“抵食餐廳!”
Mei Lik Cafe的評論

Mei Lik Cafe
使用外送服務
香港排名第4,081 (共14,748家餐廳)
2020年12月20日 透過行動裝置

平時呢間野係lunch 時間係超多人排隊,今日過左lunch 時間黎食。唔洗等位,哈!

本來係想食常餐,但見到有下午茶就心思思想食其他,今次一次叫左3個餐

1.牛油果炒蛋配農夫包沙律菜$58
係茶記冰室內"牛油果"已經少見,佢仲配意大利甜醋同農夫包,個包小麥味好重,又有沙津菜,令我一度懷疑我入左一間西餐廳而唔係一間冰室。

2.吉列龍脷柳配沙律$48
呢碟最後最後先到,仲出緊煙,證明係即叫即製。
首先個龍脷柳比其他店鮮同冇腥味同「雪味」,配左他他醬,呢個他他醬有少少洋蔥(希望我冇錯),好特別!
呢個醬絕對做到平衡作用,中和油膩感。碟上的檸檬都唔洗用。
好食!而且份量足,成隻手掌咁大。推薦!

3.鮮茄火腿湯通粉$36
好濃蕃茄湯底,好多茄蓉。

總體呢間冰室一流,絕對可以再黎!

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 eating t

2020年10月20日

躲懶唔返工,瞓到自然醒,同老公兩個去食下午茶。唔想行太遠,揀咗呢間離屋企只需 10 分鐘路程嘅「味力冰室」。

其實呢間餐廳都開咗有一段日子,不過一直未幫襯過。門面以粉藍色系為主調,既清新又不失利落感。

至於店內裝潢亦充滿魅力,設計融入了懷舊元素,牆身上掛了不少香港的舊照片和海報,另外還有舊式轉盤電話,給人慢活休閒的感覺。

先看餐牌,食物主打港式美食,有常餐、午市套餐、下午茶餐,另外亦有幾款新出嘅食品:橙茶、火腿芝士奄列、雪糕西多士等供應。我哋揀咗一個午餐同兩個下午茶餐, 一於齊齊開心 Share。

餐牌上標明店內所有食品都是即叫即製,所以要耐心等候。先吃珍寶豬扒飯配秘製咖喱汁 ($58),豬扒炸得啱啱好,既鬆脆又不油膩,肉質夠曬軟熟,鮮嫩有肉汁。咖喱汁充滿椰香,入口濃郁惹味。

另外加咗餐肉 (+$10)、煎蛋 (+$6) 同鮮油奶多 (+$10)。餐肉兩大塊、厚切、煎得夠香脆、有咬口。煎蛋是荷包蛋,半熟流心,入口有蛋香,用來撈飯一流。

鮮油奶多烘得好香脆,拿上手時仍熱辣辣,中間夾著半溶的牛油同煉奶,美味又邪惡!

生炸雞髀配薯條 ($36) 雞髀非常大隻,重而燙手,外皮炸至色澤金黃,咬下有沙沙聲的脆口感。雞肉嫩滑不韌,入口啖啖肉,肉汁極豐富,既油潤又帶有油脂香,而且完全無雪味,加上沙律菜伴粗薯條,簡直是最佳美食享受。

至於另一客茶餐法蘭西多士 ($32) 亦很值得推介,西多極厚身,外脆內鬆軟,蛋味很香濃,食落完全沒有半點油膩感。中間的花生餡塗得甚慷慨,配上清純的糖漿,美味又不甜滯。

跟餐飲品點咗椰汁雪糕紅豆冰 (+$15)、黑牛 (+$15) 同凍檸茶 (+$3),紅豆冰味道不俗,椰味重又不掩紅豆味,配埋雪糕,簡直透心涼。黑牛唔係間間餐廳都有得飲,可樂加上朱古力雪糕,絕對是完美的邪惡配搭。

兩餐夾埋一餐食,埋單唔使 $200,兩個人都吃得很滿足。

造訪日期: 2020年10月
感謝 mjqueen7e
2020年7月15日

最近經常到柴灣演岀,可以順道發掘港島東美食在鰂魚涌轉車時發現這家味力冰室,是家新式茶餐廳,比一般茶餐廳更乾淨、裝修精緻。

食物:4.3/5
全部食物份量多,極有飽肚感

▪️炸雞脾
超級大隻 極有滿足感!即叫即炸,雞皮香脆、肉質嫩滑有肉汁

▪️黑松露炒蛋多士
炒蛋嫩滑,黑松露份量多,但味道不會過重,與蛋香均衡 多士厚身,烘得香脆!

▪️牛油果炒蛋配農夫包、沙律菜
沒想過茶餐廳都有這種如All day breakfast 般的茶餐 牛油果熟度剛好、口感軟滑,炒蛋嫩滑,農夫包非常特別,有一粒粒藜麥,健康之選☺️

▪️雪糕紅豆冰
大大杯,雲呢拿雪糕配紅豆冰,解暑之選,夏天飲一流!

造訪日期: 2020年7月
2  感謝 desertfoodiehk
2020年4月11日 透過行動裝置

係鰂魚涌有事要處理,先食個早餐吧! 叫左肉丁煎蛋一丁,由於本人愛好華田,見到有華田爆脆就即刻加錢試,另外加左份黑松露炒蛋厚多士。
丁蛋面比一般茶記有誠意,肉丁比一般重味,相信來貨不錯,煎蛋一望就已經好吸引,好少茶記冰室會煎得咁靚,仲要流心的。
期待既華田爆脆也合我口味,原來爆脆係面頭既華田脆脆,浸得耐都唔會淋,味道也夠,很怕沖得淡茂茂的!
多士也不錯,牛油味很香下得足夠,炒蛋也很滑,吃前先把松露醬查開,但包身偏淋應該算麵包吧,炒蛋也偏粒狀,所以吃起來有點兒狼狽,整體也值得再次到訪

造訪日期: 2020年4月
感謝 kiwan_karen
2020年4月5日

成個月,出街食飯日子大減
唔食晚餐,轉為食下午茶
一來人數比午餐少,也不用排隊
價錢又抵食好多!
味力冰室下午茶有13款都係30幾蚊起
即點即做,水準高,味道好
肉燥煎蛋撈意粉 $45 凍檸茶加$3
炸雞脾薯條 $36, 黑松露炒蛋多士 $36
雪糕紅豆冰 跟餐加$15

肉燥煎蛋撈意粉 $45

下午茶餐牌有一款撈意粉,想食飽少少
所以試呢款,一隻太陽蛋加滷肉燥
味道出奇地夾,蛋黃既汁撈埋肉燥汁
濃郁既肉燥汁拌勻意粉~非常好吃!
仲有半份沙律菜食,可以平衡一下~

黑松露炒蛋厚多士
烘過焗脆既厚多士

加上芝士,牛油,炒滑蛋,黑松露醬
食之前唔知底有芝士片同牛油
一咬開有濃香既牛油香味同松露醬香
味道好豐富,有層次,炒蛋好鮮嫩滑

另外真心推介呢款紅豆冰
甜香既椰汁底,加多一球雪糕!
粒粒紅豆口感豐富,好飲到想追加!

雞脾薯條,即時炸,10分鐘左右上菜
上碟都好有美感
有炸雞脾,薯條,同沙律菜

炸得外皮脆香,肉汁豐富
薯條無灑鹽,可以自己調味或加茄汁食
雞脾啖啖肉,無醃得太過咸味
食落無咁油膩~

造訪日期: 2020年4月
1  感謝 alex lam 林

去過Mei Lik Cafe嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣