“平民小食”
Jia Hou的評論

Jia Hou
香港排名第5,451 (共14,648家餐廳)
4 週前評論 透過行動裝置

深水場係平民區❤️黎到平民區緊係要推介平靚正美食比大家啦仲要係黃店,點可以錯過呀身為餃子控既我點都要去試下☺️
洋蔥豬肉餃,菠菜豬肉餃 $42
我特登帶媽媽黎因為佢中意食洋蔥餃子洋蔥味好出❗️出乎意料之外,就算唔中意食洋蔥既,都好似有少少中意左佢❤️菠菜豬肉,煎完啲餃子外脆內軟菠菜味仲要爆晒汁依到既煎餃煎得好靚一定要親熱食♨️甘先係最好味
是日飯團 $15
飯團用既係日本米❣️熱辣辣送到我手上個飯團唔會話好實,不錯啊細細舊再加8隻餃子都好夠飽
韭菜豬肉餃,雲耳椰菜豬肉餃 $38
自家制湯好足料最重要既係飲唔到味精❗️
日式手作芝士蛋糕$20
最後一件係我手上有綠茶味同原味,好香同好滑綠茶咪就好濃如果叫左依兩隻味,要食左芝士味先再食綠茶味

造訪日期: 2020年11月
感謝 feimuihk

2020年10月13日 透過行動裝置

家後
秋季既一個下午,黎到深水埗慢活下,先去到大南街既cafe歎一杯優質咖啡。再逛逛皮革店,很是寫意。難得有個空閒的星期日,專程晚上來到以餃子聞名既餐廳家後吃晚飯,性價比高到不得了!
白菜豬肉煎餃➕洋蔥豬肉煎餃 雙拼煎餃子 套餐B $57
即叫即煎自家製餃子,餃子皮夠薄身而難得不會穿。餡料好多好豐富,食到粒粒洋蔥、粒粒白菜。老闆極力推介洋蔥煎餃,令不愛洋蔥的leighleigh也為之驚艷
爽口彈牙既白菜和洋蔥,搭配半肥瘦豬肉拌餡,湯汁清香不過濃。煎餃皮煎得很香脆可口,煎至金黃色很吸引。洋蔥豬肉煎餃用了紫洋蔥很爽脆,白菜豬肉煎餃饀調味好夠,少油煎煮值得一讚。
雲耳椰菜豬肉湯餃 $36
湯底用了赤小豆粉葛,並不是老火湯。味道不算濃但飲落清甜舒服。老闆特意不做老火湯的。雲耳椰菜非常爽脆,口感層次豐富。
➖➖
日式牛蒡雞肉飯團 (跟餐)
用日本米製造,好味又感覺健康
日式手作芝士蛋糕$20
質地比較實淨,啖啖乳酪芝士奶香,味道好濃郁但口感輕盈,比較起美國過江龍更勝一籌。記得提早來,因限量供應,當日已錯過綠茶芝士蛋糕,有機會會翻啅!
麻辣雞腎 $25
辣汁超級辣,內臟處理得不錯。很好吃!
➖➖
老闆人很好,會走黎同我地傾計,食得很開心,性價比很高,一定會再黎!
地址:深水埗基隆街211號地舖
#hksharingwithlove_dumplings

造訪日期: 2020年10月
感謝 hksharingwithlove
2020年3月3日

餃子這種手作美食,是不少人的至愛。當中要數老火湯餃子最受歡迎,皆因除了可以品嘗到美味的餃子外,還可喝到經過悉心烹調、用來浸住餃子的暖笠笠老火湯。

早排睇左好友食評,推介深水埗呢間取名「家後」的家庭式小店。據說店裡的餃子,不但每日新鮮包製,而且仲可以自己揀湯底,有牛骨湯、豬骨湯同自家熬的老火湯可供選擇,感覺吸引,所以趁今日要來深水埗辦點事,就順便過嚟試下。

舖頭位於基隆街,內裡面積不大,細心一數,只有約二十多個座位,裝修平實,坐低後更可以見到店員喺度密密包餃子,是名乎其實的街坊小店。

一心為吃手工水餃而來,當然不可以錯過。現時店裡共有 9 款餃子可供選擇,客人可以揀煎或放湯,又或者加配麵食、飯糰或雞翼轉為套餐。另外亦有飯餐、靚湯粉麵、小食、甜品及飲品等供應,選擇都算幾多。

我哋揀左雙拼湯餃同雙拼煎餃各一份,單配飲品 +$5,冷熱同價。先吃湯餃,選了雲耳椰菜豬肉餃、洋蔥豬肉餃 ($38):兩款餃子都很好吃,餃皮厚薄適中,咬下肉汁豐富,豬肉和蔬菜比例平均,不會過於鬆散。雲耳椰菜夠爽口新鮮,邊吃邊聽到嗦嗦聲;洋蔥多汁鮮甜,加上緊實的豬肉肉餡,食落有彈性,吃時可配少許店舖自家製的菜脯,美味效果驚人,食落香辣爽口,惹味非常。

湯底揀左是日老火湯,係章魚蓮藕紅蘿蔔花生豬骨湯。湯水煲得火候十足,完全無落味精,味道帶甘甜,入口滋潤不膩,十分適合秋冬季飲用,可紓緩季節的乾燥不適。

煎餃方面,選了韭菜豬肉餃、芫茜豬肉餃 ($42):兩款餃子都很有水準,隻隻外形都脹卜卜,而且煎得金黃香口,咬下外脆內多汁,豬肉不乾身,非常 Juicy,韭菜甘香味美,菜肉比例適中。

日式住家飯糰 ($12):飯糰約手掌心般大,據說是由老闆娘每日新鮮炮製,內裡餡料實在,咬下可以嘗到爽口的牛蒡絲和嫩滑的雞肉。米飯粒粒分明,食完很有滿足感,住家味暖到入心炊。

秘製炸雞翼 ($25):雞翼一客有 4 隻,外形雖然只屬中等,唔算特大,但雞皮炸得好脆身,入口不會過乾,而雞肉亦很嫩滑,仲 Keep 到少少肉汁,雞翼控的我表示滿意!

見餐牌有唔少滷水類小吃,揀左其中一款試下。呢款鹵水雞腎 ($20) 味道亦唔錯,非常爽口鮮香,富嚼勁之餘又無筋,滷水味濃而不死鹹,絕對是啤酒良伴。

菜蔬不能少,壓尾當然要食番碟油菜 ($20) 來平衡一下。油菜有菜心或生菜可供選擇,碟菜心望落去條條都色澤翠綠,食落唔太老,亦無灼得過火,入口清甜無渣,配上蠔油,帶漁村風味。

估唔到餃子店都有甜品供應,一場來到,當然要試下。日式手作芝士蛋糕 ($20):蛋糕表面有一層烤焗成焦的外皮,賣相十分吸引!外層的焦皮質感很鬆軟,有咬口之餘吃起來更充滿焦香味,配上內裡軟滑的糕身,層次豐富。蛋糕整體芝士味濃郁,甜而不膩!

至於另一款日式焦糖布甸 ($20) 水準亦一流,餐牌上已標明布甸是用上出名的北海道 3.6 牛乳炮製,入口相當滑溜,奶香濃郁,配埋樽底一層自家煮的焦糖吃,令布甸集香、滑、濃味於一身,做得非常出色。

能夠一次過食到咁多心思手作,實在是物有所值。

造訪日期: 2020年3月
感謝 mjqueen7e
2019年3月15日

深水步一帶真的很多不同的面店,這家主打是以豬為主的.
吃豬就一定要吃豬紅,好吃的豬紅實在是少,而這裡正正做到了,很好吃.

造訪日期: 2019年3月
感謝 sonlsonl
2019年3月8日 透過行動裝置

在深水埗布街一帶的新店,我是被他們的福建大腸羹吸引過去的!鮮豬腸,加上豬紅、豆腐、木耳絲,綿綿的湯羹,吃著不錯啊。另外也點了牛雜麵,這裡牛雜成分和其他店很不一樣,除了金錢肚,其他的是白鹵水牛、牛腩和牛筋。湯頭很鮮,挺明顯的藥材味,也很吸引我呢!吃完都覺得沒有什麼味精,這是家很有誠意的車仔麵、餃子店。

造訪日期: 2019年3月
感謝 josepht203

去過Jia Hou嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣