“外型吸引的戚風蛋糕”
La Famille的評論

La Famille
香港排名第94 (共681家甜點)
價位: US$6 - US$19
描述: La Famille為香港本地戚風蛋糕專門店,以提供口感鬆軟,甜而不膩,沒有負擔的戚風蛋糕而聞名。2014年從大坑的兩百呎小店起家,至今香港已有5間分店。五年來La Famille堅持以著名北海道Nakazawa新鮮忌廉製造每一件戚風蛋糕,並創作出超過50款不同口味又充滿「空氣感」的戚風蛋糕,其中招牌的日本柚子及伯爵茶戚風蛋糕為絕不能錯過的幸福甜點。
2020年6月4日 透過行動裝置

外型吸引的戚風蛋糕,每款都各有特色,我最鍾意咖啡朱古力及日本白桃,蛋糕鬆軟,唔會太甜,中間的忌廉配合蛋糕。雙重朱古力的朱古力質素高,鬆脆可口。花樣巴伐利亞是擺設精美嘅奶凍,好似連花瓣一齊食最吸引女人嘅心。

造訪日期: 2020年6月
感謝 Foodiealexhk

2020年4月21日 透過行動裝置

最近受住肺炎影響 唔多敢出街食甜品 難得出開去 一於買自己最掛住既La Famille 一次過試盡5款口味✨ 買返屋企食就安心多了☺️

英國伯爵茶☕️
造型勁吸引 最得我歡心一定係放上mini馬卡龍 甜度岩岩好
係榛子味同伯爵茶好搭配
成件戚風蛋糕充滿左清香既伯爵茶味 加埋內餡用伯爵茶打成既忌廉
蠻討我歡心❤️

皇牌士多啤梨味
面頭係新鮮既士多啤梨 酸酸甜甜 配埋入面軟滑既士多啤梨忌廉 不愧為皇牌

日本柚子
柚子味好濃 應該係sell清新酸甜吧
用柚子皮煮成糖漬柚子醬 加入鬆軟既 戚風蛋糕中 Fresh得黎又無負擔

青森蘋果吉士紅茶 ☕️
蘋果係新口味 好彩我買埋最後個個 中間係雲尼拿吉士忌廉 紅茶戚風蛋糕鋪上既青森蘋果 用左日本傳統砂糖和三盆糖煮過 糖漬過後清爽的青森蘋果更加甜入心

日本白桃
白桃係我食開而最鐘意既口味 保持一貫水準 上層有小忌廉 而中間夾心係日本北海道鮮忌廉 加埋戚風蛋糕鋪滿咗粒粒白桃果肉 成件事係Perfect match❤️

造訪日期: 2020年4月
感謝 Little_foodie_yu
2020年4月16日 透過行動裝置

疫情問題減少左外出,同朋友係 @lafamillecake 買咗蛋糕在家下午茶❤️ !我覺得呢間唔錯,蛋糕價錢實惠又靚又好味❤️ .
——————————— .
雙重朱古力$54
沖繩黑糖栗子蒙布朗$54
英國伯爵茶$54
香濃開心果$65
伯爵茶啫喱$49
開心果馬德蓮蛋糕$18 ——————————— .

第一必叫:英國伯爵茶戚風蛋糕☕️
伯爵茶味好濃郁,不論戚風蛋糕、忌廉或馬卡龍都有濃郁茶香!

第二必叫:伯爵茶啫喱
上層清新鮮花啫喱,下層絲滑伯爵茶布甸啫喱入面仲有伯爵茶爆珠珠,口感獨特,推!

第三必叫:雙重朱古力戚風蛋糕
蛋糕和忌廉都極濃朱古力味,配合朱古力脆脆,口感100分! .
店舖:La Famille
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓Kiosk 3D

造訪日期: 2020年4月
感謝 tomandcharlie_eating
2020年3月29日 透過行動裝置

逛街時經過店舖,看到玻璃櫃內擺放了一個個精緻的蛋糕,讓人忍不住要買回家品嘗。

沖繩黑糖栗子蒙布朗
面層的栗子蓉份量十足,原粒糖漬栗子作點綴,造型華麗。栗子蓉口感輕軟細膩,甜度剛好,蛋糕口感細膩柔軟,栗子迷千萬不要錯過!

北海道南瓜可可
忌廉滲透著淡淡的南瓜味,味道清新,輕盈而不膩。蛋糕入口散發著濃濃的朱古力味,口感綿密濕潤,輕柔軟綿,富空氣感;加上忌廉不多,令吃蛋糕也零負擔。

日本白桃巴伐利亞
花環造型相當吸睛,顏值非常高!面層是晶瑩剔透的啫喱,啫喱裡加入了可食用花瓣和水果,味道清甜,吃掉整個都不覺膩。

英國伯爵茶巴伐利亞
造型像節日裝飾一樣精緻,入口散發著陣陣伯爵茶香氣,味道清爽,不甜也不膩。

造訪日期: 2020年3月
感謝 foodaholicbunny
2020年3月23日 透過行動裝置

經過尖沙咀海港城港威商場的La Famille, 看見這間蛋糕店的裝修風格簡約,最搶眼的是一個個精緻又色彩繽紛的戚風蛋糕,用高身玻璃罩蓋著,陳列於玻璃蛋糕櫃內,更添一份華麗高貴的感覺。 見完客心情靚靚就即興買番幾個返公司與同事們一起分享, 有很多不同款式和味道, 三心兩意之下就揀了北海道南瓜可可$60,香濃開心果$65,法國玫瑰$54,北海道秋色$60和英國伯爵茶$54。

✨北海道南瓜可可~ 日式口味的南瓜可可,蛋糕面的南瓜蓉忌廉,令看似普通的戚風蛋糕顏值大增。蛋糕恰如其分的散發清清的南瓜味, 鬆軟而不膩。

✨香濃開心果~ 雖然五個相比香濃開心果外觀最平凡, 但每一口都食到粒粒的開心果仁, 充滿口感, 面層有鮮甜新鮮的士多啤梨, 加上香滑的忌廉, 是外貌平凡中驚喜的一款。

✨法國玫瑰~ 一眼就給蛋糕上一朵粉紅色玫瑰花吸引著,再襯托紅桑莓,賣相高貴。 一啖入口有濃厚的玫瑰味,忌廉集中於蛋糕的中間位置,甜度剛剛好。

✨北海道秋色~採用天然又健康的紫薯,濕潤度剛好,清爽不膩, 襯托紅桑莓和藍莓,酸甜味道更有層次。

✨英國伯爵茶~ 伯爵茶十分香濃,吃下滿口腔的茶味,香氣芳郁,喜歡喝伯爵茶的一定要試試。 面層有忌廉和一個迷你精緻的馬卡龍,更是雙重享受!

La Famille 的招牌戚風蛋糕比一般蛋糕來得淡雅,鬆軟、清新及輕柔軟綿,更嚴選北海道鮮忌廉,日本麵粉和新鮮農場雞蛋, 絕對是賣相精緻又有內涵的蛋糕。

La Famille
地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓Kiosk 3D

造訪日期: 2020年3月
感謝 Victoriay_eatwithvic

去過La Famille嗎? 請分享你的經驗!