“西九戲曲中心內的豪華中菜”

Moon Lok Chinese Restaurant
使用外送服務
香港排名第428 (共15,446家餐廳)
價位: US$32 - US$77
周圍地區: 油尖旺區
周圍地區: 油尖旺區
2021年6月4日 透過行動裝置

和我朋友的家人一起晚飯,真的不知道原來西九戲曲中心內有一間高級的中菜館,佔地面積大,樓底有夠高,坐得很舒服。最特別是有一個吧枱,在中菜館就比較少見。
和味香橙排骨
我們選了細份的,有四大舊香橙排骨,伴碟有很多鮮香果肉,醬汁是稠身的甜橙醬,而排骨外脆內軟,中間的肉汁加沾著橙醬又咸又甜,好味道!
避風塘炒鱔球
一端出來就有很重的香蒜味道,重口味的調味料配上鱔球,和白飯一起吃超開胃,最喜歡豆豉粒和香蔥花。魚肉味道突出,沒有魚腥味,啖啖肉。
千層咖啡糕
一層咖啡一層奶油啫喱,又幾趣緻。

造訪日期: 2021年5月
感謝 WingS140

2021年6月2日 透過行動裝置

聽朋友講戲曲中心裏面有間中菜叫滿樂幾好食,今晚就決定試試。雖然落黃雨,但經柯士甸站一出就到,落大雨都冇有怕。
餐廳位於二樓,指示清晰易找。餐廳裝修走摩登新潮路綠,以綠色為主調,感覺開揚舒服。
通常兩個人食中菜較難叫餸,由於碟頭大,最多只叫兩三款。但待應話呢度碟頭唔大,叫我哋放心 Order
咁我哋就叫咗燒腩仔同拍青瓜做前菜;蜜汁叉燒同胡椒蝦做主菜;再加個海皇三絲羹同南瓜炒米粉就剛剛好。
燒腩仔一上枱,Size的的式式,啱啱好一口一件,豬皮鬆脆,肉嘅部份有肉汁又鬆軟,非常好食。
青瓜酸味適中,有蒜香,酸味來自白醋而非黑醋,比較特別。
跟住就嚟個海皇三絲羹,用料足,有蝦仁粒,韭黃,草菇絲,扇貝肉等,口感豐富,調味偏淡,可以食得出海鮮嘅鮮味。
蜜汁叉燒上枱時仍然是微熱的,餐具又漂亮。而叉燒係用半肥瘦嘅位置,鬆軟腍香,鹹甜味適中,仲有少少嘅燶邊,特別香口
胡椒焗海蝦就分別用咗生胡椒同胡椒粒,一齊用瓦煲焗香,當打開蓋時,半間餐廳都聞到胡椒嘅香味,而蝦身就開咗,可以令到胡椒嘅味道更加滲入蝦肉裏面,蝦肉又爽又彈牙,每人兩隻份量啱啱好。
最後上枱嘅南瓜炒米粉就扮演提供飽肚嘅作用,而用料超豐富,有蝦仁,南瓜絲,瘦肉絲,芽菜,椰菜,冬菇絲等等,幾乎係餸仲多個米粉,食完啱啱好,超滿足。
最後嘅甜品就係桂花糕,一人一件,甜度不太高,飯後食少少甜品,呢個份量同甜度就啱啱好
餐廳整體水準非常高,午市仲有飲茶點心嘅選擇,已經決定咗下次去試佢嘅午市點心啦!

造訪日期: 2021年6月
感謝 JoeSio0408
2021年5月31日 透過行動裝置

裝修的關係,感覺很華麗而且地方很寬敞,亦有包廂的地方,適合多人前來。
【餐前小吃】是涼拌雲耳爽口開胃。
【椒鹽九肚魚】這裏最好就是可以選擇小份,因為兩個人的確吃不下例牌的份量,每人分享到四舊,炸粉漿是較貼和薄,所以吃的時候,一咬下去就是九肚魚,而中間魚肉幾嫩滑。
【金瑤豉油王炒麵】一堆的乾瑤柱絲灑在上面,與豉油王炒麵撈在一起吃,多添一份鮮味,又夾著芽菜條,本身乾身的炒麵變得濕潤。

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 joeyngan419
2021年5月20日 透過行動裝置

突然之間好想食一些香口菜式, 朋友話食個呢間「金沙炸魚皮涼瓜」, 會食到停不住口,當真!

餐廳位於西九戲曲中心, 在港鐵柯士甸站E出口後,再由扶手電梯上一層就到。整座設計優美,空間感足夠,周圍行吓感受藝術文化後,就進入開餐時段,來體驗食的文化吧!

揀咗四款小菜, 再加 一個燴飯。

金沙炸魚皮涼瓜
涼瓜用上鹹蛋黃炒香配以炸魚皮,味道非常夾,上枱香噴噴, 食落脆卜卜, 非常香口,帶點微辣更加惹味,朋友果然好介紹喔!

椒鹽九肚魚
金黃色賣相討好, 薄薄脆漿,外脆內嫩,火喉控制得宜。

兩款都滿足到我想食香口菜的引起!

蒜香梅汁蒸白鱔片
大廚突破傳統煮法 ,過去製作離不開以豉汁,蒜片及辣椒。今次用上酸酸的梅汁蒸,帶起肥美白鱔片的鮮味喔!創新煮法令我多一款味道選擇,

鮮百合炒雜菌
全素材料,有鮮百合,西芹,雜菌,腰果,健康有益,均衡飲食。

滿樂蔥蒜牛肉鬆煨飯
煨飯入口感覺濕潤及軟腍,口感不錯, 散發蔥蒜及牛肉香味, 簡簡單單的食材卻煮出上乘的口味, 大廚頂瓜瓜。

黑白千層咖啡糕, 甜一甜嘴巴吧!

下次要再約知已再來聚餐,皆因座位非常舒適,侍應招呼周到,而餐牌上菜式多選擇,還有其它都想食喔!

等我…………

造訪日期: 2021年5月
感謝 Daydream810299
2021年5月18日 透過行動裝置

行完 Element 圓方,順便過嚟行下,好有香港標記性的大樓,新落成的戲曲中心,總會有好吃的餐廳進駐,去會一會吧!

格調和裝潢很到位,新束束白白凈 感覺很明亮舒服, 肚仔餓了,今晚品嘗了:

蒜香梅汁蒸白鱔片

我除了是牛精,亦是鱔精,通常用蒜蓉豆豉,好少用梅汁

酸酸地好開胃,d鱔片好新鮮,沒有半點泥味,而且咬落好有質感,夠彈牙,俾個 like

金瓜九肚魚烙

是蚝餅的進化版,用了2種主要食材,有九肚魚和金瓜 (則是南瓜), 加入蕃薯粉,煎得又香又脆, 南瓜顏色很鮮艷, 味道咸甜適中, 很有軟糯口感。

滿樂蔥蒜牛肉崧煨飯

我個人較愛吃煨飯,帶些汁比較濕潤,入口不會太干身!

粒粒飯都有蒜蔥的香味,加上牛肉碎和蛋白碎,竟然出位了!

金沙炸魚皮涼瓜

呢款系廚司推介的小食,放低都已經聞到陣陣鹹蛋香,滿滿包裹住魚皮, 炸得相當香脆! 並加入涼瓜,同樣被金沙包住,金黃好意頭呢!

感謝 Trip806658

查看過Moon Lok Chinese Restaurant的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Moon Lok Chinese Restaurant嗎? 請分享你的經驗!