍港九新界,仲連續五年獲得米芝連香港街頭小食推介,相信佢哋嘅嘢食係有一定水準,而佢哋多變嘅口味同款式,就吸引咗食客再次幫襯佢哋嘅新產品

佢哋嘅雞蛋仔有超過20種口味,今次就試咗兩款未試過嘅口味,一鹹一甜,分別係伯爵茶朱古力雞蛋仔配朱古力雪糕($50)同鹽燒紫菜粟米雞蛋仔($32)

伯爵茶同朱古力嘅口味互相平衡,茶味香濃,加上兩球朱古力雪糕,同雞蛋仔形成左冷熱嘅對比,軟綿綿凍冰冰嘅雪糕,加上香脆熱辣辣嘅雞蛋仔,真係食多幾底都唔會厭

鹽燒紫菜粟米雞蛋仔非常足料,打開其中一粒都見到滿滿嘅粟米,中間夾雜住鹽燒紫菜,估唔到呢個口味嘅雞蛋仔又幾夾幾好食

飲品方面叫咁懷舊嘅港式奶茶豆花($24)同鮮榨檸檬水($20),你又估唔估到,原來唔使去茶餐廳都可以飲到傳統港式飲品呢,港式奶茶茶味香濃,唔會太甜,而豆花滑到可以用幼飲管就吸晒落口

佢地仲有套餐優惠,每買一個雞蛋仔或者格仔餅配飲品即減$4,真係好吸引呀

造訪日期: 2020年9月
感謝 hinsonfoodhk

2020年9月3日 透過行動裝置

媽咪雞蛋仔
觀塘通明街3號地下B號舖
#gogo外賣 #gogo觀塘
一直都知媽咪雞蛋仔出名,仲要有米芝蓮頭銜前排經過終於買左外賣黎試下~
雙重芝士雞蛋仔
我係第一次食媽咪雞蛋仔,成個感覺勁足料~而且雞蛋仔點都有少少甜味加埋芝士咸咸甜甜好惹味!!

☕️伯爵茶朱古力雞蛋仔
見到meun係話用左英國Twinings伯爵茶,一拎上手就覺得好香伯爵茶味!!朱古力感覺係輔助味道不會太突出~如果鍾意伯爵茶一定要試下

(依家做緊套餐飲品減$4,以下為原價價錢)

涷港式奶茶 $20
幾香幾滑,配埋雞蛋仔一齊食幾正~

宇治抹茶 $22
抹茶係用宇治小三園,都幾清新
#foodie #hkfood #hkfoodblog #hkfoodblogger #雞蛋仔 #媽咪雞蛋仔 #香港 #香港街頭小食 #米芝蓮 #期間限定 #香港小食 #金茶王 #奶茶 #港式奶茶 #香港奶茶 #飲飲食食 #飲食地圖 #hkig #香港好去處 #香港旅遊 #本土旅遊 #本地旅遊 #staycation

造訪日期: 2020年8月
感謝 gogofoodie
2020年6月22日

每次經過媽咪雞蛋仔都總會停下腳步望下,雞蛋仔款式好多實在好吸引,究竟幾時先可以試晒咁多款呢?今次和朋友經過又買左兩底當下午茶小食滿足下先~

抹茶紅豆雞蛋仔 (加雲呢拿雪糕) $49
雞蛋仔加埋兩球雲呢拿雪糕相當大份,用膠杯盛載食起來無咁論盡,雪糕好滑好香雲呢拿味。抹茶紅豆完美配搭,與雪糕冷熱交雜,食落非常滿足。

雙重芝士雞蛋仔 $35
邪惡的芝士咸香惹味。外脆內軟口感十足,一底30粒真係好快KO。

宇治抹茶紅豆牛乳 $28
飲落好香抹茶味入口甘醇,杯底大量紅豆唔係好甜,味道唔錯。

特濃朱古力沙冰 $33
冰涼口感啖啖濃郁朱古力味,甜度適中非常好飲。

造訪日期: 2020年6月
感謝 cargolam
2020年6月5日 透過行動裝置

獲選米芝蓮香港街頭小食店既媽咪雞蛋仔真係要食下先
我一向都好鐘意食雞蛋仔,而加仲有禁多選擇真係想每個味道食一底,我就食左一個甜同咸,即叫即制用心制作,大約等5分鐘左右就聞到好香既氣味。
兩底都一樣外脆內軟,有脆脆既外層內餡軟綿仲有蛋香氣味。
粒粒朱古力雞蛋仔(HK$25)!!
甜既我一定就食朱古力味既雞蛋仔,有香濃既朱古力,
朱古力粒呈半溶狀態呢個真係超愛吃。
鳳凰卷雞蛋仔(HK$34)
咸既有呢一款鳳凰卷,佢有紫菜肉鬆同芝麻餡料。
芒果梳打 (HK$23)
芒果味濃又味既梳打,入味甜甜的。
芒果沙冰 (HK$25)
熱熱既天氣飲杯芒果沙冰,沙冰口感佢地都幼滑芒果味道都幾甜。

媽咪雞蛋仔Mammy Pancake
觀塘通明街3號地下B號舖
1:00pm-11:00pm

#媽咪雞蛋仔 #粒粒朱古力 #鳳凰卷雞蛋仔
#foodie #foodiehk #yummyfood

造訪日期: 2020年5月
感謝 horuru
2020年2月24日

今次是藉着有優惠券所以前來幫襯,點了馬介休雞蛋仔,人不算太多但都要等上數分鐘,那來趁熱吃,可惜味道沒有想像中濃,只有淡淡的馬介休味,是有點失望的,畢竟愛吃重口味,下次還是點選鹹蛋黃雞蛋仔好了!

造訪日期: 2020年1月
感謝 patilai

去過媽咪雞蛋仔(觀塘)嗎? 請分享你的經驗!