“誠意高質中菜館”

Moon Lok Chinese Restaurant
使用外送服務
香港排名第433 (共15,458家餐廳)
價位: US$32 - US$77
周圍地區: 油尖旺區
周圍地區: 油尖旺區
2021年6月2日 透過行動裝置

聽朋友講戲曲中心裏面有間中菜叫滿樂幾好食,今晚就決定試試。雖然落黃雨,但經柯士甸站一出就到,落大雨都冇有怕。
餐廳位於二樓,指示清晰易找。餐廳裝修走摩登新潮路綠,以綠色為主調,感覺開揚舒服。
通常兩個人食中菜較難叫餸,由於碟頭大,最多只叫兩三款。但待應話呢度碟頭唔大,叫我哋放心 Order
咁我哋就叫咗燒腩仔同拍青瓜做前菜;蜜汁叉燒同胡椒蝦做主菜;再加個海皇三絲羹同南瓜炒米粉就剛剛好。
燒腩仔一上枱,Size的的式式,啱啱好一口一件,豬皮鬆脆,肉嘅部份有肉汁又鬆軟,非常好食。
青瓜酸味適中,有蒜香,酸味來自白醋而非黑醋,比較特別。
跟住就嚟個海皇三絲羹,用料足,有蝦仁粒,韭黃,草菇絲,扇貝肉等,口感豐富,調味偏淡,可以食得出海鮮嘅鮮味。
蜜汁叉燒上枱時仍然是微熱的,餐具又漂亮。而叉燒係用半肥瘦嘅位置,鬆軟腍香,鹹甜味適中,仲有少少嘅燶邊,特別香口
胡椒焗海蝦就分別用咗生胡椒同胡椒粒,一齊用瓦煲焗香,當打開蓋時,半間餐廳都聞到胡椒嘅香味,而蝦身就開咗,可以令到胡椒嘅味道更加滲入蝦肉裏面,蝦肉又爽又彈牙,每人兩隻份量啱啱好。
最後上枱嘅南瓜炒米粉就扮演提供飽肚嘅作用,而用料超豐富,有蝦仁,南瓜絲,瘦肉絲,芽菜,椰菜,冬菇絲等等,幾乎係餸仲多個米粉,食完啱啱好,超滿足。
最後嘅甜品就係桂花糕,一人一件,甜度不太高,飯後食少少甜品,呢個份量同甜度就啱啱好
餐廳整體水準非常高,午市仲有飲茶點心嘅選擇,已經決定咗下次去試佢嘅午市點心啦!

造訪日期: 2021年6月
感謝 JoeSio0408

2021年5月31日 透過行動裝置

裝修的關係,感覺很華麗而且地方很寬敞,亦有包廂的地方,適合多人前來。
【餐前小吃】是涼拌雲耳爽口開胃。
【椒鹽九肚魚】這裏最好就是可以選擇小份,因為兩個人的確吃不下例牌的份量,每人分享到四舊,炸粉漿是較貼和薄,所以吃的時候,一咬下去就是九肚魚,而中間魚肉幾嫩滑。
【金瑤豉油王炒麵】一堆的乾瑤柱絲灑在上面,與豉油王炒麵撈在一起吃,多添一份鮮味,又夾著芽菜條,本身乾身的炒麵變得濕潤。

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 joeyngan419
2021年5月20日 透過行動裝置

突然之間好想食一些香口菜式, 朋友話食個呢間「金沙炸魚皮涼瓜」, 會食到停不住口,當真!

餐廳位於西九戲曲中心, 在港鐵柯士甸站E出口後,再由扶手電梯上一層就到。整座設計優美,空間感足夠,周圍行吓感受藝術文化後,就進入開餐時段,來體驗食的文化吧!

揀咗四款小菜, 再加 一個燴飯。

金沙炸魚皮涼瓜
涼瓜用上鹹蛋黃炒香配以炸魚皮,味道非常夾,上枱香噴噴, 食落脆卜卜, 非常香口,帶點微辣更加惹味,朋友果然好介紹喔!

椒鹽九肚魚
金黃色賣相討好, 薄薄脆漿,外脆內嫩,火喉控制得宜。

兩款都滿足到我想食香口菜的引起!

蒜香梅汁蒸白鱔片
大廚突破傳統煮法 ,過去製作離不開以豉汁,蒜片及辣椒。今次用上酸酸的梅汁蒸,帶起肥美白鱔片的鮮味喔!創新煮法令我多一款味道選擇,

鮮百合炒雜菌
全素材料,有鮮百合,西芹,雜菌,腰果,健康有益,均衡飲食。

滿樂蔥蒜牛肉鬆煨飯
煨飯入口感覺濕潤及軟腍,口感不錯, 散發蔥蒜及牛肉香味, 簡簡單單的食材卻煮出上乘的口味, 大廚頂瓜瓜。

黑白千層咖啡糕, 甜一甜嘴巴吧!

下次要再約知已再來聚餐,皆因座位非常舒適,侍應招呼周到,而餐牌上菜式多選擇,還有其它都想食喔!

等我…………

造訪日期: 2021年5月
感謝 Daydream810299
2021年5月18日 透過行動裝置

行完 Element 圓方,順便過嚟行下,好有香港標記性的大樓,新落成的戲曲中心,總會有好吃的餐廳進駐,去會一會吧!

格調和裝潢很到位,新束束白白凈 感覺很明亮舒服, 肚仔餓了,今晚品嘗了:

蒜香梅汁蒸白鱔片

我除了是牛精,亦是鱔精,通常用蒜蓉豆豉,好少用梅汁

酸酸地好開胃,d鱔片好新鮮,沒有半點泥味,而且咬落好有質感,夠彈牙,俾個 like

金瓜九肚魚烙

是蚝餅的進化版,用了2種主要食材,有九肚魚和金瓜 (則是南瓜), 加入蕃薯粉,煎得又香又脆, 南瓜顏色很鮮艷, 味道咸甜適中, 很有軟糯口感。

滿樂蔥蒜牛肉崧煨飯

我個人較愛吃煨飯,帶些汁比較濕潤,入口不會太干身!

粒粒飯都有蒜蔥的香味,加上牛肉碎和蛋白碎,竟然出位了!

金沙炸魚皮涼瓜

呢款系廚司推介的小食,放低都已經聞到陣陣鹹蛋香,滿滿包裹住魚皮, 炸得相當香脆! 並加入涼瓜,同樣被金沙包住,金黃好意頭呢!

感謝 Trip806658
2021年5月13日

為了與媽媽慶祝母親節,預約了位於戲曲中心的中菜館。餐廳非常寬敞,店員服務周到,而食物亦相當有質素。首先上了小菜,爽口開胃。另外點了潮色馬友魚飯,馬友大大條,皮肉容易分離,肉厚,少骨,蘸豆瓣醬可以將味道提升。燒腩仔皮香脆,肉肥瘦適中,香口而不會死鹹,配白飯一流。魚蛋紹菜煲的魚蛋是手打的,漲卜卜,爽口彈牙,而紹菜稔而入味,清甜可口。最後以熱湯作結,杏汁燉白肺湯香濃奶白,肺片肉腍,十分滋潤。祝天下母親節日快樂。

造訪日期: 2021年5月
感謝 ngieee

去過Moon Lok Chinese Restaurant嗎? 請分享你的經驗!