“一個小念頭成就了他的夢想”
Little Idea的評論

Little Idea
香港排名第295 (共608家咖啡和茶)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年7月3日

喜歡咖啡店的裝修很homey,採用白色、橙色及黃色爲主,光線充足,餐桌、小盆栽讓人置身家中,看得份外舒服。

焙茶戚風蛋糕 $50
焙茶味芳香濃郁,口感柔軟濕潤而且有彈性,配搭蛋糕上的幼滑焙茶忌廉,一個人吃一整件亦不過分。

感覺店主對「茶」有點認識和講究,都是些比較少品嘗到的品種。

小山園冷泡抹茶奶蓋茉莉 $54
抹茶奶蓋濃厚、綿滑,抹茶味好濃,呢杯的奶蓋比朋友嗰杯更厚身,茶本身就有少少澀口,不過飲完會有一種回甘,整體可接受。

忌廉奶蓋青茶 $48
青茶甘香醇厚,加上滑溜忌廉奶蓋,剛好中和膩感。

造訪日期: 2020年4月

泰式奶茶戚風雪山$50
榛子朱古力烏龍茶芝士蛋糕$48
鐵觀音芝士蛋糕$48
Dutch pancake $78
(crab stick avocado salsa)
可能對蛋糕期望太高
偏甜及茶味不夠
Dutch pancake 較為厚實
口感像蛋餅
新出品的抹茶奶蓋
味道是不錯的,不過奶蓋較為稀身
茉莉花茶配抹茶奶蓋清新
朋友想調去隔離細枱一角傾多一陣
點知餐廳要我地再叫嘢食
每人最低消費係一杯飲品或者一件蛋糕
但係我哋三個朋友已經叫咗七樣嘢
唔可以再食啦,無奈離開
Cafe應該有更多好選擇
呢間試一次就夠了
我心目中Cafe嘅定義:
1.沒有限時
2.提供輕食
3.不設+1服務費
4.座位唔會太密集
不過喺香港好難搵到一間好舒服嘅Cafe呢
你哋有冇cafe好提議呀?
. 。
✂️➖➖➖➖➖➖ 。
@littleideacakeshop 。
小念頭 (旺角)
旺角通菜街75號1樓

造訪日期: 2020年6月
感謝 lamaimei
2019年11月23日

焙茶雙層芝士蛋糕上層芝士味較淡,下層焙茶味濃後者係烏龍茶戚風蛋糕三文治,茶味主要源自蛋糕上的cream,配上鬆軟可口的戚風蛋糕,清新又美味兩款蛋糕都賣相精緻,小巧可愛,睇得又食得☺️

造訪日期: 2019年7月
感謝 hohoyincalvin
2019年3月17日 透過行動裝置

|| 蛋糕茶飲小店☺️ ||

呢日食完正餐後想食甜品同埋飲野,搵左間近近地既樓上cafe店員非常殷勤咁介紹蛋糕同埋茶種,而且環境幾舒適,結果係度一坐就係三個幾鐘
▪️ 泰式奶茶戚風雪山蛋糕(8/10)48
望落好似好多醬,但係其實食落份量恰好唔會話過濕,入口比較薄滑身,雖則並非好濃泰式奶茶味,但係都有陣陣奶茶香,甜度亦適中,帶有腰果粒,戚風蛋糕夠曬鬆軟,個人幾鍾意呢個質感
▪️(右)芝士海鹽奶蓋炭烤烏龍(7.5/10)45
奶蓋幾厚身,飲到尾都仲有,帶有芝士鹹香,但係唔會話太鹹嗰種,亦不失烏龍茶既甘香☕️不過朋友就略嫌佢嗰杯玫瑰奶蓋玫瑰青茶個奶蓋有啲傑飲唔到茶,一次過就攪勻左

整體評分(8/10)

小念頭 (旺角)
地址:旺角通菜街75號1樓 (旺角站D2出口)
營業時間:
星期一至日 14:00-22:00
#FoodieTWY旺角
#FoodieTWY香港
#FoodieTWY全茶控
#hkig #hkfoodie #foodie #foodblogger #foodporn #foodlover #foodaholic #foodpics #foodstagram #instafood #topcitybiteshk #topcitybites #uhkfood #ufoodphoto #presslogicholiday #香港美食 #吃貨 #相機食先 #一路食一路post

感謝 foodietwy
該評論乃TripAdvisor會員主觀個人意見,不代表TripAdvisor LLC公司。原文語言為中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文
2019年3月7日

知道這間小念頭已久苦未有時間來光顧!上星期六晚趁約了叔仔一家及前嫂嫂在旺角吃開年飯便走來看看有位否!到達藏身於女人街中的樓上店,當然跟我預計的同樣全場爆滿,不過店員十分好着我留下電話,當有枱時會即時致電給我,但他亦坦然說或許需要一小時後才有位呢!不過心想也不打緊吧反正也在旺角附近遊蕩,就留下電話便到朗豪坊逛一會!

怎料行到去朗豪坊大約半小時後已收到電話說有位了!!我倆即是又要飛奔返往女人街!

店內的陳設比較自然座位也只有寥寥18個,所以想吃的朋友如有四位以上記住要訂座啊!

原來她們亦會接受原個蛋糕訂製!等我試過之後如果喜歡的可以考慮車婆婆生日的蛋糕在這兒訂購!

大門入口右手面是餅櫃及廚房,而餅櫃內的全部是陳設蛋糕,只用來顯示當天所有的甜品款式所以樣子麻麻哋!

靠向左手邊行就是我們就座的位置!

餐廳會有自助清水清供應,餐牌亦是全手寫感覺零舍溫馨,而飲品都有不少的選擇,多以茶底沖調都是心機手作!

減肥途中的我今天真係很放肆!我們共選了兩杯飲品及一件甜品,其實仲好想試埋其它的甜品!唯有等下次先再食啦!

車爸爸選擇了炭焙烏龍加濃厚奶蓋$43,從來未試過奶蓋的我試了一口已好肯定不是我杯茶呢!但係烏龍茶的香氣其實不俗的!而我則選了鳳梨香茅汽泡水$42,這個用上自家製低糖果醬來沖泡,所以內裏還保留着不少果粒,甜度不算太高香茅味就唔算太出!但最緊要就係好夠汽,啱晒我呢個冇氣之人哈哈!!

而我只能吃丁點甜品所以只能選擇一件流心紫薯圈$52,貌似冬甩的紫薯圈賣相十分可愛,兩片蛋糕內夾雜了新鮮紫薯蓉,中間的是粉紫色的流心Cream!

一切開澎湃地洶湧出一片紫海!當然令我這個紫色控傾心不已,最重要的是味道亦十分出色,蛋糕質感軟綿可口,紫薯蓉香甜滑溜,而紫薯流心亦是甜而不膩!我超級喜愛這個出品呢!我已經很想再來試其它甜品喇怎算呢!

造訪日期: 2019年2月
1  感謝 maggiemV9544SJ

去過Little Idea嗎? 請分享你的經驗!